Onderzoek naar chronische longziekten, zoals COPD en astma, vindt overwegend plaats in rijke landen. Bij de aanpak hiervan in lage-inkomenslanden moet rekening gehouden worden met culturele verschillen. Arts-onderzoeker Evelyn Brakema deed in Kirgizië, Vietnam, Griekenland en Uganda promotieonderzoek naar een aanpak op maat.
In Nederland worden chronische longziekten aangepakt door luchtvervuiling terug te dringen en roken te ontmoedigen. In Kirgizië merkte Brakema dat huizen blauw stonden van de rook, omdat er urenlang mest werd verbrand voor het koken en verwarmen. Een logische oplossing lijkt om kooktoestellen te gebruiken die minder rook uitstoten. “Dat is al vaak geprobeerd, maar tevergeefs, omdat de toestellen niet aansloten bij de lokale overtuigingen en gebruiken.”
Toen Brakema de bewoners van de door haar bezochte gebieden vroeg naar de oorzaak van langdurige ademhalingsklachten, kreeg ze uiteenlopende antwoorden. “In Vietnam wordt gedacht dat een verstoring van de balans tussen warmte en kou ziekte veroorzaakt”, vertelt Brakema. “Het idee is dat een hete sigaret op een koude morgen andere effecten heeft dan op de hete middag. In Uganda vermoeden bewoners juist dat er hekserij in het spel is.”
Brakema en haar team boekte met hun FRESH AIR-onderzoek ook praktijksuccessen. Zo wist het lokale team in Kirgizië de minister van volksgezondheid te betrekken en werden gezondheidsmedewerkers voorgelicht over het voorkomen van chronische longziekten.
Bron: