‘Vergoeding en een goed georganiseerd netwerk zijn stimulans voor expertiseconsulten’

Delen via:

Vanaf dit jaar is er vergoeding voor expertiseconsulten. Daarmee zijn deze consulten verzekerde zorg geworden. “Expertiseconsulten helpen om de zorg voor zeldzame ziekten te verbeteren”, zegt internist-nefroloog prof. Onno Teng van het LUMC.

Expertiseconsultatie is in essentie overleg tussen aan de ene kant een dokter en een patiënt met een vraag, en aan de andere kant een expert op het gebied van een zeldzame ziekte. De expert kan één dokter zijn, maar bij systemische auto-immuunziekten zijn verschillende organen aangedaan. “Deze patiënten worden behandeld door verschillende specialisten zoals een internist, reumatoloog en longarts. Daarom is veelal expertise van meerdere disciplines nodig”, legt Teng uit. Een expertiseconsultatie kan dan worden besproken in een multidisciplinair team (MDT). De dokter en diens patiënt bespreken het advies daarna tijdens een volgend consult.”

Teng is voorzitter van het landelijke netwerk ARCH: Autoimmune Research and Collaboration Hub (www.arch.nl). Dat is de koepelorganisatie voor regionale, multidisciplinaire expertisenetwerken voor systemische auto-immuunziekten. ARCH brengt medisch specialisten en patiënten in landelijke werkgroepen samen, vooral gericht op zeldzame systemische auto-immuunziekten.

Behoefte aan eenvoudige toegang

De traditionele manier van een transmuraal collegiaal consult is bellen met een academisch ziekenhuis of met bijvoorbeeld een expert die ooit iets heeft gepubliceerd over de ziekte. Een andere manier is het verwijzen van een patiënt naar een derdelijns academisch ziekenhuis voor een second opinion.

Al in 2017 stelde ARCH vast dat zowel artsen als patiënten behoefte hebben aan eenvoudige toegang tot expertise over zeldzame systemische auto-immuunziekten: wie is de expert en hoe kan ik adviezen krijgen? “Door financiële steun vanuit ReumaNederland heeft ARCH de afgelopen 5 jaar hieraan kunnen werken”, vertelt Teng. “We hebben expertisenetwerken voor zeldzame ziekten in Nederland in kaart gebracht en willen ziekenhuizen rond expertisecentra met elkaar verbinden.”

Tegelijkertijd heeft ARCH de afgelopen tijd gewerkt aan digitalisering van expertiseconsulten. Met als doel om adviezen van experts sneller en beter in de polikamer beschikbaar te krijgen. Er is een portaal gebouwd om medische data transmuraal te kunnen delen tussen ziekenhuizen en expertisecentra. In dit ARCH-portaal kan de dokter, uiteraard na toestemming van de patiënt, een aanmelding doen van medische gegevens vanuit een elektronisch patiëntendossier (epd). Deze gegevens komen, samen met informatie over bijvoorbeeld kwaliteit van leven van de patiënt, terecht bij het multidisciplinaire expertiseteam. Het team stelt een advies op dat wordt teruggestuurd naar het epd, zodat dit het onderwerp van gesprek wordt tussen de hoofdbehandelaar en de patiënt in de eigen polikamer.

Consultvergoeding

ARCH is met expertisecentra in 2018 begonnen om expertisenetwerken te ontwikkelen. “In de expertisenetwerken zijn we al vanaf die tijd bezig om expertiseconsultatie vorm te geven, met onder andere het digitale portaal”, vertelt Teng. “Om kennis en expertise optimaal te kunnen benutten, gaf de minister in 2021 opdracht om consultvergoeding voor experts te onderzoeken. Dat heeft ertoe geleid dat er vanaf dit jaar een betaaltitel is voor het expertiseadvies. Dat betekent dat medisch specialisten in perifere centra een expertiseadvies kunnen vragen bij expertisecentra. Expertiseconsulten zijn verzekerde zorg geworden.”

Teng laat weten dat een landelijke werkgroep afgelopen juni bij alle UMC’s heeft nagevraagd hoe vaak expertiseconsulten worden gegeven. Dat bleek nog niet vaak te gebeuren. “Terwijl we binnen ARCH al sinds 2018 expertiseconsultaties uitvoeren en bevorderen. Wat betreft het aantal expertiseconsulten is dus nog een flinke stap te maken.”

Binnen ARCH wordt via het digitale portaal bijgehouden hoe vaak een expertiseconsult wordt gegeven. In 2021 was dat 137 keer, vooral over vasculitis maar ook over systemische lupus erythematodes, systemische sclerose en antifosfolipidensyndroom. In 2022 vonden 111 expertiseconsulten plaats via het digitale portaal. Maar medische gegevens en adviezen kunnen ook nog steeds op papier of via mail worden uitgewisseld. Dat gebeurde vorig jaar nog 176 keer. In de eerste helft van dit jaar werden via het ARCH-portaal 59 digitale expertiseconsulten gegeven.

Voorwaarden

Nu expertiseadviezen vergoed kunnen worden, schept dat een verantwoordelijkheid van zorgverleners. Teng legt uit: “De Nederlandse Zorgautoriteit heeft niet alleen gezorgd voor een betaaltitel, maar heeft daar ook voorwaarden aan verbonden. Zo moet vastgelegd zijn dat een expertiseconsult echt is uitgevoerd. Een traditioneel advies via bijvoorbeeld de telefoon is niet toetsbaar of transparant. Bij een echt expertiseconsult moet de vraag te vinden zijn in de epd’s van de perifere aanvrager en van de expert, evenals de conclusie en het advies. Bovendien moet de patiënt toestemming hebben gegeven en moet de vraag gesteld zijn of de patiënt wel of niet moet worden doorverwezen naar het expertisecentrum.”

ARCH heeft al ruime ervaring opgedaan met expertiseconsultaties. Het is gebleken dat veel specialisten de administratieve (bewijs-)last van de voorwaarden erg belastend vinden. “Maar de digitalisering van expertiseconsultaties die ARCH heeft ontwikkeld borgt dat zorgverleners en experts automatisch aan de genoemde voorwaarden van de NZa voldoen”, aldus Teng.

Betere zorg

Expertiseconsultaties zijn zeker niet nieuw. Feitelijk doen dokters en experts dat al decennia lang: ze pakken de telefoon en bellen elkaar. “Maar het vastleggen en transparant maken van de consultaties is nu echt een nieuwe insteek”, stelt Teng. “Dat maakt de adviezen toetsbaar, voor patiënten inzichtelijk en er is voor het eerst een bepaalde kwaliteitsstandaard. Het resultaat tot nu toe is dat slechts een kwart van de patiënten vanwege een vraag wordt doorverwezen. Met expertiseconsulten kunnen dus driekwart van de vragen worden opgelost. Dat betekent geen extra patiëntbezoeken, geen second opinions en voor de patiënt geen extra reis naar een ander ziekenhuis. Dat maakt de zorg een stuk efficiënter.”

Teng denkt bovendien dat de zorg beter wordt, terwijl de patiënt in de periferie onder behandeling blijft. Een advisering kost de expert natuurlijk wel tijd, maar daar staat nu vergoeding tegenover. “Voorheen werden veel consultaties ‘tussendoor’ gedaan. Nu zijn er in expertisecentra vaak vaste tijdstippen voor gereserveerd en krijgt de expert er met de betaaltitel erkenning voor. In ons portaal kunnen we zien dat momenteel elke dag een of meerdere multidisciplinaire teams in het land werken aan een expertconsult. Die betere organisatie en de financiële prikkel helpen om de zorg voor deze zeldzame systemische auto-immuunziekten flink te verbeteren.”

Zie ook het landelijke netwerk ARCH: Autoimmune Research and Collaboration Hub (www.arch.nl)

Breed ondersteund

In de praktijk is het niet haalbaar om een expertiseconsult binnen een consult met de patiënt in de spreekkamer te organiseren, stelt Teng. De behandelaar zal daarom met de patiënt afspreken om de behandelvraag voor te leggen aan een expert, en om een nieuwe afspraak te maken om het expertiseadvies te bespreken. “Het concept van het expertiseconsult wordt, denk ik, wel breed ondersteund, maar de implementatie ervan zal nog tijd vragen. Vooral administratief zal het nog veel vergen. Met de digitale tool wordt de administratieve last wel een stuk minder. Bovendien voldoe je ermee automatisch aan de voorwaarden van de NZa wat belangrijk is voor perifere artsen om deze activiteit bij de zorgverzekeraar te declareren. Dat is cruciaal om deze nieuwe vorm van zorgverlening een vlucht te laten nemen.”

 

Microbioom voorspelt respons op DMARD bij RA

apr 2024 | RA

Lees meer over Microbioom voorspelt respons op DMARD bij RA

Ultralage doses rituximab ook op lange termijn effectief bij RA

apr 2024 | RA

Lees meer over Ultralage doses rituximab ook op lange termijn effectief bij RA

Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

apr 2024

Lees meer over Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

‘We willen auto-immuniteit beter begrijpen om tot genezing te komen’

apr 2024 | RA, SLE

Lees meer over ‘We willen auto-immuniteit beter begrijpen om tot genezing te komen’

Obesitas risicofactor voor slechte respons op behandeling RA

apr 2024 | RA

Lees meer over Obesitas risicofactor voor slechte respons op behandeling RA

Langetermijnveiligheid en -effectiviteit van abatacept bij JIA

apr 2024 | JIA

Lees meer over Langetermijnveiligheid en -effectiviteit van abatacept bij JIA

Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

22 mei 2024 om 20:00 | Artritis, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

SpA café 7:
Perifere uitingen van SpA in de klinische praktijk

11 apr 2024 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 7:
Perifere uitingen van SpA in de klinische praktijk

Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

11 mrt 2024 | Immuuntherapie, SLE

Lees meer over Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

Should baricitinib (Olumiant®) be the JAKi of choice in rheumatoid arthritis? – A review of the evidence

5 mrt 2024 | Artritis

Lees meer over Should baricitinib (Olumiant®) be the JAKi of choice in rheumatoid arthritis? – A review of the evidence

SpA café 5: De nieuwe ASAS-EULAR aanbevelingen voor de behandeling van axSpA

8 nov 2023 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 5: De nieuwe ASAS-EULAR aanbevelingen voor de behandeling van axSpA

ReumaReality: gepersonaliseerde zorg voor uiteenlopende patiënten

30 okt 2023 om 20:00 | Artrose

Lees meer over ReumaReality: gepersonaliseerde zorg voor uiteenlopende patiënten

SpA café 6: Structurele schade bij axiale SpA

3 okt 2023 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 6: Structurele schade bij axiale SpA

SpA café 3: pijn herkennen en behandelen bij patiënten met SpA

6 mrt 2023 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 3: pijn herkennen en behandelen bij patiënten met SpA

Expertdebat SLE en lupus nefritis - Deel 2

21 dec 2022 | Immuuntherapie, SLE

Lees meer over Expertdebat SLE en lupus nefritis - Deel 2

e-learning SpA in de praktijk

Psoriasis, Spondyloartritis

Lees meer over e-learning SpA in de praktijk
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Hoe abortuswetgeving invloed heeft op de reumatologiepatiënt

nov 2023 | Arteriitis, Arthritis psoriatica, Artrose, RA, SLE, Spondyloartritis

Lees meer over Hoe abortuswetgeving invloed heeft op de reumatologiepatiënt

Zo veilig zijn COVID-vaccins bij gebruik immuunsuppressiva

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis, Vaccinatie

Lees meer over Zo veilig zijn COVID-vaccins bij gebruik immuunsuppressiva

AI berekent straks de Sharp/van der Heijde-score bij RA

nov 2023 | RA

Lees meer over AI berekent straks de Sharp/van der Heijde-score bij RA

Op zoek naar de optimale timing om belimumab te starten

nov 2023 | SLE

Lees meer over Op zoek naar de optimale timing om belimumab te starten

Gaan digitale biomarkers de zorgkloof bij PsA en RA oplossen?

nov 2023 | RA, Spondyloartritis

Lees meer over Gaan digitale biomarkers de zorgkloof bij PsA en RA oplossen?

Behandeling RA met hydroxychloroquine verlaagt kans op leververvetting

nov 2023 | Hepatologie, RA

Lees meer over Behandeling RA met hydroxychloroquine verlaagt kans op leververvetting

Zwangerschap met reumatische aandoening geeft opvallend hoog CV-risico

nov 2023 | Arteriitis, Arthritis psoriatica, Artrose, JIA, RA, Sclerodermie, SLE, Spondyloartritis

Lees meer over Zwangerschap met reumatische aandoening geeft opvallend hoog CV-risico

Goed vergeleken: TNF-alfa- en JAK-remmer in real-life setting

nov 2023 | RA

Lees meer over Goed vergeleken: TNF-alfa- en JAK-remmer in real-life setting

Nieuwe EULAR-richtlijn: hoe vermoeidheid te behandelen?

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Artrose, JIA, Jicht, RA, Sclerodermie, Sjögren, SLE, Spondyloartritis

Lees meer over Nieuwe EULAR-richtlijn: hoe vermoeidheid te behandelen?

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

De voor- en nadelen van zorg op afstand: ervaringen van Nederlandse reumatologen tijdens COVID

nov 2020

Lees meer over De voor- en nadelen van zorg op afstand: ervaringen van Nederlandse reumatologen tijdens COVID

Podcast - Terugkerende koortssyndromen: steeds beter te (be)grijpen en behandelen

okt 2020

Lees meer over Podcast - Terugkerende koortssyndromen: steeds beter te (be)grijpen en behandelen

De ACR-adviezen voor reumatologische zorg tijdens de COVID-19-pandemie nader bekeken

aug 2020 | RA, SLE

Lees meer over De ACR-adviezen voor reumatologische zorg tijdens de COVID-19-pandemie nader bekeken

MedNet Reumatologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-01

MedNet Reumatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-04

MedNet Reumatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-02

MedNet Reumatologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-01

MedNet Reumatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-04

MedNet Reumatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-03

MedNet Reumatologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-02

MedNet Reumatologie 2022-01

mrt 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-01