Medisch bewijs sneller vinden met EvidenceHunt

Delen via:

Artsen kunnen veel tijd kwijt zijn met het vinden van medische informatie via Google of op PubMed. De AI-toepassing EvidenceHunt biedt hun hiervoor grote tijdwinst. Psychiater en hoogleraar stress en veerkracht Christiaan Vinkers (Amsterdam UMC), een van de ontwikkelaars, vertelt over de achtergrond, de toepassing en de toekomstige uitbreidingen ervan.

“Als psychiater wil ik meer tijd besteden aan de dingen die er voor mijn patiënten toe doen”, zegt Vinkers. En hoewel op de hoogte blijven van de wetenschappelijke literatuur binnen zijn vakgebied daarbij zeker relevant is, vindt hij uren – of dagen – ronddwalen op PubMed om de voor hem relevante informatie te vinden dat niet. “Daarom waren een paar anderen en ik al lang voordat AI populair werd bezig om te zoeken naar mogelijkheden om uit de enorme hoeveelheid beschikbare literatuur gemakkelijk de informatie te vinden die je als professional op dat moment nodig hebt. We hebben daar met ZonMw-subsidie onderzoek naar gedaan en dat leidde ook tot een aantal publicaties. Heel leuk, maar de wereld verander je er niet mee.”

Op Bol.com vinden wat je zoekt is eenvoudiger dan je weg vinden in biomedische literatuur, stelt Vinkers. “PubMed gebruik ik daarom niet om snel antwoorden te vinden, het is daarvoor echt niet geschikt. We dachten dat het beter moest kunnen. Niet alleen om literatuur te vinden trouwens, maar ook om richtlijnen up-to-date te houden. Nu vergt een update een aantal jaren, je beantwoordt er maar een deel van de vragen mee en op het moment van publicatie is de richtlijn vaak alweer verouderd.”

AI-hulpmiddel

Toen diende AI zich aan. “Daarmee ontstonden mogelijkheden om een vervolgstap te zetten op wat we al deden”, vertelt Vinkers. “We richtten een bedrijfje op om die mogelijkheden gericht te gaan verkennen.” Dat bedrijfje heette aanvankelijk RCT Alert maar is inmiddels omgedoopt tot EvidenceHunt. Het gelijknamige hulpmiddel gebruikt AI gecombineerd met eigen trainingsdata en modellen om via een algoritme alle medische artikelen te doorzoeken die ooit in PubMed zijn gepubliceerd. “Het geeft je binnen seconden het antwoord op de vraag die je stelt”, legt Vinkers uit, “bijvoorbeeld als je een overzicht wilt van alle gerandomiseerde trials die zijn gepubliceerd over de relatie tussen eczeem en de effectiviteit van corticosteroïden, inclusief referenties. Je kunt zoeken op type artikelen, je kunt alerts krijgen als nieuwe artikelen binnen je zoekopdracht worden gepubliceerd. En als je 10 referenties hebt en je wilt daar een artikel over schrijven, dan kan AI daarbij helpen.”

EvidenceHunt heeft 2 functies: een browse- en een chatfunctie. De browsefunctie is bedoeld om literatuur-‘searches’ te doen uit PubMed. “Je hoeft dus niet dagenlang abstracts door te nemen om te vinden wat je zoekt”, zegt Vinkers. “Je vindt in een mum van tijd de relevante publicaties. Als je geen systematische review wilt, maar wel een goed onderbouwd antwoord dat niet al te veel tijd kost, is dit winst. Voor psychiatrie gebruik ik het zelf regelmatig.” De chatfunctie is bedoeld om gerichte antwoorden op vragen te geven. Vinkers: “Bijvoorbeeld: ‘Wat is de functie van corticosteroïden bij eczeem?’ Op basis van AI geeft EvidenceHunt dan een ranking van de meest relevante publicaties hierover, inclusief referenties.” Natuurlijk kan het dan voorkomen dat het antwoord dan 3 klinische trials biedt die als uitkomst hebben dat corticosteroïden effectief zijn bij eczeem en 2 die hierover een negatieve uitkomst hebben. “Dit maakt duidelijk dat iedereen zijn eigen kennis en expertise moet blijven gebruiken”, waarschuwt Vinkers. “Je kunt dan bijvoorbeeld kijken naar verschillen in de dosering of de populatie. Je mag niet verwachten dat AI alles voor je doet, zodat je alleen nog maar hoeft te ‘copy pasten’. Ik roep artsen ook op om te checken of wat we in EvidenceHunt publiceren klopt. Mocht dat niet zo zijn, laat ons dat dan weten. Voor mijn eigen vakgebied, de psychiatrie, heb ik in ieder geval nog geen grote fouten kunnen vinden.”

Enthousiasme

EvidenceHunt is in eerste instantie gericht op professionals zoals artsen en apothekers. “Studenten geneeskunde en jonge artsen zijn er bijna allemaal heel positief over”, zegt Vinkers. “Van anderen krijgen we soms de vraag of dit model echt in staat is om de manier waarop zij gewend waren te werken te vervangen. Een begrijpelijke vraag, maar het antwoord is – en blijft voorlopig ook – nee. EvidenceHunt komt niet in plaats van systematische reviews in alle wetenschappelijke databases, of eigen wetenschappelijke expertise. Maar ik begrijp wel dat mensen eraan moeten wennen. Ze gebruiken nu Google, en veel minder PubMed – logisch, want je vindt vaak niet snel wat je zoekt. Recent is daar voor sommigen ChatGPT bij gekomen, maar dat is gevaarlijk want dat is niet bedoeld voor de toepassing die we nu met EvidenceHunt ontsluiten. De ontwikkeling in AI gaat snel en gaat er sowieso komen – investeer je tijd dus in een betrouwbaar alternatief dat ook goed werkt. Dat is wat we met EvidenceHunt willen, en daarom publiceren we ook alles wat we doen, zodat het ook in de wetenschappelijke literatuur terechtkomt.”

Maar EvidenceHunt is niet alleen voor artsen interessant, stelt Vinkers. “Het gaat ook tot emancipatie van kennis leiden”, zegt hij. “Ik heb al de eerste patiënt in mijn praktijk gehad die met een print van EvidenceHunt met heel gerichte vragen kwam. Dat bleek een goede opening voor een inhoudelijk gesprek. Natuurlijk zijn publicaties over klinische trials en richtlijnen stevige kost. Maar je kunt tegen AI zeggen: geef antwoord op B1-niveau. Of in welke taal dan ook. Als maar duidelijk blijft dat het geen medische informatie is, EvidenceHunt is geen ‘medical device’. Het is informatie als basis voor een arts-patiëntgesprek. En op die basis gaat het ‘shared decision making’ echt gelijkwaardiger maken. Het is nu nog te veel papier. Als een patiënt met een zware depressie bij me komt, zeg ik wat de opties zijn. Slechts een enkele patiënt duikt zelf in de richtlijnen. Dat hoeft ook echt niet iedereen te doen. Maar als je de drempel ervoor lager maakt, kun je wel tot andere gesprekken komen.”

Toegevoegde waarde

EvidenceHunt wordt al goed gebruikt. “Meer dan de helft van de artsen die het gebruikt is een terugkerende bezoeker”, zegt Vinkers. “Zij zien dus de toegevoegde waarde. Die zal ook in toenemende mate gaan zitten aan het gerichter updaten van kennis en evidentie. Door op regelmatige basis te checken of er relevante nieuwe publicaties zijn, wordt bijvoorbeeld een veel snellere modulaire update van richtlijnen mogelijk.” Het gebruik is nu kosteloos en het is ook de bedoeling dat dit zo blijft. “Wel is het logisch dat voor de geavanceerde opties die we gaan ontwikkelen een vergoeding gevraagd zal gaan worden”, zegt hij.

En daarvoor zijn ideeën genoeg. Om te beginnen is al een samenwerking gestart met het Lareb en met Health Base, om te waarborgen dat de geboden informatie wetenschappelijk correct is. Daarnaast wordt gewerkt aan uitbreiding van de chatfunctie, om doorvragen mogelijk te maken. “Ook werken we aan de ontwikkeling van een premium versie”, vertelt Vinkers. “Die moet opties gaan bieden om bijvoorbeeld gerichter te zoeken, informatie te delen of een eigen bibliotheek op te bouwen. Hierbij kijken we ook naar de mogelijkheid om niet alleen abstracts te bieden, maar ook verdere informatie toe te voegen uit een publicatie. Die volledig openbaar maken kan weliswaar niet als die achter een betaalmuur zit. Gelukkig ontstaat steeds meer ruimte voor ‘open access’. De premium versie zal naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar online komen.”

EvidenceHunt

Christiaan Vinkers is een van de oprichters van EvidenceHunt, een team van wetenschappers die zich tot doel hebben gesteld betrouwbare klinische informatie sneller beschikbaar te maken. Zijn partners hierin zijn Philippe Habets (arts en datawetenschapper Amsterdam UMC), David van IJzendoorn (datawetenschapper Stanford University) en Wim Otte (klinisch epidemioloog Amsterdam UMC).

 

Adjuvant anti-PD1 bij melanoom heeft impact op kwaliteit van leven

apr 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Adjuvant anti-PD1 bij melanoom heeft impact op kwaliteit van leven

Infecties bij kinderen behandeld met dupilumab voor constitutioneel eczeem

apr 2024 | Bacteriële infecties, Eczeem

Lees meer over Infecties bij kinderen behandeld met dupilumab voor constitutioneel eczeem

Ernst van huidlaesies bij psoriasis beïnvloedt arbeidsproductiviteit en zorgkosten

apr 2024 | Psoriasis

Lees meer over Ernst van huidlaesies bij psoriasis beïnvloedt arbeidsproductiviteit en zorgkosten

Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

apr 2024

Lees meer over Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

CRISPR-Cas9 in vivo genbewerking van KLKB1 bij erfelijk angio-oedeem

apr 2024

Lees meer over CRISPR-Cas9 in vivo genbewerking van KLKB1 bij erfelijk angio-oedeem

Focus op bijwerkingen immuuntherapie bij kanker

apr 2024 | Immuuntherapie

Lees meer over Focus op bijwerkingen immuuntherapie bij kanker

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

22 mei 2024 om 20:00 | Artritis, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

7 mrt 2024 | Huidinfecties

Lees meer over Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

2 feb 2024 | Eczeem, Vaccinatie

Lees meer over Van data naar doen! De systemische behandeling van atopisch eczeem en prurigo nodularis

Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

30 okt 2023 om 20:00

Lees meer over Zeldzame aandoeningen binnen dermatologie

Niet-melanoom huidkanker in de regio

31 aug 2023 | Dermato-oncologie, Radiotherapie

Lees meer over Niet-melanoom huidkanker in de regio

Zoveel meer dan alleen maar eczeem!

19 apr 2023 om 20:30 | Eczeem

Lees meer over Zoveel meer dan alleen maar eczeem!

Masterclass: innovatieve inzichten in de behandeling van Psoriatic Disease

2 nov 2022 | Arthritis psoriatica, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: innovatieve inzichten in de behandeling van Psoriatic Disease

Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

12 okt 2022 | Immuuntherapie

Lees meer over Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Lees meer over Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Teleurstellende uitkomsten doxyPEP en vaccin tegen gonorroe

mrt 2024 | Bacteriële infecties, SOA, Venereologie

Lees meer over Teleurstellende uitkomsten doxyPEP en vaccin tegen gonorroe

Zo veilig zijn COVID-vaccins bij gebruik immuunsuppressiva

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis, Vaccinatie

Lees meer over Zo veilig zijn COVID-vaccins bij gebruik immuunsuppressiva

Eerder, vaker en langer remissie met anifrolumab bij SLE

nov 2023 | SLE

Lees meer over Eerder, vaker en langer remissie met anifrolumab bij SLE

Positieve resultaten voor neoadjuvant cemiplimab bij cutaan plaveiselcelcarcinoom

okt 2023 | Chirurgie, Dermato-oncologie, Immuuntherapie

Lees meer over Positieve resultaten voor neoadjuvant cemiplimab bij cutaan plaveiselcelcarcinoom

Paradigmaverschuiving op komst bij alopecia areata?

okt 2023

Lees meer over Paradigmaverschuiving op komst bij alopecia areata?

Zo beïnvloedt comorbiditeit de behandeling voor vitiligo

okt 2023 | Eczeem, Psoriasis

Lees meer over Zo beïnvloedt comorbiditeit de behandeling voor vitiligo

Drug survival bij alle IL-17- en IL-23-remmers hoog, maar één middel springt eruit

okt 2023 | Psoriasis

Lees meer over Drug survival bij alle IL-17- en IL-23-remmers hoog, maar één middel springt eruit

Wat een opluchting: binnen 2 weken verlost van jeuk

okt 2023 | Eczeem

Lees meer over Wat een opluchting: binnen 2 weken verlost van jeuk

Hoe herkent u kanker in de donkere huid?

okt 2023 | Actinische keratose, Dermato-oncologie

Lees meer over Hoe herkent u kanker in de donkere huid?

Podcastserie Psoriasis

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Diabetes, Psoriasis

Lees meer over Podcastserie Psoriasis

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

okt 2022 | Psoriasis

Lees meer over Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

Psoriasis - Why is real world evidence data important?

nov 2020 | Psoriasis

Lees meer over Psoriasis - Why is real world evidence data important?

The ambition in the treatment of psoriasis

okt 2019 | Psoriasis

Lees meer over The ambition in the treatment of psoriasis

MedNet Dermatologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-02

MedNet Dermatologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-01

MedNet Dermatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-04

MedNet Dermatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-02

MedNet Dermatologie 2023-01

apr 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-01

MedNet Dermatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-04

MedNet Dermatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-03

MedNet Dermatologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-02

MedNet Dermatologie 2022-01

apr 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-01