Bij patiënten met geïnfecteerde pancreasnecrose is een endoscopische step-upbenadering op de lange termijn niet superieur aan een chirurgische step-upbenadering. Dat blijkt uit een Nederlandse multicenter follow-upstudie met patiënten uit de eerdere TENSION-trial.
Eerdere studies lieten zien dat bij patiënten met geïnfecteerde pancreasnecrose een endoscopische step-upbenadering gunstiger is dan een chirurgische step-upbenadering, gebaseerd op kortetermijnuitkomsten. Nederlandse onderzoekers deden een multicenter follow-upstudie naar de langetermijnuitkomsten van beide benaderingen na een periode van minstens 5 jaar. Zij re-evalueerden alle klinische data van 83 patiënten uit de TENSION-trial die nog in leven waren na de initiële follow-up van 6 maanden. Het samengestelde primaire eindpunt was overlijden of ernstige complicaties, cutane pancreasfistels, re-interventies, pancreasinsufficiëntie en kwaliteit van leven.
Na een gemiddelde follow-up van 7 jaar werd het primaire eindpunt bereikt door 27 patiënten (53%) in de endoscopiegroep en 27 (57%) in de chirurgiegroep. In de endoscopiegroep werden minder cutane pancreasfistels gezien (8 vs. 34%). Na de initiële follow-up van 6 maanden waren in de endoscopiegroep minder re-interventies nodig dan in de chirurgiegroep (7 vs. 24%). Pancreasinsufficiëntie en kwaliteit van leven verschilden niet tussen de groepen.
De onderzoekers concluderen dat de endoscopische step-upbenadering in de langetermijnfollow-up ten opzichte van de chirurgische step-upbenadering niet superieur is in het verminderen van overlijden of ernstige complicaties bij patiënten met geïnfecteerde pancreasnecrose. Maar na de endoscopische benadering ontwikkelden patiënten na de initiële follow-up van 6 maanden wel minder cutane pancreasfistels. Bij hen waren bovendien minder re-interventies nodig.
Bron: