Op basis van een systematische review en meta-analyse concluderen onderzoekers in The Lancet Healthy Longevity dat vrouwen met een ongunstige zwangerschapsuitkomst in de voorgeschiedenis een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van dementie.
Eerder onderzoek heeft laten zien dat ongunstige zwangerschapsuitkomsten geassocieerd zijn met een verhoogd risico op cerebrovasculaire aandoeningen. Er is echter minder bekend over de associatie met cognitieve stoornissen en dementie. Om deze relatie beter te begrijpen zochten de onderzoekers naar observationele of klinische studies waarin werd gerapporteerd over milde cognitieve stoornissen of dementie bij vrouwen die eerder een kind hadden gekregen. Onder ongunstige zwangerschapsuitkomsten werd verstaan: hypertensieve aandoeningen in de zwangerschap, zwangerschapsdiabetes, doodgeboorte, foetale groeirestrictie, vroeggeboorte of abruptio placentae. De primaire uitkomsten waren milde cognitieve stoornis, dementie door alle oorzaken, ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie.
Van de 11.251 geïdentificeerde publicaties voldeden 15 studies (met 7.347.202 deelnemers) aan de inclusiecriteria voor de systematische review. 11 studie (met 6.263.431 deelnemers) hadden voldoende gegevens voor de meta-analyse. Vrouwen met een voorgeschiedenis van een ongunstige zwangerschapsuitkomst hadden een hoger risico op dementie door alle oorzaken (aangepaste HR 1,32), de ziekte van Alzheimer (1,26) en vasculaire dementie (1,94). Meer specifiek was een voorgeschiedenis van hypertensieve aandoeningen tijdens de zwangerschap geassocieerd met zowel dementie door alle oorzaken (1,32) als vasculaire dementie (1,78), maar niet met de ziekte van Alzheimer (1,24). Doodgeboorte was niet significant geassocieerd met een verhoogd risico op dementie door alle oorzaken (1,26); hetzelfde gold voor zwangerschapsdiabetes (1,14). Hoewel in individuele studies associaties met dementie werden waargenomen voor vroeggeboorte en foetale groeirestrictie, waren er onvoldoende gegevens om deze factoren mee te nemen in de meta-analyse.
Bron: