Bayer heeft dit jaar voor de 13e keer op rij de Bayer Ophthalmology Research Award (BORA) uitgereikt aan een onderzoeker die innovatief werk verricht op het gebied van oogheelkunde.
De winnaar is promovenda Katie Curro, die zich in Amsterdam UMC (locatie VUmc) verdiept in de diagnostiek van keratitis door Acanthamoeba. Deze amoeben kunnen een ernstige ooginfectie veroorzaken, die vaak verkeerd wordt gediagnosticeerd. De huidige PCR-technieken kunnen de infectie namelijk lang niet altijd detecteren wanneer de parasiet het stroma van het hoornvlies is binnengedrongen. Curro en collega’s gebruiken daarom al jarenlang in vivo confocale microscopie om Acanthamoeba te bevestigen, zelfs bij negatieve PCR-resultaten. Met innovatieve multiplex-PCR-technieken gecombineerd met confocale microscopie wil Curro het diagnostisch spectrum voor vrijlevende amoeben uitbreiden. Dit kan de diagnostiek en behandeling verbeteren en het aantal ingrijpende ingrepen, zoals hoornvliestransplantaties, verminderen.
Sebastiaan van Meyel, arts-promovendus bij Het Oogziekenhuis Rotterdam, heeft de Bayer Ophthalmic Care Award (BOCA) gewonnen. Deze prijs is gericht op innovatieve projecten die de patiëntenzorg in de oogheelkunde verbeteren. Van Meyel ontving de award voor zijn onderzoek naar gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) voor vroegtijdige opsporing van glaucoom en leeftijdsgebonden maculadegeneratie bij de huisarts. Hij gaat verder uitzoeken hoe AI kan helpen bij de analyse van fundusfoto’s, waardoor patiënten met een verhoogd risico sneller kunnen worden geïdentificeerd en zo nodig doorverwezen naar een oogarts. Dit is niet alleen goed voor de patiënt, maar kan ook de druk op de oogzorg verlagen.
Bayer; Oogziekenhuis Rotterdam