Warme hartige snack verhoogt risico op CKD en daling eGFR

Delen via:

Een hogere consumptie van ultrabewerkt voedsel blijkt onder de algemene bevolking geassocieerd te zijn met een hoger risico op episodische chronische nierziekte (CKD) en afname van de geschatte glomerulusfiltratiesnelheid (eGFR). Bij het ontwikkelen van toekomstige dieetstrategieën ter preventie van CKD moet dan ook rekening worden gehouden met de rol van ultrabewerkt voedsel.

Het is bekend dat ultrabewerkt voedsel een risicofactor vormt voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, diabetes mellitus (DM), obesitas, hypertensie en sterfte door alle oorzaken. Over de rol van ultrabewerkt voedsel bij de afname van de nierfunctie was tot voor kort echter niets bekend. Cai et al. onderzochten de invloed die het consumeren van ultrabewerkt voedsel heeft op het risico op CKD en de afname van de eGFR. Daarin werd tevens de heterogeniteit van ultrabewerkt voedsel meegenomen door het identificeren van verschillende consumptiepatronen. Hiervoor werd een prospectief, op de algemene bevolking gebaseerd cohort in Noord-Nederland gebruikt. In totaal werden 78.346 mensen zonder CKD op baseline geïncludeerd.

De onderzoekers vonden dat de gemiddelde consumptie van ultrabewerkt voedsel 37,7% van de totale voedselinname in grammen uitmaakte. Na een gemiddelde follow-up van 7,9 jaar ontwikkelden 2072 mensen CKD; bij 7611 mensen nam de eGFR met 20% of meer af. De consumptie van ultrabewerkt voedsel was onafhankelijk geassocieerd met een hoger risico op episodische CKD en met een hoger risico op een afname van de eGFR met 20% of meer. Tevens bleken er vier gebruikelijke consumptiepatronen van ultrabewerkt voedsel te bestaan. Het patroon van de ‘warme hartige snack’ was geassocieerd met zowel episodische CKD (OR 1,13) als een daling van de eGFR van 20% of meer (OR 1,08). Het patroon van de ‘zoete snack’ was geassocieerd met alleen een afname in de eGFR, en de ‘Hollandse traditie’ en de ‘koude snack’ waren niet geassocieerd met CKD of een afname in de eGFR.

Bron:

Cai Q, et al. Ultra-processed food consumption and risk of incident chronic kidney disease: the LIFELINES cohort. ERA-EDTA 2021. Abstract FC081.

Vadadustat heeft geen duidelijke meerwaarde in de behandeling van anemie bij CNS-patiënten

jun 2021 |

Lees meer over Vadadustat heeft geen duidelijke meerwaarde in de behandeling van anemie bij CNS-patiënten

Veelbelovende orale medicatie in ontwikkeling voor anemie bij CKD

jun 2021 |

Lees meer over Veelbelovende orale medicatie in ontwikkeling voor anemie bij CKD

Promotie: Overleving niertransplantatiepatiënten lijkt beter door meer eiwitten in voeding

jun 2021 |

Lees meer over Promotie: Overleving niertransplantatiepatiënten lijkt beter door meer eiwitten in voeding

Lumasiran eerste succesvolle behandeling voor PH1

mei 2021 |

Lees meer over Lumasiran eerste succesvolle behandeling voor PH1

‘Consultkaart in beeld’ over blijvende nierschade beschikbaar

mei 2021 |

Lees meer over ‘Consultkaart in beeld’ over blijvende nierschade beschikbaar

Van briljante mislukkingen naar een nieuw vergoedingensysteem

mei 2021 |

Lees meer over Van briljante mislukkingen naar een nieuw vergoedingensysteem

Expertdebat SLE en lupus nefritis

6 sep 2021 om 20:00 | Nefrologie

Lees meer over Expertdebat SLE en lupus nefritis

ERA-EDTA Highlights

1 jul 2021 om 20:30 | Nefrologie

Lees meer over ERA-EDTA Highlights

RAAS-inhibitie anno 2021: wat is optimaal?

4 mei 2021 | Nefrologie

Lees meer over RAAS-inhibitie anno 2021: wat is optimaal?

The ART of Preventing Kidney Damage

12 apr 2021 om 20:00 | Infectieziekten

Lees meer over The ART of Preventing Kidney Damage

Nierfalen: hebben uw patiënten altijd de ‘juiste’ diagnose?

8 apr 2021 | Heelkunde

Lees meer over Nierfalen: hebben uw patiënten altijd de ‘juiste’ diagnose?

ASN Highlights 2020

9 mrt 2021 | Nefrologie

Lees meer over ASN Highlights 2020

Mineral homeostasis and the bone; the interplay of calcium, phosphate, and vitamin D

19 jan 2021 | Nefrologie

Lees meer over Mineral homeostasis and the bone; the interplay of calcium, phosphate, and vitamin D

Hypofosfatemie

4 mrt 2020 | Nefrologie

Lees meer over Hypofosfatemie

Diagnostiek bij Nierfalen e.c.i. - de actuele stand van zaken

28 nov 2018 om 20:30 | Nefrologie

Lees meer over Diagnostiek bij Nierfalen e.c.i. - de actuele stand van zaken
Er zijn geen e-learnings gevonden.
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Live webcast: highlights ERA-EDTA 2021

Lees meer
Lees meer over Live webcast: highlights ERA-EDTA 2021

Mediterraan dieet leidt tot beter innameprofiel voedingsstoffen bij dialysepatiënten

Lees meer
Lees meer over Mediterraan dieet leidt tot beter innameprofiel voedingsstoffen bij dialysepatiënten

Betere kwaliteit van leven na succesvolle niertransplantatie

Lees meer
Lees meer over Betere kwaliteit van leven na succesvolle niertransplantatie

Geen associatie nierfunctie met prevalentie leversteatose bij CKD-patiënten

Lees meer
Lees meer over Geen associatie nierfunctie met prevalentie leversteatose bij CKD-patiënten

Ouderen met CKD depressief en bang voor COVID-19

Lees meer
Lees meer over Ouderen met CKD depressief en bang voor COVID-19

Iptacopan veelbelovende optie bij IgA-nefropathie

Lees meer
Lees meer over Iptacopan veelbelovende optie bij IgA-nefropathie

Belangrijkste doodsoorzaak Nederlandse dialysepatiënten is stoppen met behandeling

Lees meer
Lees meer over Belangrijkste doodsoorzaak Nederlandse dialysepatiënten is stoppen met behandeling

Longechografie nuttig bij dialysepatiënten met hoog cardiovasculair risico

Lees meer
Lees meer over Longechografie nuttig bij dialysepatiënten met hoog cardiovasculair risico

Warme hartige snack verhoogt risico op CKD en daling eGFR

Lees meer
Lees meer over Warme hartige snack verhoogt risico op CKD en daling eGFR

Maximale RAAS-blokkade bij CKD-patiënten met (risico op) hyperkaliëmie

nov 2020 |

Lees meer over Maximale RAAS-blokkade bij CKD-patiënten met (risico op) hyperkaliëmie