Eigenwijsheid als drive om de dermatologie te digitaliseren

Delen via:

Bij wijze van experiment uitsluitend nog digitaal contact met patiënten en collega’s onderhouden sinds de coronapandemie begon: het tekent dermatoloog Herm Martens. Hij heeft al zo’n 15 jaar ervaring met (digitale) dermatologie en zorginnovatie. Martens heeft zelf Digitale Dermatologen opgezet, is betrokken bij diverse andere digitale projecten binnen de dermatologie, en is mentor voor start-ups op dit terrein. “Slimme technologie kan uiteindelijk de werkdruk verlagen.”

“Ik zeg altijd: als de technologie op een bepaald moment iets beter kan dan de dermatoloog, prima, dan kan ik me ergens anders op richten. De best mogelijke zorg leveren betekent niet alleen naar je eigen mogelijkheden kijken, maar ook naar kansen buiten jezelf.” Zijn drive om behalve zorgverlener nadrukkelijk innovator te zijn, wordt gevoed door eigenwijsheid, denkt Martens. “Vaak denk ik: dit kan beter. Als je slimme technologie inzet, kan dat voor de patiënt betere uitkomsten geven. En wat ook beter kan, is inspelen op patiënten die steeds meer willen en kunnen, die een actievere rol opeisen. Slimme technologie kan zeker ook het zorgproces ten goede komen en ons dingen uit handen nemen. Zeker, het is goed om kritisch te zijn over de kwaliteit, want dat zijn veel collega’s. Maar we moeten ook pragmatisch blijven en oppassen dat we niet worden ingehaald door werkdruk en personeelsgebrek – dat is evenmin goed voor de zorgkwaliteit.”

Spelers op de markt

Zeker binnen de dermatologie is digitale zorg verre van nieuw. De verwachtingen waren ook 10 jaar geleden al hoog, maar de belofte is nog niet helemaal ingelost, oordeelt Martens. “Als je alle dermatosen samenvoegt, kan de computer daar nog onvoldoende mee. Een specifiek beeld, zoals acne, biedt al wel mogelijkheden. Daar kun je met beeldherkenning best een triage op loslaten.” De eerste echt grote speler met AI binnen de dermatologie was Skinvision (www.skinvision.com) voor de detectie van melanomen. Voorbeelden van recente nieuwe initiatieven zijn de online dermatoloog Skindr (zie ook kader), de Nederlandse variant 24/7 Dermatologist (www.247dermatologist.com) en, voor zelfdiagnose, Skinive (www.skinive.com).

Aanvankelijk ontmoetten toepassingen van digitale zorg veel weerstand bij dermatologen, aldus Martens. “Gelukkig staan ze er inmiddels meer voor open. Men blijft kritisch, met name over de medisch-inhoudelijke sturing en de kosten. Er zijn inderdaad online platforms waarbij de inbreng van dermatologen nog onvoldoende is. Wat de kosten betreft: start-ups in deze markt hebben vaak een winstoogmerk. Ik hoor weleens dat dermatologen vinden dat hun eigen honorering niet in de juiste verhouding staat tot hetgeen de investeerder krijgt. Maar beide partijen hebben elkaar nodig, anders bereik je nooit iets.”

Martens benadrukt hoeveel je van deze initiatieven kunt leren, mits je ze goed blijft evalueren. “Dermatologen kunnen nog wel wat meer betrokkenheid tonen.” De vraag is wel, of de start-ups zelf daar altijd op zitten te wachten. Martens erkent: “Bedrijven hebben niet per se behoefte aan al te kritische wetenschappelijke evaluaties, want die houden bedrijfsmatige risico’s in. Dermatologen van hun kant zitten niet altijd te wachten op wéér een nieuwe speler op de markt waar ze zich in moeten verdiepen. Idealiter vinden we elkaar ergens in het midden, maar zo ver zijn we nog niet.”

Alleen digitaal contact

Martens heeft sinds de coronapandemie uitsluitend nog digitaal contact met patiënten, huisartsen en andere zorgprofessionals. “Dat doe ik heel bewust om te kijken wat allemaal kan, wat werkt en wat niet.” De laatste jaren is Martens nog meer dan daarvoor betrokken bij diverse digitale-zorgprojecten. Om te beginnen is hij met een collega een eigen initiatief begonnen: Digitale Dermatologen (www.digitaledermatologen.nl). De missie: het vak beter en duurzamer te maken, door de expertise die ze opdoen in de dagelijkse (digitale) praktijk te delen. “We laten zien welke initiatieven en mogelijkheden er zijn op dit gebied. Het is vooral bedoeld als kennis- en inspiratiebron voor collega’s en huisartsen.”

Martens is ook nauw verbonden aan het Zorginnovatielab van het Maastricht UMC+, dat creatieve digitale oplossingen bedenkt voor de zorg in bredere zin. “Ik ben opgeleid in het Maastricht UMC+ en heb er 13 jaar als dermatoloog gewerkt; nu help ik collega’s uit allerlei disciplines, zoals cardiologen en gynaecologen, stappen te zetten in de digitalisering.”

Een project waarbij Martens vanuit het Zorginnovatielab betrokken was, is het Citrienfonds (www.citrienfonds.nl). Dit is een samenwerkingsverband van universitaire medische centra om de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg op niveau te houden. Martens: “Digitale zorg was een van de speerpunten van het fonds. Ik heb bijgedragen aan manieren om tussen de UMC’s kennis en projecten uit te wisselen zodat die niet steeds het wiel opnieuw hoeven uit te vinden.”

Meer of minder werk?

Over de vrees dat tools die de patiënt aanmoedigen foto’s en dergelijke op te sturen, de werkdruk nog verder verhoogd, kan Martens kort zijn: “Dat klopt. Alle nieuwe digitale technologieën die de laatste 20 jaar op de zorg zijn losgelaten, leiden tot meer werk. Maar dat is een tijdelijk effect, waar we doorheen moeten. Wanneer het goed geïmplementeerd, geëvalueerd en uitontwikkeld is, gaat het tijd besparen en de zorg verbeteren. We kunnen ons nu zoals gezegd het beste richten op specifieke diagnoses of subgroepen patiënten. Dat is beter te sturen en sneller uitgekristalliseerd.”

Een even onvermijdelijke als terechte vraag: wat ligt er aan bewijs? Is het nut van intelligente technologie te kwantificeren? Dat kunnen we nog te weinig, erkent Martens. Ook dat is een uitdaging die hij graag wil aangaan. “Hoe krijgen we beter grip op die nieuwe structuur? Hoe stimuleer je mensen foto’s in te sturen? Hoe gaan we de huisarts erbij betrekken? Hoe gaan we AI in dit geheel plaatsen? Waar in de zorgpaden, zorgketens moet dat dan? Dat is nog niet goed duidelijk.”

Toekomstvisie

Martens gelooft rotsvast in de mogelijkheden van digitale zorg. Initiatieven ontplooien, daar in eerste instantie veel tijd in moeten investeren, goed evalueren, met hopelijk als ultieme beloning: een beter toegankelijke, snellere, goedkopere en kwalitatief hoogwaardige zorg. “Momenteel is digitale zorg vooral in gebruik als communicatiekanaal. Martens: “Dus via foto’s en video kun je tussen bijvoorbeeld huisarts en dermatoloog, maar ook tussen patiënt en dermatoloog informatie en kennis uitwisselen. Het delen van kennis is makkelijker, dus die kennis komt sneller en als het goed is beter op de juiste plek terecht.” Vooral veelbelovend vindt hij de beeldherkenning: “Met goede algoritmes snellere diagnostiek en aanbevelingen doen. Maar ook de combinatie met de generatieve AI en tekst van bijvoorbeeld ChatGPT. Dat kun je heel goed gaan gebruiken bij de informatievoorziening richting de patiënt. Zodat je bepaalde zaken niet meer zelf op je spreekuur of online hoeft uit te leggen. Allemaal procesmatigheden die gestroomlijnd moeten worden.”

Martens verwacht dat digitale zorg de zorgprofessional werk uit handen gaat nemen: diagnostiek, opvolging, of ook advisering. Uiteindelijk hoeft de dermatoloog de meeste patiënten die laag-complexe zorg nodig hebben, helemaal niet meer face-to-face te zien, denkt hij; hooguit is hij er dan op afstand nog bij betrokken, bijvoorbeeld als supervisor. “Dat geeft je als dermatoloog ruimte voor andere dingen. Je kunt dan de verdieping opzoeken bij de moeilijker behandelbare patiënten of in onderzoek. Het kan het vak dus leuker maken.”

Skindr: online afspreken met de dermatoloog

Skindr (www.skindr.com) is een Belgische start-up voor online consultatie met een dermatoloog. De naam kan gelezen worden als ‘skin doctor’, maar knipoogt ook naar de dating-app Tindr. Skindr is sinds 2021 in bedrijf. De patiënt maakt een account aan, kiest een huidarts uit de lijst met aangesloten dermatologen en uploadt foto’s van zijn huidprobleem, vergezeld van een beschrijving via een korte vragenlijst. Afhankelijk van het type consult garandeert Skindr een reactie binnen 24 uur, 48 uur of 5 werkdagen. De gekozen dermatoloog komt dan met een diagnose, een behandelplan en zo nodig een prescriptie. Via de chat kan de patiënt aanvullende vragen stellen.

Martens heeft Skindr niet opgezet, maar is er wel als digitale dermatoloog aan verbonden. “Het idee is dat je een snellere en betere service levert, en tegelijk kosten spaart, vooral omdat je veel minder gebouwen nodig hebt. Het moet voor de patiënt voelen als een soort standaard service die je altijd in je broekzak draagt en waarmee je heel makkelijk contact legt over huidproblemen.” Van de binnenkomende berichten blijkt 95% daadwerkelijk digitaal te kunnen worden afgehandeld. “Dat is extreem veel, en laat heel goed zien wat er kan.” Nederland heeft weliswaar een iets andere populatie, want België mist het filter van de eerste lijn. Toch overweegt Skindr in aangepaste vorm ook in Nederland actief te worden. “Een van de dingen die we goed moeten vormgeven is efficiënt onderling contact, ik zou bijna zeggen via een soort groepsapp, tussen de dermatoloog, huisarts en patiënt. Een mooie uitdaging.”

 

Chronische huidaandoeningen: kijk breder dan alleen het biomedische aspect

mei 2024

Lees meer over Chronische huidaandoeningen: kijk breder dan alleen het biomedische aspect

Handeczeem komt veel voor onder IC-verpleegkundigen

mei 2024 | Eczeem

Lees meer over Handeczeem komt veel voor onder IC-verpleegkundigen

Vechten tegen desinformatie

mei 2024

Lees meer over Vechten tegen desinformatie

Concrete stappen richting planetaire gezondheid binnen umc-opleidingen

mei 2024

Lees meer over Concrete stappen richting planetaire gezondheid binnen umc-opleidingen

Uitgaan van samenwerking

mei 2024 | Overig

Lees meer over Uitgaan van samenwerking

Onderzoek naar filgotinib tegen zeldzame immuunziekten

mei 2024

Lees meer over Onderzoek naar filgotinib tegen zeldzame immuunziekten

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

22 mei 2024 om 20:00 | Artritis, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

7 mrt 2024 | Huidinfecties

Lees meer over Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

2 feb 2024 | Eczeem, Vaccinatie

Lees meer over Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

30 okt 2023 om 20:00

Lees meer over Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

Niet-melanoom huidkanker in de regio

31 aug 2023 | Dermato-oncologie, Radiotherapie

Lees meer over Niet-melanoom huidkanker in de regio

Zoveel meer dan alleen maar eczeem!

19 apr 2023 om 20:30 | Eczeem

Lees meer over Zoveel meer dan alleen maar eczeem!

Masterclass: innovatieve inzichten in de behandeling van Psoriatic Disease

2 nov 2022 | Arthritis psoriatica, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: innovatieve inzichten in de behandeling van Psoriatic Disease

Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

12 okt 2022 | Immuuntherapie

Lees meer over Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Lees meer over Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Teleurstellende uitkomsten doxyPEP en vaccin tegen gonorroe

mrt 2024 | Bacteriële infecties, SOA, Venereologie

Lees meer over Teleurstellende uitkomsten doxyPEP en vaccin tegen gonorroe

Zo veilig zijn COVID-vaccins bij gebruik immuunsuppressiva

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis, Vaccinatie

Lees meer over Zo veilig zijn COVID-vaccins bij gebruik immuunsuppressiva

Eerder, vaker en langer remissie met anifrolumab bij SLE

nov 2023 | SLE

Lees meer over Eerder, vaker en langer remissie met anifrolumab bij SLE

Positieve resultaten voor neoadjuvant cemiplimab bij cutaan plaveiselcelcarcinoom

okt 2023 | Chirurgie, Dermato-oncologie, Immuuntherapie

Lees meer over Positieve resultaten voor neoadjuvant cemiplimab bij cutaan plaveiselcelcarcinoom

Paradigmaverschuiving op komst bij alopecia areata?

okt 2023

Lees meer over Paradigmaverschuiving op komst bij alopecia areata?

Zo beïnvloedt comorbiditeit de behandeling voor vitiligo

okt 2023 | Eczeem, Psoriasis

Lees meer over Zo beïnvloedt comorbiditeit de behandeling voor vitiligo

Drug survival bij alle IL-17- en IL-23-remmers hoog, maar één middel springt eruit

okt 2023 | Psoriasis

Lees meer over Drug survival bij alle IL-17- en IL-23-remmers hoog, maar één middel springt eruit

Wat een opluchting: binnen 2 weken verlost van jeuk

okt 2023 | Eczeem

Lees meer over Wat een opluchting: binnen 2 weken verlost van jeuk

Hoe herkent u kanker in de donkere huid?

okt 2023 | Actinische keratose, Dermato-oncologie

Lees meer over Hoe herkent u kanker in de donkere huid?

Podcastserie Psoriasis

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Diabetes, Psoriasis

Lees meer over Podcastserie Psoriasis

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

okt 2022 | Psoriasis

Lees meer over Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

Psoriasis - Why is real world evidence data important?

nov 2020 | Psoriasis

Lees meer over Psoriasis - Why is real world evidence data important?

The ambition in the treatment of psoriasis

okt 2019 | Psoriasis

Lees meer over The ambition in the treatment of psoriasis

MedNet Dermatologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-02

MedNet Dermatologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-01

MedNet Dermatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-04

MedNet Dermatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-02

MedNet Dermatologie 2023-01

apr 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-01

MedNet Dermatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-04

MedNet Dermatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-03

MedNet Dermatologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-02

MedNet Dermatologie 2022-01

apr 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-01