Webcastserie “Het niet-pluisgevoel bij het kind”

 

Klachten bij kinderen zijn extra moeilijk te herleiden tot een duidelijke oorzaak. In deze serie geaccrediteerde nascholingen bieden experts op verschillende vlakken hulp. Welke vragen stel je? Waar kijk je naar? Welke onderzoeken zijn handig en nodig? En vooral: wanneer moet de alarmbel gaan rinkelen omdat het echt niet pluis lijkt te zijn?

Laat hieronder uw gegevens achter, en we informeren u wanneer webcasts van deze serie beschikbaar komen.

 

Aanspreekvorm(Vereist)
Naam(Vereist)

 

Deel 1: Niet-pluisgevoel bij het kind met blauwe plekken

De meeste blauwe plekken bij kinderen zijn gelukkig onschuldig, maar helaas kan een blauwe plek ook een aanwijzing zijn voor een aandoening of andere (ernstige) situatie. In deze nascholing wordt uitgebreid aandacht besteed aan kindermishandeling. Door (nog) beter te weten welke signalen daarbij horen kunnen nare en complexe situaties eerder en beter aan de orde worden gesteld en kan het kind bescherming worden geboden. Maar er zijn ook blauwe plekken die op een andere wijze ontstaan en wijzen op een, soms zeldzame, aandoening. Vaak zijn deze aandoeningen behandelbaar en is het belangrijk ze zo snel mogelijk op te sporen. Na afloop weet u beter wanneer de alarmbel zou moeten gaan rinkelen en welke aanpak dan het beste is.

Sprekers

    Dr. Idske Kremer Hovinga, kinderhematoloog, UMC Utrecht

    Dr. Jopje Ruskamp, kinderarts, UMC Utrecht

   Tom van ’t Hek, moderator

 

 

Deel 2: Niet-pluisgevoel bij het kind met verminderde spierkracht

Een slappe baby of een jong kind met minder spierkracht, wat is daar aan de hand? Gaat het om verworven of erfelijke problemen en welk verschil maakt dat? Welke tests kunt u eenvoudig doen in de spreekkamer en wat zijn de belangrijkste diagnostische aanwijzingen? Met die informatie weet u wanneer het niet-pluisgevoel terecht is en welke actie nodig is.

Sprekers

    Dr. Inge Cuppen, kinderarts en kinderneuroloog, UMC Utrecht

    Prof. dr. Ludo van der Pol, neuromusculair neuroloog, UMC Utrecht

   Tom van ’t Hek, moderator

 

 

Deel 3: Niet-pluisgevoel bij het kind met chronische pijn

Een kind met pijn is altijd heel naar, zeker als de pijn lange tijd aanhoudt. Wat is lang en wat moet er gedaan worden als de oorzaak van de pijn niet direct duidelijk is? In deze webcast gaan twee kinderanesthesiologen in op het verschil tussen acute en chronische pijn, omgevingsfactoren, behandelmogelijkheden en vooral ook op de zogenaamde rode vlaggen. Wanneer gaan de alarmbellen af en moet je verder kijken bij het kind met chronische pijn?

Sprekers

    Drs. Tom de Leeuw, anesthesioloog-pijnspecialist, Erasmus MC Rotterdam

    Dr. Anke Top, (kinder)anesthesioloog, Amsterdam UMC

   Tom van ’t Hek, moderator

 

 

Voor wie?

Kinderartsen en aios kinderartsgeneeskunde.

Gratis te volgen

U kunt deze nascholingen kosteloos volgen.

Vragen?

Voor vragen over deze webcastserie kunt u terecht bij nascholing@springer.com.

 

Deze webcastserie wordt mede mogelijk gemaakt door:

MAT-NL-2300302-v0.1-032023

  • Privacy Statement

    In het kader van GDPR leeft Springer de wet- en regelgeving na zoals deze wordt gesteld door deze wet. Voor deze nascholing geldt dat het een samenwerking betreft tussen Springer en Sanofi. en dat zij elk hun eigen doel en middelen bepalen in de verwerking van persoonsgegevens. Springer en Sanofi. zijn daarmee afzonderlijk verwerkingsverantwoordelijken. De privacyvoorwaarden die van toepassing zijn vindt u hier: Springer Healthcare en Sanofi.

Bekijk het volledige overzicht van de nascholingen op MedNet hier