Onderzoeken naar oefentherapie bij RA en axiale SpA

Delen via:

Een onderzoeksgroep in het LUMC heeft onderzocht of langdurige oefentherapie voor mensen met ernstige beperkingen in hun dagelijks functioneren door reumatoïde artritis (RA)of axiale spondyloartritis (axiale SpA) meerwaarde heeft. Op basis van de uitkomsten kan Zorginstituut Nederland een advies uitbrengen aan de minister van VWS over het al dan niet opnemen van deze oefentherapie in het basispakket van de zorgverzekering, voor de omschreven patiëntengroepen.

Patiënten met RA of axiale SpA kunnen gebruikmaken van langdurige oefentherapie om hun klachten te verlichten. Over de effectiviteit daarvan bestaan wel algemene data, maar die zeggen niets over de specifieke patiëntgroep waarop het LUMC zijn onderzoek richt. “Dit komt omdat in onderzoeken naar de effectiviteit van oefentherapie een bepaalde groep meestal wordt uitgesloten”, vertelt onderzoeker Max Teuwen. “Dit is de subgroep van patiënten die ondanks toepassing van de geneesmiddelen die voor deze ziektebeelden op de markt zijn gekomen toch nog steeds problemen ervaren in hun dagelijks functioneren. Zichzelf aankleden bijvoorbeeld, honderd meter lopen, het huishouden doen. Dit betreft naar schatting 5% van de populatie van patiënten met RA of axiale SpA. En juist voor deze groep – die dus niet in studies wordt geïncludeerd op basis van de exclusiecriteria zoals comorbiditeit of instabiele ziekteactiviteit – wilden we onderzoeken of zij effect hebben van langdurige oefentherapie.”

De studies

Het betreft 2 gerandomiseerde klinische trials: de L-EXTRA- en de L-EXSPA-studie. Onderzoeker Manja van Wissen licht toe: “In beide studies ontvangt de onderzoeksgroep gedurende 52 weken actieve oefentherapie, de controlegroep ontvangt 52 weken de gebruikelijke zorg. Bij start van deelname aan het onderzoek, na 12, 26 en 52 weken krijgen de patiënten in beide groepen een vragenlijst of een meting om in kaart te brengen hoe het met hun dagelijks functioneren en dagelijks leven is. De controlegroep krijgt na 1 jaar, net als de patiënten die al vanaf het begin actieve oefentherapie hadden, ook de gelegenheid om tot het einde van de studie op 31 december 2023 de actieve oefentherapie te volgen. Hiertoe is besloten om meedoen met het onderzoek aantrekkelijk te maken.”

Voor beide studies werden 215 patiënten geïncludeerd. “Voor L-EXTRA hebben we dit in 2 jaar gerealiseerd”, vertelt Van Wissen. “Voor L-EXSPA duurde dit wat langer. Deels vanwege de covid-periode, maar deels ook omdat het aantal patiënten in de populatie met axiale SpA kleiner is.” De patiënten komen uit heel Nederland. “Het LUMC is het uitvoerend centrum. We hebben reumatologen uit het hele land verzocht om patiënten ervoor te verwijzen. Bijvoorbeeld door tijdens polibezoeken informatie over het onderzoek mee te geven. Maar er zijn ook reumatologen geweest die de moeite hebben genomen om patiënten via brieven op de mogelijkheid te wijzen. Bij het onderzoek hebben we veel fysiotherapeuten betrokken. Zij moesten een speciale scholing volgen om de behandeling aan te mogen bieden. Die zochten we steeds in de buurt van waar de patiënten woonden. Alleen al voor L-EXSPA zijn dit er 159. Dit onderzoek vroeg veel menskracht.”

Eindpunten

Om het effect van de behandeling te kunnen bepalen, werd patiënten verzocht om op een vragenlijst een rangschikking te maken van de 3 dagelijkse activiteiten waarmee zij de meeste moeite hadden. “Deze werden gedurende het traject van 52 weken gescoord op een schaal van 0 tot 10”, vertelt Teuwen. “0 betekent geen enkele moeite om de activiteit uit te voeren, 10 onmogelijk om de activiteit uit te voeren. Het primaire eindpunt van het onderzoek was het verschil in fysiek functioneren gemeten met deze vragenlijst tussen baseline en na 52 weken. Hiernaast hebben we ook op basis van andere vragenlijsten de invloed van de behandeling op het fysiek functioneren in kaart gebracht. Daarnaast hebben we ook gebruikgemaakt van een ‘performance based’-test waarmee werd vastgesteld hoeveel meter de patiënt in 6 minuten kan lopen. Ook hebben we onderzoek gedaan naar kwaliteit van leven en gekeken naar mogelijk nadelige effecten van de therapie door middel van registraties van serious adverse events. Tot slot hebben we op basis van een gezondheidseconomische vragenlijst een kosteneffectiviteitsanalyse van de behandelingen verricht.”

Inclusiecriteria waren een minimumleeftijd van 18 jaar en een bevestigde diagnose voor RA of axiale SpA. Patiënten dienden bovendien een min of meer ernstige functionele beperking van hun ziekte te hebben, resulterend in problemen met het verrichten van dagelijkse activiteiten. Die problemen moesten direct of indirect verband houden met de aandoening en mochten niet kunnen worden opgelost met kortdurende fysiotherapie. Exclusiecriteria waren 3 maanden vooraf individuele fysiotherapie hebben gevolgd of op korte termijn een opname in een ziekenhuis of revalidatiecentrum nodig hebben.

Positieve verwachtingen

De onderzoeken zijn inmiddels afgerond en een artikel over de resultaten ervan is aangeboden voor publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift. “Inhoudelijk kunnen we hier dus op dit moment nog niets over zeggen”, zegt Thea Vliet Vlieland, hoogleraar doelmatigheid van revalidatieprocessen, in het bijzonder fysiotherapie (LUMC). “Maar ik kan wel zeggen dat de resultaten van beide studies veelbelovend zijn.”

De onderzoeken zijn uitgevoerd in het kader van een traject voor voorwaardelijke toelating tot het basispakket van de zorgverzekering. Het eindrapport over L-EXTRA is hierom eind juni 2023 ingeleverd bij Zorginstituut Nederland. In december zal het rapport over L-EXSPA ook die kant op gaan. “We verwachten binnen niet al te lange tijd het advies van het Zorginstituut over de voorwaardelijke toelating van L-EXTRA”, vertelt Van Wissen. “Wij hopen dat het advies over L-EXSPA daarna snel zal volgen.”

Vervolgproject

Vliet Vlieland vertelt: “Wij leveren onze onderzoeksresultaten aan aan het Zorginstituut, maar spelen geen rol in de verdere duiding daarvan. Maar omdat we denken dat de implementatie van de resultaten van de L-EXTRA en L-EXSPA in de praktijk niet vanzelf zal gaan, willen we wel nog een extra stap zetten. We hebben van ZonMw vervolgsubsidie ontvangen voor een project waarin we de implementatiestrategie in de praktijk gaan opzetten. Je brengt dit niet in één keer naar de praktijk, daarvoor moet over een aantal zaken worden nagedacht. Bijvoorbeeld het gegeven dat in het kader van onze onderzoeken alle oefentherapiebehandelingen zijn vergoed. In de praktijk is dit niet het geval, daar moet de patiënt voor fysiotherapie voor een chronische aandoening soms de eerste 20 behandelingen zelf betalen. Dit verschil heeft implicaties voor het naar de praktijk brengen van deze aanpak, zodat dit dus eerst moeten worden onderzocht. Daarnaast moet antwoord worden gegeven op de vraag wie in de praktijk straks de in- en exclusie gaat bepalen. En de training die de fysiotherapeuten in het kader van het onderzoek hebben ontvangen, is niet één op één te vertalen naar de praktijk. Ook daarvoor moet dus nog beleid worden ontwikkeld.”

De onderzoeken hebben veel kennis opgeleverd over het screenen van de patiënten en het trainen van de fysiotherapeuten. “We zijn niet verantwoordelijk voor de uitvoering in de praktijk”, zegt Vliet Vlieland. “Maar we willen wel de bouwstenen aanleveren. Vandaar dat we dus dit vervolg geven aan de onderzoeken.”

De onderzoeken

  • L-EXTRA (Longstanding EXercise Therapy in patients with Rheumatoid Arthritis): dit onderzoek kijkt wat het effect is van langdurige oefentherapie bij mensen met RA die in hun dagelijks leven ernstige beperkingen ervaren.
  • L-EXSPA (Longstanding EXercise therapy in patients with axial SPondyloArthitis): dit onderzoek kijkt wat het effect is van langdurige oefentherapie bij mensen met axiale SpA die in hun dagelijks leven ernstige beperkingen ervaren.

 

Microbioom voorspelt respons op DMARD bij RA

apr 2024 | RA

Lees meer over Microbioom voorspelt respons op DMARD bij RA

Ultralage doses rituximab ook op lange termijn effectief bij RA

apr 2024 | RA

Lees meer over Ultralage doses rituximab ook op lange termijn effectief bij RA

Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

apr 2024

Lees meer over Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

‘We willen auto-immuniteit beter begrijpen om tot genezing te komen’

apr 2024 | RA, SLE

Lees meer over ‘We willen auto-immuniteit beter begrijpen om tot genezing te komen’

Obesitas risicofactor voor slechte respons op behandeling RA

apr 2024 | RA

Lees meer over Obesitas risicofactor voor slechte respons op behandeling RA

Langetermijnveiligheid en -effectiviteit van abatacept bij JIA

apr 2024 | JIA

Lees meer over Langetermijnveiligheid en -effectiviteit van abatacept bij JIA

Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

22 mei 2024 om 20:00 | Artritis, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

SpA café 7:
Perifere uitingen van SpA in de klinische praktijk

11 apr 2024 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 7:
Perifere uitingen van SpA in de klinische praktijk

Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

11 mrt 2024 | Immuuntherapie, SLE

Lees meer over Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

Should baricitinib (Olumiant®) be the JAKi of choice in rheumatoid arthritis? – A review of the evidence

5 mrt 2024 | Artritis

Lees meer over Should baricitinib (Olumiant®) be the JAKi of choice in rheumatoid arthritis? – A review of the evidence

SpA café 5: De nieuwe ASAS-EULAR aanbevelingen voor de behandeling van axSpA

8 nov 2023 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 5: De nieuwe ASAS-EULAR aanbevelingen voor de behandeling van axSpA

ReumaReality: gepersonaliseerde zorg voor uiteenlopende patiënten

30 okt 2023 om 20:00 | Artrose

Lees meer over ReumaReality: gepersonaliseerde zorg voor uiteenlopende patiënten

SpA café 6: Structurele schade bij axiale SpA

3 okt 2023 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 6: Structurele schade bij axiale SpA

SpA café 3: pijn herkennen en behandelen bij patiënten met SpA

6 mrt 2023 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 3: pijn herkennen en behandelen bij patiënten met SpA

Expertdebat SLE en lupus nefritis - Deel 2

21 dec 2022 | Immuuntherapie, SLE

Lees meer over Expertdebat SLE en lupus nefritis - Deel 2

e-learning SpA in de praktijk

Psoriasis, Spondyloartritis

Lees meer over e-learning SpA in de praktijk
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Hoe abortuswetgeving invloed heeft op de reumatologiepatiënt

nov 2023 | Arteriitis, Arthritis psoriatica, Artrose, RA, SLE, Spondyloartritis

Lees meer over Hoe abortuswetgeving invloed heeft op de reumatologiepatiënt

Zo veilig zijn COVID-vaccins bij gebruik immuunsuppressiva

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis, Vaccinatie

Lees meer over Zo veilig zijn COVID-vaccins bij gebruik immuunsuppressiva

AI berekent straks de Sharp/van der Heijde-score bij RA

nov 2023 | RA

Lees meer over AI berekent straks de Sharp/van der Heijde-score bij RA

Op zoek naar de optimale timing om belimumab te starten

nov 2023 | SLE

Lees meer over Op zoek naar de optimale timing om belimumab te starten

Gaan digitale biomarkers de zorgkloof bij PsA en RA oplossen?

nov 2023 | RA, Spondyloartritis

Lees meer over Gaan digitale biomarkers de zorgkloof bij PsA en RA oplossen?

Behandeling RA met hydroxychloroquine verlaagt kans op leververvetting

nov 2023 | Hepatologie, RA

Lees meer over Behandeling RA met hydroxychloroquine verlaagt kans op leververvetting

Zwangerschap met reumatische aandoening geeft opvallend hoog CV-risico

nov 2023 | Arteriitis, Arthritis psoriatica, Artrose, JIA, RA, Sclerodermie, SLE, Spondyloartritis

Lees meer over Zwangerschap met reumatische aandoening geeft opvallend hoog CV-risico

Goed vergeleken: TNF-alfa- en JAK-remmer in real-life setting

nov 2023 | RA

Lees meer over Goed vergeleken: TNF-alfa- en JAK-remmer in real-life setting

Nieuwe EULAR-richtlijn: hoe vermoeidheid te behandelen?

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Artrose, JIA, Jicht, RA, Sclerodermie, Sjögren, SLE, Spondyloartritis

Lees meer over Nieuwe EULAR-richtlijn: hoe vermoeidheid te behandelen?

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

De voor- en nadelen van zorg op afstand: ervaringen van Nederlandse reumatologen tijdens COVID

nov 2020

Lees meer over De voor- en nadelen van zorg op afstand: ervaringen van Nederlandse reumatologen tijdens COVID

Podcast - Terugkerende koortssyndromen: steeds beter te (be)grijpen en behandelen

okt 2020

Lees meer over Podcast - Terugkerende koortssyndromen: steeds beter te (be)grijpen en behandelen

De ACR-adviezen voor reumatologische zorg tijdens de COVID-19-pandemie nader bekeken

aug 2020 | RA, SLE

Lees meer over De ACR-adviezen voor reumatologische zorg tijdens de COVID-19-pandemie nader bekeken

MedNet Reumatologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-01

MedNet Reumatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-04

MedNet Reumatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-02

MedNet Reumatologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-01

MedNet Reumatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-04

MedNet Reumatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-03

MedNet Reumatologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-02

MedNet Reumatologie 2022-01

mrt 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-01