Al decennialang is het vermijden van allergenen de hoeksteen van de behandeling bij kinderen met multipele voedselallergieën. Maar hoogleraar kindergeneeskunde Gary Wong van het Prince of Wales-ziekenhuis in Hong Kong (China) ziet een toekomst voor gepersonaliseerde farmacologische interventies.1
“Hoewel de aanbeveling in de EAACI-richtlijn om bepaalde allergenen te vermijden sterk is, is het onderliggende bewijs zwak”,2 betoogt Wong. “Tegelijkertijd blijft het risico op sterfte reëel: de sterfte is gedaald van 0,7 naar 0,19% in de periode van 1998 tot 2018, maar de incidentie van voedselanafylaxie bij kinderen is sterk toegenomen.”3
Bijwerkingen
Immunotherapie, vooral orale immunotherapie (OIT), biedt perspectief, maar kent ook nadelen.4 “OIT leidt bij een deel van de patiënten tot verhoogde tolerantie, maar gaat gepaard met een verhoogd risico op anafylaxie.5 Bovendien is het lastig te voorspellen welke patiënt goed zal reageren.5 Zo werkt ontvet pinda-eiwit (Palforizia) beter bij kinderen dan bij volwassenen en behaalt 67% de tolerantiedrempel van 600 mg.6 Tegelijkertijd komen bijwerkingen veel voor, waaronder gastro-intestinale klachten en systemische reacties.”6 Een systematische review bevestigt het beeld van veel bijwerkingen en het risico op anafylaxie.7
Combinaties
Het combineren van OIT met anti-IgE lijkt veelbelovend. In de OUtMATCH-studie is omalizumab toegevoegd aan OIT.8 In totaal voldeden 79 van de 118 deelnemers (67%) die omalizumab kregen aan de criteria voor het primaire eindpunt, vergeleken met 4 van de 59 deelnemers (7%) die placebo kregen (p < 0,001). Wong: “Toch reageert 33% onvoldoende.8 En slechts 47% van de patiënten kan een gecombineerde hoeveelheid (1.044 mg) van 3 allergenen verdragen.8 Dit betekent dat het verhogen van de tolerantie bij meervoudige allergieën nog steeds beperkt haalbaar blijft, zeker bij de hogere belastingen die in het dagelijks leven voorkomen.
BTK-remmers
Een veelbelovende nieuwe benadering is het gebruik van Bruton-tyrosinekinaseremmers. In een fase II-studie verdroeg 70% van de patiënten (n = 7) na slechts 2 dagen behandeling 4.000 mg pinda-eiwit.9 “Dit opent mogelijkheden voor een kortdurende, preventieve behandeling. De toekomst van de behandeling ligt dan ook mogelijk in combinaties van biologics en small molecules, naar analogie van de astmazorg.”
Bronnen:
- Wong, GWK. Options for multiple food allergies – food avoidance or pharmacologic treatment? EAACI 2025, oral presentation.
- Santos AF, Riggioni C, Agache I, et al. EAACI guidelines on the management of IgE-mediated food allergy. Allergy. 2025;80:14-36.
- Baseggio Conrado A, Patel N, Turner PJ. Global patterns in anaphylaxis due to specific foods: A systematic review. J Allergy Clin Immunol. 2021;148:1515-25.e3.
- Özdemir PG, Sato S, Yanagida N, et al. Oral immunotherapy in food allergy: where are we now? Allergy Asthma Immunol Res. 2023;15:125-44.
- Burks AW, Sampson HA, Plaut M, et al. Treatment for food allergy. J Allergy Clin Immunol. 2018;141:1-9.
- PALISADE Group of Clinical Investigators; Vickery BP, Vereda A, Casale TB, et al. AR101 Oral immunotherapy for peanut allergy. N Engl J Med. 2018;379:1991-2001.
- Chu DK, Wood RA, French S, et al. Oral immunotherapy for peanut allergy (PACE): a systematic review and meta-analysis of efficacy and safety. Lancet. 2019;393:2222-32.
- Wood RA, Togias A, Sicherer SH, et al. omalizumab for the treatment of multiple food allergies. N Engl J Med. 2024;390:889-99.
- Suresh RV, Dunnam C, Vaidya D, et al. A phase II study of Bruton’s tyrosine kinase inhibition for the prevention of anaphylaxis. J Clin Invest. 2023;133:e172335.