OnePlanet Research Center, een samenwerkingsverband waar ook Wageningen University & Research (WUR) deel van uitmaakt, heeft een sensorpil ontwikkeld die metingen doet in het maagdarmstelsel.
Promovendus Roseanne Minderhoud (Humane Voeding en Gezondheid) gebruikt deze sensorpil om eiwitfermentatie in de dikke darm te bestuderen. Elke 20 seconden registreren sensoren onder andere de temperatuur en zuurgraad. De pil stuurt de data naar een klein kastje die de persoon bij zich draagt. Onderzoekers kunnen de resultaten in realtime via een computer bijhouden.
Minderhoud en haar collega’s zijn de eersten die onderzoek doen met de sensorpillen, vertelt de promovendus in een artikel in Resource. Naast testen of de pil werkt en verbeteringen doorvoeren, heeft Minderhoud al enkele resultaten gevonden. Zo keek ze via zuurgraadmetingen of de eiwitfermentatie in de dikke darm verschilt tussen 2 standaarddiëten. Dat bleek nauwelijks het geval.
De sensorpil kan ook het redoxpotentiaal vastleggen. Dat is normaal gesproken een lastig te meten parameter, omdat blootstelling aan zuurstof het potentiaal direct verandert. In het lichaam zijn deze externe verstoorders afwezig, aldus Minderhoud.
Ze hoopt dat de pil uiteindelijk ook door mensen met darmziekten kan worden ingenomen. Zo kunnen onderzoekers op een non-invasieve manier achterhalen wat er in zieke darmen gebeurt. Ook pillen die monsters nemen staan op het programma. Minderhoud: “Het werk is veelbelovend, vooral voor monsters uit de dunne darm en het begin van de dikke darm, want dat zou die nare endoscopie overbodig maken.”
Bron:
Wageningen University & Research