Zakkaartje voor snellere diagnose van syncopepatiënten op SEH

Delen via:

Een zakkaartje met checkvragen en een stroomschema voor SEH-patiënten die zijn flauwgevallen levert vaker en sneller een diagnose op. Dat is gebleken uit onderzoek in vijf ziekenhuizen die samen deze nieuwe werkwijze voor syncope hebben ontwikkeld. Gebruik van het kaartje stelt patiënten sneller gerust en kan jaarlijks miljoenen aan kosten besparen, stelt neuroloog en onderzoeksleider dr. Roland Thijs (LUMC).

Syncope komt veel voor. “Waarschijnlijk een derde of de helft van de bevolking heeft weleens een wegraking gehad”, zegt Thijs. “Voor een groot deel is het onschuldig en gaat het om flauwvallen, oftewel vasovagale syncope. Maar soms is syncope een uiting van een ritmestoornis, waaraan iemand een volgende keer kan overlijden. Of kan het gaan om epilepsie.”

Onrust

Veel mensen bellen niet meteen de dokter vanwege een wegraking. Maar er zijn ook mensen die ervoor naar de spoedeisende hulp gaan: daar is het goed voor 1 tot 2% van alle bezoeken. “Dus die SEH-bezoeken gaan niet over het ‘gewone’ flauwvallen. Dan is er onrust bij bijvoorbeeld naasten omdat het er eng uitzag of iemand dood leek te gaan”, legt Thijs uit. “Juist bij de aanvallen die onrust geven, zeker bij ouderen, kan de afweging lastig zijn. Dit dilemma doet zich dagelijks op elke SEH in Nederland voor.” 

“Wat het extra moeilijk maakt, is dat er vaak geen vaste afspraken zijn welk specialisme de regie neemt bij de syncope”, vertelt hij. “Het gebrek aan regie leidt vaak tot meerdere consulten, bijvoorbeeld voor de cardioloog en de neuroloog. Een cardioloog zal vooral willen weten of een patiënt geen hartritmestoornis heeft en de neuroloog zal nagaan of het om epilepsie gaat.”

Alles uit de kast

Maar als de cardioloog of neuroloog geen afwijkingen vindt, blijft de oorzaak onbekend en start voor de patiënt een reis langs verschillende andere specialisten. “Bij deze patiënten wordt vaak van alles uit de kast gehaald om maar niets te missen”, weet Thijs uit ervaring. “Maar meestal levert het niets op. Voor de patiënt is dat weliswaar een opluchting maar tegelijk onbevredigend. Want de vraag blijft dan hangen: wat was het dan wél? Bovendien is het zonde van de onderzoeken die zijn gedaan, met de bijbehorende kosten.”

Om hier iets aan te doen, is een relatief simpele oplossing bedacht: een zakkaartje met enkele eenvoudige checkvragen over klinische kenmerken, het moment van wegraken en de omstandigheden. Aan de hand daarvan kan de specialist op de SEH het risico inschatten of er iets ernstigs aan de hand is of niet. Het stappenplan resulteert in een stoplichtkleur en een stroomschema. Bij groen is de kans klein dat er iets aan de hand is en kan de patiënt met adviezen naar huis. Bij rood is verdere actie nodig, bijvoorbeeld een opname. En bij oranje wordt de patiënt verwezen naar het speciaal in het leven geroepen flauwvalspreekuur. 

“Het zakkaartje kan niet alles oplossen”, aldus Thijs. “Voor de moeilijkere situaties is meer expertise nodig. Dat bieden we via de syncopepoli, met deskundigen voor hartritmestoornissen, bloeddruk, epilepsie en psychologische factoren. Zij kunnen gericht de diagnostiek doen. Overigens gaat het bij het overgrote deel van de patiënten, ook op de SEH, om bloeddrukproblematiek.”

Onderzoek in vijf ziekenhuizen

De nieuwe aanpak is ontwikkeld en onderzocht binnen het SYNERGY-consortium met vijf ziekenhuizen: het Diakonessenhuis (regio Utrecht), Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam), Gelre Ziekenhuizen (Apeldoorn/Zutphen), Rijnstate (Arnhem) en het LUMC. Voor het onderzoek werden op de SEH-afdelingen gedurende een jaar in totaal 521 patiënten gevolgd. Alle diagnoses werden gecontroleerd en alle zorgkosten berekend. 

De nieuwe werkwijze is gebaseerd op een aanpak van de European Society of Cardiology (ESC). In de studie zijn twee groepen syncopepatiënten vergeleken: een groep vóór de interventie (maart 2017-februari 2019; n = 275) en een groep erna (oktober 2017-september 2019;n = 246).1 De interventie bestond uit gelijktijdige implementatie van de ESC Syncope richtlijn met zo nodig snelle verwijzing naar het syncopespreekuur. In de studie is de nauwkeurigheid van de diagnoses vergeleken, evenals de kosten. De diagnoses bleken nauwkeuriger in de interventiegroep dan bij standaardzorg (86% vs. 69%) en bovendien werden meer diagnoses gesteld (89% vs. 76%). De kosten bleken te dalen met gemiddeld € 908 per patiënt, vanwege minder opnames, onderzoeken en verzuim.

Hectische omgeving

De nieuwe aanpak blijkt dus te werken. Thijs is daar erg blij mee: “We zien dat vaker een diagnose gesteld wordt en dat de kwaliteit ervan toeneemt. Bovendien dalen de kosten aanzienlijk, wat miljoenen euro’s per jaar kan besparen. En heel belangrijk: we missen geen gevaarlijke oorzaak.”

Met toepassing van deze werkwijze valt dus veel winst te behalen, besluit Thijs. Hij realiseert zich daarbij dat een SEH een dynamische en hectische omgeving is. “Het kan lastig zijn om daarin veranderingen door te voeren. Ook een syncopepoli zet je niet zomaar even op. Maar misschien kan dat in samenwerking met andere ziekenhuizen in de regio. Het ‘recept’ voor de werkwijze ligt er nu. En het succes is bewezen.”

Referentie:

  1. Ghariq M, van den Hout WB, Dekkers OM, et al.; SYNERGY Consortium. Diagnostic and societal impact of implementing the syncope guidelines of the European Society of Cardiology (SYNERGY study). BMC Med. 2023;21:365.

Niet uitsluiten, maar insluiten

Een belangrijk verschil met de werkwijze tot nu toe is dat het onderzoek naar de oorzaak van flauwvallen niet langer draait om het uitsluiten van ernstige aandoeningen. “Uit de studie blijkt dat gericht zoeken, oftewel insluiten, veel beter en sneller werkt. Een werkwijze met uitsluiten heeft te maken met net niet voldoende feeling hebben met het onderwerp en het kiezen van de meest veilige weg. Met insluiten via het zakkaartje maken we een eerste grove indeling van de patiënten en kunnen we een deel van hen vertellen dat er niets ernstigs aan de hand is. Gebruik van het kaartje is een belangrijke gamechanger”, licht Thijs toe. “De aanpak bestaat uit goed uitvragen van de aanval, vragen naar omstandigheden, klachten vooraf en de voorgeschiedenis. Daarnaast het liggend en staand meten van de bloeddruk en het maken van een hartfilmpje. Met al die gegevens kan je een goede inschatting maken van het risico.”

Spierontspanning perfect te meten met magnetische hersenstimulatie

apr 2024 | Neuro-musculair

Lees meer over Spierontspanning perfect te meten met magnetische hersenstimulatie

Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

apr 2024

Lees meer over Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

Effectiviteit en veiligheid van vamorolone gedurende 48 weken bij Duchenne

apr 2024 | Neuro-musculair

Lees meer over Effectiviteit en veiligheid van vamorolone gedurende 48 weken bij Duchenne

Mantelzorgers positief over bloedtest dementie, maar nog niet als bevolkingsonderzoek

apr 2024 | Dementie

Lees meer over Mantelzorgers positief over bloedtest dementie, maar nog niet als bevolkingsonderzoek

Veiligheid en effectiviteit van laquinimod bij Huntington

apr 2024 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Veiligheid en effectiviteit van laquinimod bij Huntington

Klinisch bewijs binnen handbereik met behulp van AI

apr 2024 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Epilepsie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose, Neuro-vasculair

Lees meer over Klinisch bewijs binnen handbereik met behulp van AI

Keynote webinar | Spotlight on sleep in brain health

2 mei 2024 om 18:00

Lees meer over Keynote webinar | Spotlight on sleep in brain health

Neurologisch Jaaroverzicht 2023

20 feb 2024 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Epilepsie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose, Neuro-vasculair

Lees meer over Neurologisch Jaaroverzicht 2023

Masterclass Wervelkolom Welzijn: hedendaagse inzichten en oplossingen

30 jan 2024 om 20:00

Lees meer over Masterclass Wervelkolom Welzijn: hedendaagse inzichten en oplossingen

Plaatsbepaling van device-aided therapies (DATs) bij de ziekte van Parkinson

7 aug 2023 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Plaatsbepaling van device-aided therapies (DATs) bij de ziekte van Parkinson

MS: welk middel voor welke patiënt?

9 mrt 2023 | Multipele Sclerose

Lees meer over MS: welk middel voor welke patiënt?

Neurologisch Jaaroverzicht 2022

1 feb 2023 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Epilepsie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose, Neuro-vasculair

Lees meer over Neurologisch Jaaroverzicht 2022

Antistolling en bloedingen

8 dec 2022 om 20:00

Lees meer over Antistolling en bloedingen

Masterclass Diabetes: Pijn & Polyfarmacie

20 okt 2022 | Diabetes

Lees meer over Masterclass Diabetes: Pijn & Polyfarmacie

Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

12 okt 2022 | Immuuntherapie

Lees meer over Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog
Er zijn geen e-learnings gevonden.

B-cel therapieën bij MS: impact op immunologie

maandag 10 jun 2024 van 18:00 tot 21:30 | Multipele Sclerose, Vaccinatie

Lees meer over B-cel therapieën bij MS: impact op immunologie

EAN in ORANJE 2024

maandag 1 jul 2024 van 18:00 tot 21:45 | Bewegingsstoornissen, Epilepsie, Neuro-vasculair

Lees meer over EAN in ORANJE 2024

Patiënten gebruiken niet-orale migrainemedicatie voor beter en sneller effect

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Patiënten gebruiken niet-orale migrainemedicatie voor beter en sneller effect

Veel MS-patiënten hebben ook migraine

dec 2023 | Hoofdpijn, Multipele Sclerose

Lees meer over Veel MS-patiënten hebben ook migraine

Werkelijke migraineprevalentie bij mannen moeilijk te schatten

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Werkelijke migraineprevalentie bij mannen moeilijk te schatten

Hoofdpijn na COVID-19-vaccinatie

dec 2023 | Hoofdpijn, Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over Hoofdpijn na COVID-19-vaccinatie

De rol van genetica en biomarkers bij migraine nog niet opgehelderd

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over De rol van genetica en biomarkers bij migraine nog niet opgehelderd

Triptanen te vaak onterecht voorgeschreven

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Triptanen te vaak onterecht voorgeschreven

CAPTURE-studie zal inzicht geven in het leven van de migrainepatiënt

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over CAPTURE-studie zal inzicht geven in het leven van de migrainepatiënt

Grotere kans non-respons op CGRP bij mensen met psychiatrische problemen

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Grotere kans non-respons op CGRP bij mensen met psychiatrische problemen

Beweging kan helpen bij clusterhoofdpijn

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Beweging kan helpen bij clusterhoofdpijn

Podcast: AI in stroke - Using deep learning to predict clinical outcomes after stroke

jan 2024 | Neuro-vasculair

Lees meer over Podcast: AI in stroke - Using deep learning to predict clinical outcomes after stroke

Podcast: Stem cell therapy for PD - A new era for managing Parkinson’s disease?

dec 2023 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Podcast: Stem cell therapy for PD - A new era for managing Parkinson’s disease?

Podcasts migraine: de laatste ontwikkelingen in de behandeling van migraine

aug 2021 | Hoofdpijn

Lees meer over Podcasts migraine: de laatste ontwikkelingen in de behandeling van migraine

Real World Evidence in MS

jan 2020 | Multipele Sclerose

Lees meer over Real World Evidence in MS

MedNet Neurologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Neurologie 2024-01

MedNet Neurologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-04

MedNet Neurologie 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-03

MedNet Neurologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-02

MedNet Neurologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-01

MedNet Neurologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-04

MedNet Neurologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-03

MedNet Neurologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-02

MedNet Neurologie 2022-01

mrt 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-01