‘Met uveïtiszorg ben je wat meer internistisch bezig en dat is nu net leuk’

Delen via:

Uveïtiszorg in perifere ziekenhuizen kan best lastig zijn. In de oogheelkundige wandelgangen wordt het Deventer ziekenhuis genoemd als centrum waar ze deze zorg toch goed hebben geregeld. Hoe doen ze dat? Oogarts Bram van Kooij, die de uveïtiszorg daar voor zijn rekening neemt, vertelt hoe hij het aanpakt.

Het begint met interesse

Ten eerste moet je als oogarts wel echt interesse hebben in uveïtis. Als dat niet het geval is ga je je er ook niet in verdiepen, ben je ook niet op de hoogte van de nieuwste richtlijnen en ontwikkelingen en weet je ook niet welke medicatie je kunt gebruiken. Er zijn best veel oogartsen die het ingewikkeld vinden.

Het begint er eigenlijk mee dat ik mijn opleiding in Utrecht heb gedaan, waar veel aandacht is voor uveïtis. Daar word je min of meer ondergedompeld in uveïtis, en op die manier raak je ook veel meer vertrouwd met de ingewikkelde pathologie en met de medicatie die erbij hoort en met de labwaarden die gecontroleerd moeten worden. Dus ook de wat lastiger uveïtisgevallen kun en wil je dan ook zelf doen, die misschien een ander wat sneller door zou sturen.

Oogarts niet gewend aan systemische medicatie

Zodra uveïtiden wat lastiger worden, niet reageren op druppels of injecties, moet je op een gegeven moment toch overstappen op systemische medicatie. Dat zijn wij als oogartsen niet gewend te geven dus dat kan nog wel spannend zijn. Vroeger had je bij wijze van spreken alleen prednison, maar nu zijn er steeds meer middelen vanuit de reumatologie voorhanden, DMARDs zoals methotrexaat, of biologicals zoals adalimumab of tocilizumab. Er zijn ook allerlei richtlijnen over labcontroles bij het gebruik van systemische medicatie. Vanuit het UMCU is daar allerlei documentatie over te krijgen, waar je goed houvast aan hebt. Ook bij de reumatologie in mijn eigen ziekenhuis zien hier richtlijnen over. Bij het overleg met de reumatologen leggen we die richtlijnen dan ook wel naast elkaar.  Er zijn ook oogartsen die ervoor kiezen om de patiënt op systemische medicatie te laten controleren door de reumatoloog, maar ik doe dat zelf. Ik houd zelf de labuitslagen bij, en als ik het niet vertrouw, dan overleg ik met de reumatoloog. Ook bij het overstappen op een ander middel overleg ik graag even.

In ons ziekenhuis is van oudsher een cultuur van samenwerken en elkaar helpen. Ik heb ook laagdrempelig contact met reumatologie of interne geneeskunde, en dat helpt natuurlijk bij bijvoorbeeld het monitoren van systemische medicatie. In het Deventer ziekenhuis zitten we als artsen in één grote maatschap. We vangen elkaar geen vliegen af maar helpen elkaar, en dat komt wat mij betreft ook de oogheelkundige zorg echt ten goede.

Ziekenhuis waar het kan

Een ander issue kan de afgesproken productie zijn. Uveïtispatiënten moet je immers vaak terugzien en dat kan de productieafspraken die de vakgroep met het ziekenhuis heeft gemaakt nog wel eens in de weg zitten. Bovendien zullen niet in alle ziekenhuizen alle medicijnen mogen worden gegeven vanwege hun prijs, of mogen bepaalde onderzoeken niet worden gedaan. Een voorste-oogkamerpunctie bijvoorbeeld sturen wij door naar Utrecht, daar zit natuurlijk ook een prijs aan. Het is altijd een afweging wat er binnen de DBC past en wat je daarvoor (zelf) kunt doen.  Het is mijn ervaring bij ons in het ziekenhuis dat je ook dure medicatie mag geven als je een goede argumentatie hebt (fluocinolone acetonide intravitreaal is zo’n voorbeeld bij DME). Je moet denk ik wat dat betreft ook je ziekenhuis wel mee hebben.

We krijgen geregeld patiënten uit de regio doorgestuurd, en ook vanuit Utrecht weer patiënten teruggestuurd die in deze regio wonen. Van een uveïtis-expertcentrum kunnen we echter niet spreken, ik doe het hier tenslotte in mijn eentje, maar wat ik zelf heel plezierig vind is dat we in ons ziekenhuis wel de ruimte krijgen voor dit soort subspecialisaties.

Het leukst?

Wat ik heel interessant vind aan het behandelen van (ook wat ingewikkelder) uveïtis, is dat je ‘internistisch’ bezig bent. Je moet net iets meer uitpluizen wat de oorzaak kan zijn. En door de frequente contacten met de uveïtispatiënten leer je hen ook goed kennen. Wat ik weer fijn vind, omdat je ze mee wilt en moet nemen in de beslissing voor bijvoorbeeld biologicals. Het is best heftig voor patiënten – je hebt een oogprobleem maar bent verder gezond, en dan moet je ineens aan die zware medicatie. Daar komen vaak wel een paar gesprekken bij kijken ja. Ik vind dat echt leuk om te doen.”

Ontregel het onderzoek

dec 2022

Lees meer over Ontregel het onderzoek

Laserbehandeling vervangt operatie bij glaucoom

nov 2022

Lees meer over Laserbehandeling vervangt operatie bij glaucoom

Multidisciplinaire zorg belangrijk bij Graves’ oogziekte en IOI

nov 2022

Lees meer over Multidisciplinaire zorg belangrijk bij Graves’ oogziekte en IOI

ISBCS: nog niet iedereen overtuigd

nov 2022

Lees meer over ISBCS: nog niet iedereen overtuigd

Het gaspedaal van de inclusiemonitor moet nog wat dieper worden ingedrukt

okt 2022

Lees meer over Het gaspedaal van de inclusiemonitor moet nog wat dieper worden ingedrukt

'Met uveïtiszorg ben je wat meer internistisch bezig en dat is nu net leuk'

sep 2022

Lees meer over 'Met uveïtiszorg ben je wat meer internistisch bezig en dat is nu net leuk'

Retina Quiz 2022

28 nov 2022 om 20:30

Lees meer over Retina Quiz 2022

Insights from Ocular Gene Therapy Clinics in Europe

8 jun 2022 om 19:30

Lees meer over Insights from Ocular Gene Therapy Clinics in Europe

Retina Quiz

25 jan 2022

Lees meer over Retina Quiz

Webcast Long covid: wat weten we, wat kunt u verwachten, wat kunt u doen?

10 nov 2021 om 20:30

Lees meer over Webcast Long covid: wat weten we, wat kunt u verwachten, wat kunt u doen?

InSights Webcasts: Artificial intelligence in ophthalmology - how far are we?

20 apr 2021 om 20:00

Lees meer over InSights Webcasts: Artificial intelligence in ophthalmology - how far are we?

Responding to Non-Responders in Diabetic Macular Edema (DME)

19 apr 2021

Lees meer over Responding to Non-Responders in Diabetic Macular Edema (DME)

InSights webcasts: Next steps in wet AMD fluid management

12 jan 2021 om 20:00

Lees meer over InSights webcasts: Next steps in wet AMD fluid management

InSights webcasts: Gene therapy in ophthalmology

29 okt 2020

Lees meer over InSights webcasts: Gene therapy in ophthalmology
Er zijn geen e-learnings gevonden.
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Risico op overlijden drastisch hoger bij microvasculaire complicaties

Lees meer
Lees meer over Risico op overlijden drastisch hoger bij microvasculaire complicaties

Lirentelimab vermindert symptomen bij allergische conjunctivitis

Lees meer
Lees meer over Lirentelimab vermindert symptomen bij allergische conjunctivitis
Er zijn geen podcasts gevonden.

MedNet Oogheelkunde 2022-01

jul 2022

Lees meer over MedNet Oogheelkunde 2022-01