Het proefschrift van Céleste van der Togt laat zien hoe we patiënten met reuma die rituximab gebruiken het beste kunnen vaccineren: zo laat mogelijk na een zo laag mogelijke dosis rituximab. Verder bevat het proefschrift de eerste richtlijn over zuinig gebruik van biologicals en JAK-remmers. Ze promoveerde 30 januari jl. aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Biologicals en JAK-remmers zijn zeer effectieve medicijnen voor reuma, maar kennen nadelen. Zo zorgt rituximab voor en minder goede werking van vaccinaties. Uit het promotieonderzoek van Van der Togt blijkt dat bij mensen met reuma het beste zo laat mogelijk na een zo laag mogelijke dosis rituximab kunnen worden gevaccineerd.
Daarnaast bevat het proefschrift de eerste richtlijn over zuinig gebruik van biologicals en JAK-remmers. En tot slot laat het vervolgonderzoek van de DRESS-studie zien dat afbouwen van reumamedicijnen bij rustige ziekte effectief en veilig is tot 10 jaar na start.
Van der Togt (1994) behaalde in 2017 haar masterdiploma Geneeskunde aan de Radboud Universiteit en werkte hierna als basisarts Interne Geneeskunde in Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn. In 2019 startte zij met haar promotieonderzoek bij de afdeling reumatologie van de Sint Maartenskliniek. Sinds 2023 is zij arts in opleiding tot reumatoloog aan het ziekenhuis Rijnstate en het Radboudumc.
Bron: