Veel te winnen met diagnostisch onderzoek in hersenvocht

Delen via:

Hersenvocht biedt veel mogelijkheden voor diagnostiek van neurologische infecties. Maar de mogelijkheden voor diagnostische laboratoriumbepalingen worden nog onvoldoende benut. Met nieuw onderzoek van het hersenvocht is nog veel te winnen, was daarom de boodschap in de oratie van prof. dr. Matthijs Brouwer, die hij op 8 september jl. uitsprak aan de Universiteit van Amsterdam. De oratie was vanwege zijn benoeming tot hoogleraar Neurologie, in het bijzonder de diagnostiek van neurologische infectieziekten.

Een infectie van de hersenen treft jaarlijks ongeveer 1700 mensen. Het kan gaan om infectie van het hersenvlies (meningitis) of van het hersenweefsel (encefalitis), en vaak is sprake van een combinatie van beide. Lichamelijk onderzoek geeft vaak geen uitsluitsel over de diagnose. Dan kan hersenvocht worden geanalyseerd dat met een ruggenprik in de onderrug wordt afgenomen. Het laboratorium kan dan binnen een uur het aantal witte bloedcellen, het eiwitgehalte en glucose bepalen, die een eerste indruk geven over een infectie: witte bloedcellen en eiwitwaarde zijn dan hoog, en glucose vaak onmeetbaar laag doordat dat door de bacteriën en cellen in het hersenvocht wordt verbruikt. 

Slechtere prognose

Bij 30 tot 50% van de mensen met een infectie van de hersenen lukt het echter niet om de verwekker te vinden in het hersenvocht. “Soms vinden we veel witte bloedcellen en weten we vrijwel zeker dat het om een bacterie gaat, maar is de bacterie niet te vinden in een kweek van het hersenvocht”, legt Brouwer uit. “Dat is lastig, want de verwekker is bepalend voor de behandeling. Bovendien kan de uitslag van een kweek lang op zich laten wachten, soms wel een week. Al die tijd weet je niet wat er met de patiënt aan de hand is en kun je geen gerichte behandeling inzetten. Sommige patiënten herstellen binnen enkele dagen, dan was waarschijnlijk sprake van een virusinfectie en waren antibiotica sowieso niet nodig. Bij langere ziekteduur gaat het meestal om een bacterie. Als de diagnostiek onduidelijk blijft, hebben mensen een slechtere prognose dan bij gerichte behandeling.”

Brouwer onderzoekt nieuwe methoden om sneller, beter en vaker de diagnose te stellen. “Dan kunnen we meteen de goede behandeling geven en behandelen we minder vaak onnodig. Het onderzoek is ook relevant vanwege nieuwe ziektebeelden die vanaf ongeveer begin deze eeuw zijn ontdekt. Bijvoorbeeld verschillende vormen van auto-immuunencefalitis oftewel hersenontsteking op basis van antistoffen tegen de hersenen. Deze nieuwe ziektebeelden hebben de ontwikkeling van nieuwe diagnostische methoden in een stroomversnelling gebracht.”

I-PACE-studie

Sinds 2017 loopt vanuit het Amsterdam UMC de landelijke I-PACE-studie: een biobank-studie om klinische data, laboratoriumresultaten en lichaamsmaterialen te verzamelen voor meer inzicht in de oorzaken en pathogenese van herseninfecties. De studie wordt gefinancierd door ZonMw en de European Research Council. Deelnemende centra (momenteel 12) zijn ziekenhuizen waar een ruggenprik wordt gedaan vanwege verdenking op een herseninfectie. Van alle patiënten wordt extra bloed en hersenvocht afgenomen en opgeslagen, samen met hun klinische gegevens. Alle data worden gebruikt voor verder onderzoek naar nieuwe testen.

Momenteel wordt in hersenvocht slechts een handjevol bepalingen standaard gedaan. In bloed vinden veel meer bepalingen plaats, mede doordat bloed van een patiënt veel eenvoudiger en patiëntvriendelijker is te verkrijgen. Maar hersenvocht kan wel veel informatie geven, stelt Brouwer. “We zoeken daarin met name naar witte bloedcellen. Die geven vaak al een goede indicatie van wat er aan de hand is. Als er geen infectie is van het zenuwstelsel, vind je minder dan 5 witte bloedcellen. Maar bij een bacteriële hersenvliesontsteking zijn dat er al snel 10.000. Dus bij een deel van de patiënten is het meteen duidelijk. Helaas is dat niet bij iedereen: er is ook een groep patiënten bij we het aantal witte bloedcellen niet zo hoog is en de uitslag onzeker is.” 

Een derde van de mensen die een ruggenprik krijgen heeft daadwerkelijk een neurologische infectie, blijkt uit onderzoek van Brouwer en collega’s. Twee derde heeft dus iets anders, zoals een andere neurologische aandoening (bijvoorbeeld epilepsie of een beroerte) of een infectie buiten de hersenen (zoals een longontsteking). Ongeveer 10% heeft een auto-immuunziekte.

Voorspellers

Het zoeken naar nieuwe markers in hersenvocht gebeurt op verschillende manieren. Brouwer onderzoekt onder andere ontstekingseiwitten, zoals het C-reactief proteïne (CRP). Dat eiwit wordt al in bloed gemeten en is een aanwijzing voor een bacteriële infectie. “Het is ook te meten in hersenvocht, en blijkt daar een goede voorspeller te zijn van een bacteriële hersenvliesontsteking. We hebben nu een set van 17 van dit soort eiwitten tegelijk gemeten en zijn nagegaan welke combinaties de beste voorspellers zijn voor een infectie in het algemeen of meer specifiek een bacteriële ontsteking.”

Daarnaast kijkt Brouwer veel breder, met zogenoemde metabolomics en lipidomics assays. Daarin worden alle metabolieten en lipiden in de stofwisseling in het hersenvocht gemeten. Van de metabolieten zijn er ongeveer 80, van lipiden zijn er duizenden. “We gaan na of een bepaalde groep van de metabolieten of lipiden vaker voorkomt bij een bepaalde infectie. Dan is die groep kenmerkend voor die ontsteking. Hetzelfde doen we met RNA, dat laat zien welke mechanismen in de cellen actief zijn. Dat kan een vingerafdruk zijn van een ziekte die op dat moment speelt. Aan de ene kant kijken we naar al het RNA in hersenvocht, aan de andere analyseren we met single cell sequencing wat elke cel apart doet. Dat levert een heel gedetailleerd beeld op van de cellen in het hersenvocht. Deze techniek is wel duur: zo’n test kost ongeveer 3000 euro per patiënt. We doen deze nu alleen in experimenteel verband, met als doel om een eenvoudiger test te ontwikkelen die we later klinisch kunnen inzetten.”

Publicaties

Brouwers onderzoek loopt inmiddels zo’n 5 jaar en hij heeft er al verschillende artikelen over gepubliceerd. Binnenkort verschijnt een publicatie over het onderzoek met CRP. Een andere tak van het onderzoek richt zich op DNA en RNA in hersenvocht. Daarmee kunnen wellicht bacteriën en virussen worden opgespoord. “Nu is voor iedere bacterie of virus een aparte PCR-test nodig, maar in ons onderzoek analyseren we met zogeheten meta-genomics al het DNA en RNA in het hersenvocht. Zo kunnen we misschien snel iets van een bacterie of virus vinden. We zijn hiermee al redelijk ver en hebben ook hierover een aantal artikelen geschreven. De winst hiervan kan zijn dat je op een SEH sneller de diagnose kunt stellen. Hopelijk kunnen we op termijn een verwekker vinden bij de patiënten bij wie dat nu onduidelijk blijft.”

Eenvoudigere testen

In het Amsterdam UMC werkt Brouwer samen met onder andere de afdelingen Microbiologie, Metabolomics en Experimentele Virologie. De onderzoekstechnieken zijn nu nog duur en ingewikkeld, realiseert hij zich. Hij werkt al samen met een bedrijf aan eenvoudigere testen. “We zouden bijvoorbeeld een dipstick willen ontwikkelen die we alleen in een buisje hersenvocht hoeven te steken om te testen of iemand meningitis heeft. Dan wordt zo’n test ook bruikbaar in landen waar bepalingen niet standaard beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld in Zambia, waarmee we al samenwerken en waar we afgelopen zomer zijn geweest om te zien hoe de diagnostiek daar wordt gedaan. Tevens neem ik deel aan een panel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat een richtlijn maakt voor diagnostiek en behandeling van neurologische infecties. In veel landen is geen apparatuur om hersenvocht te analyseren. Dan kan een simpele test een enorm verschil maken.”

Spierontspanning perfect te meten met magnetische hersenstimulatie

apr 2024 | Neuro-musculair

Lees meer over Spierontspanning perfect te meten met magnetische hersenstimulatie

Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

apr 2024

Lees meer over Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

Effectiviteit en veiligheid van vamorolone gedurende 48 weken bij Duchenne

apr 2024 | Neuro-musculair

Lees meer over Effectiviteit en veiligheid van vamorolone gedurende 48 weken bij Duchenne

Mantelzorgers positief over bloedtest dementie, maar nog niet als bevolkingsonderzoek

apr 2024 | Dementie

Lees meer over Mantelzorgers positief over bloedtest dementie, maar nog niet als bevolkingsonderzoek

Veiligheid en effectiviteit van laquinimod bij Huntington

apr 2024 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Veiligheid en effectiviteit van laquinimod bij Huntington

Klinisch bewijs binnen handbereik met behulp van AI

apr 2024 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Epilepsie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose, Neuro-vasculair

Lees meer over Klinisch bewijs binnen handbereik met behulp van AI

Keynote webinar | Spotlight on sleep in brain health

2 mei 2024 om 18:00

Lees meer over Keynote webinar | Spotlight on sleep in brain health

Neurologisch Jaaroverzicht 2023

20 feb 2024 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Epilepsie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose, Neuro-vasculair

Lees meer over Neurologisch Jaaroverzicht 2023

Masterclass Wervelkolom Welzijn: hedendaagse inzichten en oplossingen

30 jan 2024 om 20:00

Lees meer over Masterclass Wervelkolom Welzijn: hedendaagse inzichten en oplossingen

Plaatsbepaling van device-aided therapies (DATs) bij de ziekte van Parkinson

7 aug 2023 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Plaatsbepaling van device-aided therapies (DATs) bij de ziekte van Parkinson

MS: welk middel voor welke patiënt?

9 mrt 2023 | Multipele Sclerose

Lees meer over MS: welk middel voor welke patiënt?

Neurologisch Jaaroverzicht 2022

1 feb 2023 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Epilepsie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose, Neuro-vasculair

Lees meer over Neurologisch Jaaroverzicht 2022

Antistolling en bloedingen

8 dec 2022 om 20:00

Lees meer over Antistolling en bloedingen

Masterclass Diabetes: Pijn & Polyfarmacie

20 okt 2022 | Diabetes

Lees meer over Masterclass Diabetes: Pijn & Polyfarmacie

Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

12 okt 2022 | Immuuntherapie

Lees meer over Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog
Er zijn geen e-learnings gevonden.

B-cel therapieën bij MS: impact op immunologie

maandag 10 jun 2024 van 18:00 tot 21:30 | Multipele Sclerose, Vaccinatie

Lees meer over B-cel therapieën bij MS: impact op immunologie

EAN in ORANJE 2024

maandag 1 jul 2024 van 18:00 tot 21:45 | Bewegingsstoornissen, Epilepsie, Neuro-vasculair

Lees meer over EAN in ORANJE 2024

Patiënten gebruiken niet-orale migrainemedicatie voor beter en sneller effect

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Patiënten gebruiken niet-orale migrainemedicatie voor beter en sneller effect

Veel MS-patiënten hebben ook migraine

dec 2023 | Hoofdpijn, Multipele Sclerose

Lees meer over Veel MS-patiënten hebben ook migraine

Werkelijke migraineprevalentie bij mannen moeilijk te schatten

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Werkelijke migraineprevalentie bij mannen moeilijk te schatten

Hoofdpijn na COVID-19-vaccinatie

dec 2023 | Hoofdpijn, Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over Hoofdpijn na COVID-19-vaccinatie

De rol van genetica en biomarkers bij migraine nog niet opgehelderd

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over De rol van genetica en biomarkers bij migraine nog niet opgehelderd

Triptanen te vaak onterecht voorgeschreven

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Triptanen te vaak onterecht voorgeschreven

CAPTURE-studie zal inzicht geven in het leven van de migrainepatiënt

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over CAPTURE-studie zal inzicht geven in het leven van de migrainepatiënt

Grotere kans non-respons op CGRP bij mensen met psychiatrische problemen

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Grotere kans non-respons op CGRP bij mensen met psychiatrische problemen

Beweging kan helpen bij clusterhoofdpijn

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Beweging kan helpen bij clusterhoofdpijn

Podcast: AI in stroke - Using deep learning to predict clinical outcomes after stroke

jan 2024 | Neuro-vasculair

Lees meer over Podcast: AI in stroke - Using deep learning to predict clinical outcomes after stroke

Podcast: Stem cell therapy for PD - A new era for managing Parkinson’s disease?

dec 2023 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Podcast: Stem cell therapy for PD - A new era for managing Parkinson’s disease?

Podcasts migraine: de laatste ontwikkelingen in de behandeling van migraine

aug 2021 | Hoofdpijn

Lees meer over Podcasts migraine: de laatste ontwikkelingen in de behandeling van migraine

Real World Evidence in MS

jan 2020 | Multipele Sclerose

Lees meer over Real World Evidence in MS

MedNet Neurologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Neurologie 2024-01

MedNet Neurologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-04

MedNet Neurologie 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-03

MedNet Neurologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-02

MedNet Neurologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-01

MedNet Neurologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-04

MedNet Neurologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-03

MedNet Neurologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-02

MedNet Neurologie 2022-01

mrt 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-01