Een Franse real-world studie suggereert dat het middel mogamulizumab een progressievrije overleving geeft van 22 maanden bij patiënten met gevorderde, refractaire cutane T-cel lymfomen (CTCL) die ten minste één andere systemische therapie hebben gehad.
Het middel mogamulizumab is een monoklonaal antilichaam dat zich richt tegen de chemokinereceptor 4 (CCR4) op het oppervlak van de tumorcellen bij gevorderd mycosis fungoides en/of het Sézary-syndroom. Omdat er nog weinig onderzoek is gedaan naar de effectiviteit en mogelijke bijwerkingen in een real-world setting, richtte deze studie zich op de werkzaamheid van het middel op basis van progressievrije overleving. Secundaire uitkomstmaten waren verdraagzaamheid en de geschatte tijd tot bijwerkingen optraden.
Geen selectiebias
De onderzoekers verzamelden tussen oktober 2018 tot 1 september 2021 vanuit 6 Franse academische ziekenhuizen gegevens van 21 patiënten met gevorderd refractair CTCL. De onderzoekers volgden patiënten totdat zij stopten met het middel vanwege relapse of toxiciteit, of tot het eindpunt op 1 september 2021. De gemiddelde follow-up tijd was 11,6 maanden.
Progressievrije overleving
Van de 21 patiënten bereikten er 4 volledige respons en 8 gedeeltelijke respons. Daarnaast bleef 1 patiënt stabiel, hadden 3 patiënten progressie en waren er 5 overleden aan onder meer ernstige infecties, hartstilstand en viscerale crisis. Met statistische analyses werd de progressievrije overleving geschat op 22 maanden.
Acceptabel veiligheidsprofiel
Verder vertoonden 20 patiënten bijwerkingen. Bij 10 van hen waren deze ernstig (graad III-IV). De mediane tijd tussen het starten van mogamulizumab en het optreden van de eerste bijwerking was 21 dagen. De onderzoekers noemen het veiligheidsprofiel acceptabel: het komt overeen met eerdere klinisch studies. Daarnaast is dit de eerste studie naar bijwerkingen in een real-life setting, waarbij er geen exclusiecriteria waren op comorbiditeit.
Bron