Wat is pollen-voedselallergiesyndroom (PFAS)?

Delen via:

PFAS is een oraal allergiesyndroom; een allergische reactie die vaak optreedt na inname van bepaald voedsel bij personen die gesensibiliseerd zijn voor pollen. 1

Circa 20-70% van de patiënten die gesensibiliseerd is voor pollenallergenen heeft last van PFAS-symptomen na het eten van rauw fruit, rauwe groenten, noten of bepaalde kruiden. In een Brits cohortonderzoek werd bij 66% van de personen die gesensibiliseerd is voor berk PFAS vastgesteld tijdens een orale voedselprovocatie. Pollen zijn een veel voorkomende oorzaak van astma en rinitis. 2

PFAS onderscheidt zich van primaire voedselallergieën en wordt veroorzaakt door een kruisreactie tussen allergenen in pollen en allergenen in vers fruit en verse groenten. Patiënten hebben vaak last van jeuk of tintelingen in de lippen of mond, een brandend gevoel en zwellingen in de mond, of benauwdheid na inname van vers fruit of verse groenten.

De symptomen van PFAS treden binnen enkele minuten op en kunnen uren aanhouden na het eten van het voedsel in rauwe vorm. In de meeste gevallen worden de verantwoordelijke allergenen snel gedenatureerd door verhitting en spijsvertering (er zijn patiënten die reageren op gekookt voedsel) en ongeveer 2-10% van de patiënten kan nog steeds systemische reacties vertonen. 1,3

Hoe identificeert u deze patiënten?

Er zijn weinig richtlijnen voor de identificatie en behandeling van PFAS. De Amerikaanse voedselallergierichtlijnen adviseren dat artsen rekening moeten houden met de diagnose van PFAS en specifiek IgE-tests moeten uitvoeren voor pollen bij patiënten die last hebben van orofaryngeale symptomen na inname van voedselallergenen die een kruisreactie vertonen met pollenallergenen. 4

Welke voedselallergenen kunnen PFAS veroorzaken?

Gemiddeld hebben patiënten met PFAS vier voedingsmiddelen die leiden tot PFAS-symptomen. In Nederland zijn de meest voorkomende voedselallergenen die PFAS veroorzaken vers fruit (vnl. appel, peer, perzik en kiwi), boomnoten en pinda. 2

Kruisreacties berkenpollen met voedsel 3

Amandel, appel, abrikoos, wortel, selderie, kers, kastanje, cichorei, dadel, venkel, vijg, druif, hazelnoot, nangka (jackfruit), kiwi, meloen, sinaasappel/nectarine, peterselie, pastinaak, perzik, pinda, pistache, peer, pruim, aardappel, spinazie, walnoot, watermeloen

Kruisreacties graspollen met voedsel 3

Appel, wortel, selderie, kamille, kastanje, krent, dadel, aubergine, vijg, druif, kiwi, meloen, paddenstoel, sinaasappel, nectarine, perzik, pistache, tomaat, watermeloen

Kruisreacties bijvoetpollen met voedsel 3

Anijszaad, appel, avocado, karwijzaad, wortel, selderie, kamille, koriander, venkel, mango, mosterd, peterselie, perzik, paprika, zonnebloem, watermeloen

Hoe te testen?

Specifiek IgE onderzoek (ook bekend als Phadiatop en daarvoor als RAST) verschilt niet, wat betreft venapunctie, van de meeste andere bloedonderzoeken. Een kwantitatieve IgE-test levert uitstekende klinische prestaties (sensitiviteit 84-95% en specificiteit 85-94%, afhankelijk van het allergeen). De test kan worden uitgevoerd door uw lokale laboratorium. Een bloedmonster van 1 ml in een serumbuisje is voldoende om op maximaal 10 allergenen te testen en een uitslag van ≥0,1 kUA/l duidt op gevoeligheid.

Wat wordt geadviseerd voor de behandeling van patiënten met PFAS?

De Amerikaanse voedselallergierichtlijnen adviseren PFAS te behandelen door rauw fruit, rauwe groenten of beide (afhankelijk van de ernst van de symptomen van de patiënt) te vermijden in het dieet: patiënten met OAS hebben er baat bij rauw fruit en rauwe groenten te koken om eiwitten te denatureren voor inname.

Echter, indien de symptomen ernstiger zijn, verergeren of verband houden met systemische symptomen, dan wordt aanbevolen het veroorzakende voedsel volledig uit het dieet te schrappen. De NICE-richtlijnen bij voedselallergie adviseren deze patiënten te verwijzen. 4,5

Referenties
1) Up to date. Pollen-food-allergy-syndrome; laatst geraadpleegd in juni 2016.
2) Skypala IJ, et al. Clin Exp Allergy 2013;43:928-940.
3) Price A, et al. Dermatitis 2015;26:78-88.
4) Sampson HA, et al. J Allergy Clin Immunol 2014;134:1016-1025.
5) National Institute for Health and Care Excellence. Food allergy in children and young people (CG116). 2011. Londen: National Institute for Health and Care Excellence.

Openheid heelt meer dan u denkt

sep 2021

Lees meer over Openheid heelt meer dan u denkt

Briljante Mislukkingen Award Zorg 2021

mrt 2021

Lees meer over Briljante Mislukkingen Award Zorg 2021

Gunstig effect van mediterraan dieet op ziekteactiviteit en cardiovasculair risico bij SLE

sep 2020 | SLE

Lees meer over Gunstig effect van mediterraan dieet op ziekteactiviteit en cardiovasculair risico bij SLE

Gepersonaliseerde voeding op de IC

sep 2020

Lees meer over Gepersonaliseerde voeding op de IC

Huisarts en Coeliakie #3

jul 2020 | Coeliakie

Lees meer over Huisarts en Coeliakie #3

Huisarts en Coeliakie #2

jul 2020 | Coeliakie

Lees meer over Huisarts en Coeliakie #2

Live webcast Long covid: wat weten we, wat kunt u verwachten, wat kunt u doen?

10 nov 2021 om 20:30

Lees meer over Live webcast Long covid: wat weten we, wat kunt u verwachten, wat kunt u doen?

Darmgezondheid: diagnostiek en het brein

24 mrt 2021 | Maag-darm-lever, Ouderen

Lees meer over Darmgezondheid: diagnostiek en het brein

Darmgezondheid bij jong en oud

24 mrt 2021 | Maag-darm-lever, Ouderen

Lees meer over Darmgezondheid bij jong en oud

Symposium 85 jaar darmgezondheid: wetenschap van jong tot oud

2 feb 2021 | Maag-darm-lever, Ouderen

Lees meer over Symposium 85 jaar darmgezondheid: wetenschap van jong tot oud

Coeliakie 2020

1 dec 2020 | Coeliakie

Lees meer over Coeliakie 2020

Coeliakie

15 aug 2019 | Coeliakie, Voeding

Lees meer over Coeliakie

Kinderen met koemelkallergie; een wetenschappelijke kijk op voeding en het microbioom

8 dec 2015 om 20:30 | Kinderen

Lees meer over Kinderen met koemelkallergie; een wetenschappelijke kijk op voeding en het microbioom
Er zijn geen e-learnings gevonden.
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Koffie vermindert kans op beroerte en fatale CV-ziekte

Lees meer
Lees meer over Koffie vermindert kans op beroerte en fatale CV-ziekte

Zoutvervanger voorkomt beroerte bij mensen met hypertensie of eerdere beroerte

Lees meer
Lees meer over Zoutvervanger voorkomt beroerte bij mensen met hypertensie of eerdere beroerte

Ultrabewerkt voedsel geassocieerd met cardiovasculaire ziekte

Lees meer
Lees meer over Ultrabewerkt voedsel geassocieerd met cardiovasculaire ziekte

Mediterraan dieet leidt tot beter innameprofiel voedingsstoffen bij dialysepatiënten

Lees meer
Lees meer over Mediterraan dieet leidt tot beter innameprofiel voedingsstoffen bij dialysepatiënten

Warme hartige snack verhoogt risico op CKD en daling eGFR

Lees meer
Lees meer over Warme hartige snack verhoogt risico op CKD en daling eGFR

Geen voordeel van omega 3-vetzuren bij hoogrisicopatiënten

Lees meer
Lees meer over Geen voordeel van omega 3-vetzuren bij hoogrisicopatiënten

Gezonder microbioom bij veel plantaardig voedsel en weinig vlees

Lees meer
Lees meer over Gezonder microbioom bij veel plantaardig voedsel en weinig vlees

Gezonde voeding draagt mogelijk bij aan de preventie van migraine

Lees meer
Lees meer over Gezonde voeding draagt mogelijk bij aan de preventie van migraine

Dieet met laag vetgehalte vermindert risico op overlijden aan borstkanker bij postmenopauzale vrouwen

Lees meer
Lees meer over Dieet met laag vetgehalte vermindert risico op overlijden aan borstkanker bij postmenopauzale vrouwen

Huisarts en Coeliakie #3

jul 2020 | Coeliakie

Lees meer over Huisarts en Coeliakie #3

Huisarts en Coeliakie #2

jul 2020 | Coeliakie

Lees meer over Huisarts en Coeliakie #2

Huisarts en Coeliakie

jun 2020 | Coeliakie

Lees meer over Huisarts en Coeliakie

Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

jan 2020 | Hepatologie, Voeding

Lees meer over Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie