Complicaties en allergische reacties op de Tattoopoli van Alrijne Ziekenhuis

Delen via:

‘De huidbeelden kunnen heel interessant en spectaculair zijn’

In Nederland weet niemand méér over mogelijke complicaties en allergische reacties bij tatoeages dan dr. Sebastiaan van der Bent van de Tattoopoli op de afdeling dermatologie van Alrijne ziekenhuis Leiden. Hij is er onlangs op gepromoveerd.1 Ook is hij initiatiefnemer van www.tattoopoli.nl en oprichter van de Tattoopoli, die een succes mag heten. “Tatoeages kunnen soms hevige klachten geven.”

Zelf heeft Van der Bent geen enkele tatoeage. Niet omdat hij er iets op tegen heeft of beducht is voor de mogelijke complicaties, die hij op de Tattoopoli met grote regelmaat ziet. “Het moet toch een beetje bij je passen”, zegt hij. “Ik ben niet het type om van alles op mijn arm te laten zetten, laat staan een grote gekleurde draak op mijn rug te hebben.” Waarom de interesse voor tatoeages dan wél bij hem past? “Dermatologie is een bij uitstek visueel vak; tatoeages zijn dat natuurlijk ook. Ze geven soms heel interessante en spectaculaire huidbeelden. Wat mij daarnaast triggerde, was dat er heel weinig over bekend was. Het zijn geen kant-en-klare beelden van bijvoorbeeld eczeem of acne. Dat maakte het extra uitdagend.”

Tattoopoli

Omdat er zo weinig over bekend was, begon Van der Bent in 2014 zelf onderzoek te doen naar complicaties van tatoeages. Dat culmineerde uiteindelijk in een proefschrift waarop hij op 9 april van dit jaar is gepromoveerd. Ondertussen richtte hij in 2017 de Tattoopoli op, een spreekuur voor patiënten met huidproblemen bij tatoeages (zie www.tattoopoli.nl). Deze poli begon in het VUmc, en is in 2020 door Van der Bent voortgezet in het Alrijne Ziekenhuis Leiden. “Er ontbrak één specifieke plek om patiënten naartoe te verwijzen. Zelfs een dermatoloog ziet niet meer dan enkele van dergelijke gevallen per jaar. Er was dus behoefte aan een gespecialiseerd centrum om naar te verwijzen.”

De Tattoopoli is een succes: het aantal patiënten blijft maar toenemen. Wat de vraag doet rijzen, wat de incidentie is van problemen en complicaties bij tatoeages. Dit is volgens Van der Bent nooit goed uitgezocht. “De incidentie is ook lastig te onderzoeken, want dan moet je een grote groep getatoeëerde mensen heel lang volgen, aangezien veel complicaties pas na jaren ontstaan.” Ook het percentage mensen met ernstige klachten na een tatoeage is onbekend.

Veelvoorkomende klachten en diagnoses

“Het merendeel van de mensen krijgt, doorgaans milde, klachten van tatoeages, vooral direct na het zetten”, weet Van der Bent. “Vreemd is dat niet, als je bedenkt dat de naald tussen de 1000 en 3000 keer per minuut de huid ingaat.” Gewoonlijk geneest de huid goed en verdwijnen de klachten. Een minderheid van de getatoeërden ervaart serieuzere klachten zoals jeuk, irritatie, pijn of een opgezette tatoeage. Deze kunnen verschillende oorzaken hebben. Naar schatting 6% van de klachten is langdurig; doorgaans vooral jeuk en irritatie.

Een veelvoorkomende aandoening – die Van der Bent op de poli overigens weinig ziet – is een oppervlakkige bacteriële infectie. Deze kan onder meer worden overgebracht via de naald, slechte nazorg of besmette inkt. Ook het HPV-virus kan door besmette inkt worden overgedragen en wratten in de tatoeage geven. Van der Bent: “Behandeling van zo’n wrat met stikstof of chemische crèmes is lastig, want die kan de tatoeage beschadigen.” In zeldzame gevallen heeft de ontsteking een ernstiger verloop, met erysipelas of cellulitis, en zijn intraveneuze antibiotica nodig.

Niet zeldzaam zijn chronische granulomateuze reacties waardoor de tatoeage gaat opzetten. “Een van mijn nog lopende onderzoeken laat onderliggende betrokkenheid zien van andere organen bij zo’n 25 procent van de afwijkingen in zwarte tatoeages. Je moet als dermatoloog bijvoorbeeld beducht zijn voor de systeemziekte sarcoïdose, waar deze afwijkingen een eerste uiting van kunnen zijn.
Een tatoeage kan ook verschillende auto-immuunziekten van de huid triggeren, met name psoriasis en lichen planus, veroorzaakt door het Koebner-fenomeen. Een andere bijzondere aandoening is met tatoeage geassocieerde uveïtis, gekenmerkt door cutane granuloomvorming in een tatoeage simultaan met een recidiverende uveïtis. In zijn proefschrift beschrijft Van der Bent overigens een (succesvolle) behandeling van uveïtis met methotrexaat. Een voordeel van de poli is dat we vérder kijken dan de huid, daar hebben we ook een screeningsprotocol voor.”

Allergische reactie

Een belangrijke aandoening is een allergische reactie op tattoo-pigment. Vooral rode inkt is een boosdoener, zonder dat precies bekend is waarom. Van der Bent schat dat op de polikliniek 90% van alle allergieën bij tatoeages komen van rode inkt, of van een kleur waarin rood is verwerkt. Deze reacties kunnen soms heftige klachten geven waaronder jeuk, pijn en zwelling. Uit eigen onderzoek bleek dat deze allergieën gemiddeld na 12 maanden opkomen; maar er waren uitschieters naar 8 jaar. “Ik vond in huidbiopten een vrij specifieke histopathologie: granulomateuze ontsteking met vaak een grensvlakcomponent. Dat zie je eigenlijk maar bij 2 andere aandoeningen: syfilis en lichen nitidus.” Als een tatoeage opeens opzwelt, ziet Van der Bent ook wel eens dat een veel oudere rode tatoeage opeens hetzelfde doet.

Waarschijnlijk zijn deze allergieën een type IV-reactie (vertraagd type allergie), maar een verantwoordelijk allergeen is nog niet gevonden. Er wordt wel gedacht dat het om afbraakproducten van (rode) pigmenten gaat. “Onder meer door zonlicht worden pigmenten afgebroken, waarna ze op een bepaald moment in zo grote hoeveelheid vrijkomen, dat ze een allergische reactie kunnen ontlokken. Een derde van deze patiënten geeft ook aan dat de klachten verergeren na zonlichtexpositie.”

Behandeling

Doorgaans bestaat de behandeling uit zalven of injecties met corticosteroïden. Omdat deze lang niet altijd voldoende effect hebben, onderzocht Van der Bent het effect van ablatie met een CO2-laser. Deze behandeling verbeterde de jeuk en het brandend gevoel; de meeste patiënten waren er tevreden over. Indien behandeling met CO2-laser niet mogelijk of gewenst is, zijn er soms andere middelen nodig zoals hydroxychloroquine, ciclosporine of methotrexaat. Met deze middelen bij deze indicatie heb ik inmiddels veel ervaring opgedaan.

Laseren was geen optie bij een vrouw die met permanente make-up haar lippen rood had laten tatoeëren en daar allergisch op reageerde. Van der Bent beschrijft deze lastige casus in zijn proefschrift. “Je wilt lippen niet zomaar laseren en evenmin injecteren met corticosteroïden vanwege mogelijke bijwerkingen. Behandeling met hydroxychloroquine bleek een succes.”

Van der Bent voegt toe dat ook after-careproducten allergieën kunnen veroorzaken, vooral door de toegevoegde parfums en wolalcoholen. En dan zijn er nog bepaalde agressieve crèmes voor het verwijderen van tatoeages. “De gouden standaard in deze is de pigmentlaser, maar er zijn al jaren producten verkrijgbaar die ook claimen tatoeages te verwijderen: een soort etsende crèmes die de huid zodanig beschadigen dat de inkt eruit komt lopen. Op de poli zie ik hoe dat soms misgaat: ulcera, chronische wonden, infecties, littekens. Dat is een groeiend probleem.”

Afraden of niet?

Van der Bent benadrukt dat de vele (vaak milde) klachten die tatoeages kunnen geven, hem geen ’tegenstander’ van tatoeages maken. Ook niet bij patiënten met een auto-immuunziekte die zou kunnen opvlammen? “Dat is een lastige kwestie, waarover ik regelmatig adviseer. Ik informeer iemand met psoriasis bijvoorbeeld over de kleine kans – tussen de 5% en 10% – dat de ziekte door het zetten van een tatoeage (lokaal) kan opvlammen. Dan kan de patiënt vervolgens zelf de afweging maken. Sarcoïdose ligt net iets anders: over het algemeen adviseer ik bij deze aandoening geen tatoeages te nemen.”

Van der Bent sluit niet helemaal uit dat hij zelf nog eens een tatoeage laat zetten: “Wie weet, als ik er een echt goed idee voor heb.”

Ook interessant voor u: Promotie: Complicaties bij tatoeages en permanente make-up of meld u an voor de live webcast Kijk verder dan de huid

Bron: 

  1. Van der Bent SAS. Tattoo complications: diagnosis and treatment. 2021; s.n.

Aantal huidtherapeuten neemt komende jaren sterk toe

jun 2023 | Cosmetische dermatologie

Lees meer over Aantal huidtherapeuten neemt komende jaren sterk toe

Impact van spataderen kan groot zijn

jun 2023 | Flebologie, Vaatchirurgie, Vaatlijden

Lees meer over Impact van spataderen kan groot zijn

Bètablokkers bij aardbeivlek alleen bij strikte medische noodzaak

mei 2023

Lees meer over Bètablokkers bij aardbeivlek alleen bij strikte medische noodzaak

RA-patiënt met kanker kan veilig worden behandeld met checkpointremmer

mei 2023 | Dermato-oncologie, Immuuntherapie, Longoncologie, RA

Lees meer over RA-patiënt met kanker kan veilig worden behandeld met checkpointremmer

Huidafwijking vaak nauw verbonden met psychiatrische ziekte

mei 2023 | Eczeem, Psoriasis

Lees meer over Huidafwijking vaak nauw verbonden met psychiatrische ziekte

Verhoogd risico op artrose bij patiënten met atopische aandoeningen

mei 2023 | Artrose, Astma, Eczeem

Lees meer over Verhoogd risico op artrose bij patiënten met atopische aandoeningen

Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

5 okt 2023 om 20:00 | Huidinfecties

Lees meer over Hidradenitis Suppurativa (HS): recente ontwikkelingen in de behandeling

Live webcast Zoveel meer dan alleen maar eczeem!

19 apr 2023 om 20:30 | Eczeem

Lees meer over Live webcast Zoveel meer dan alleen maar eczeem!

Masterclass: innovatieve inzichten in de behandeling van Psoriatic Disease

2 nov 2022 | Arthritis psoriatica, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: innovatieve inzichten in de behandeling van Psoriatic Disease

Webinars ‘Op de hoogte blijven van medicamenteuze behandeling van reumatische ziekten’

1 nov 2022 | Arthritis psoriatica, Artritis

Lees meer over Webinars ‘Op de hoogte blijven van medicamenteuze behandeling van reumatische ziekten’

Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

12 okt 2022 | Immuuntherapie

Lees meer over Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

Masterclass casuïstiek - Horen, zien en een goed gesprek!

14 sep 2022 om 19:30 | Eczeem, Psoriasis

Lees meer over Masterclass casuïstiek - Horen, zien en een goed gesprek!

Kijk verder dan de huid #2 - Patiënt Management

8 jul 2022 | Lymfoom

Lees meer over Kijk verder dan de huid #2 - Patiënt Management

Masterclass niet-melanoom huidkanker #3

8 mrt 2022 | Chirurgie, Dermato-oncologie

Lees meer over Masterclass niet-melanoom huidkanker #3

Kijk verder dan de huid

14 jan 2022 | Eczeem, Huidinfecties, Psoriasis

Lees meer over Kijk verder dan de huid

Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Lees meer over Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Dermatologen van de Toekomst 2023

vrijdag 1 dec 2023 van 10:30 tot 17:00 | Dermato-oncologie, Eczeem

Lees meer over Dermatologen van de Toekomst 2023

Toename resistentie azitromycine vraagt om monitoring

jul 2021 | Antibioticaresistentie, Bacteriële infecties, SOA, Venereologie

Lees meer over Toename resistentie azitromycine vraagt om monitoring

Meer gerichte soa-tests zorgen voor hoger percentage positieve tests in pandemiejaar

jul 2021 | Bacteriële infecties, HIV, SOA, Venereologie, Virale infecties

Lees meer over Meer gerichte soa-tests zorgen voor hoger percentage positieve tests in pandemiejaar

Ertapenem blijkt geschikt alternatief bij resistentie ceftriaxon

jul 2021 | Antibioticaresistentie, Bacteriële infecties, SOA, Venereologie

Lees meer over Ertapenem blijkt geschikt alternatief bij resistentie ceftriaxon

Syfilisstammen in Amsterdam zijn heel divers

jul 2021 | Bacteriële infecties, SOA, Venereologie

Lees meer over Syfilisstammen in Amsterdam zijn heel divers

Na lockdown blijft herstel hiv- en soa-preventie achter bij normalisering seksueel gedrag

jul 2021 | Bacteriële infecties, HIV, SOA, Venereologie, Virale infecties

Lees meer over Na lockdown blijft herstel hiv- en soa-preventie achter bij normalisering seksueel gedrag

Syfilisbacterie toont grote gelijkenis in verschillende lichaamslocaties

jul 2021 | Bacteriële infecties, SOA, Venereologie

Lees meer over Syfilisbacterie toont grote gelijkenis in verschillende lichaamslocaties

Onlineplatform verbetert seksuele gezondheidszorg voor jongeren

jul 2021 | Bacteriële infecties, SOA, Venereologie, Virale infecties

Lees meer over Onlineplatform verbetert seksuele gezondheidszorg voor jongeren

Preventie moet herhaling syfilisinfecties bij MSM indammen

jul 2021 | Bacteriële infecties, HIV, SOA, Venereologie

Lees meer over Preventie moet herhaling syfilisinfecties bij MSM indammen

Meer risico op macrolidenresistentie bij PrEP-gebruikers met veel sekspartners

jul 2021 | Antibioticaresistentie, Bacteriële infecties, HIV, SOA, Venereologie, Virale infecties

Lees meer over Meer risico op macrolidenresistentie bij PrEP-gebruikers met veel sekspartners

Podcast - PSoHO

apr 2023 | Psoriasis

Lees meer over Podcast - PSoHO

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

okt 2022 | Psoriasis

Lees meer over Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

Podcast RWE in de praktijk

mei 2022 | Psoriasis

Lees meer over Podcast RWE in de praktijk

Het ultieme behandeldoel

nov 2021 | Psoriasis

Lees meer over Het ultieme behandeldoel

Psoriasis - Why is real world evidence data important?

nov 2020 | Psoriasis

Lees meer over Psoriasis - Why is real world evidence data important?

The ambition in the treatment of psoriasis

okt 2019 | Psoriasis

Lees meer over The ambition in the treatment of psoriasis

MedNet Dermatologie 2023-01

apr 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-01

MedNet Dermatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-04

MedNet Dermatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-03

MedNet Dermatologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-02

MedNet Dermatologie 2022-01

apr 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-01