Golven in de ademhaling

Delen via:

Veel ziekten van de ademhaling ontstaan door ontspoorde oscillaties van fysiologische systemen. In zijn oratie bij zijn benoeming tot hoogleraar longziekten, in het bijzonder de klinische fysiologie, legde Joost van den Aardweg (Amsterdam UMC) uit waarom de kennis hierover zo belangrijk is in de zorg voor de individuele patiënt.

In de tijd waarin Van den Aardweg promoveerde, kreeg hij het advies: ga na je promotie niet hetzelfde doen als je tijdens je promotie hebt gedaan. Advies dat hij, gelet op zijn promotieonderzoek (Cardivascular effects of cyclic changes in breathing pattern) en de opdracht van zijn hoogleraarschap nu, duidelijk in de wind geslagen heeft. “Die fascinatie voor golven in de ademhaling begon met onderzoek bij mensen met slaapapneu”, vertelt hij. “Zij hebben een periodiek ademhalingspatroon waarop je zo ongeveer de klok gelijk kunt zetten. Als je dat patroon wilt begrijpen, kom je bijna vanzelfsprekend uit bij de analyse van golven en slingers in de ademhaling.”

Helemaal onbekend hiermee was hij al niet, want toen hij in eerste instantie werd uitgeloot voor geneeskunde deed hij een jaar scheikunde. “Kwantummechanica draait ook om golfbewegingen”, zegt hij, “om de vraag hoe een golfbeweging ontstaat.” Toch blijft het feit dat het niet heel voor de hand liggend is voor een longarts om op deze wijze invulling te geven aan zijn vak. “Dat het niet eerder onderwerp van onderzoek is geweest, heeft zeker te maken met het gegeven dat het een tamelijk wiskundige opvatting van het werk is”, zegt hij. “Toch is wiskunde de abstractie van iedere wetenschap, ook van de geneeskunde. Ik denk dat velen die de wiskunde niet zo goed beheersen om die reden voor de geneeskunde hebben gekozen. Zelf vond ik wiskunde heel interessant, om in vergelijkingen dingen scherp te kunnen benoemen en op basis daarvan te begrijpen. Dat wordt in relatie tot het menselijk lichaam nog te weinig benut. Je hebt uiteindelijk wiskunde nodig om het menselijk lichaam te kunnen begrijpen. Het zal ook – onder invloed van de zich snel ontwikkelende computertechnologie – een grotere plaats gaan krijgen in de medische wetenschap.”

De grote vraag

Tijdens zijn oratie stelde Van den Aardweg dat een van de grote vragen in de fysiologie is: hoe komt het dat de ademhaling toeneemt tijdens inspanning? Hij vertelt: “Veel ademhalingsklachten uiten zich in verminderd inspanningsvermogen, met kortademigheid als belangrijk symptoom. Als je dat begrijpt, kun je het behandelen of ondersteunen om de klacht te verminderen. En dat is belangrijk, want kortademigheid geeft iemand niet alleen in directe zin klachten, de gevolgen ervan kunnen ook sociale impact hebben. Het is echt verstrekkend.”

Vergroting van de kennis erover kan relevant zijn in relatie tot COPD of boezemfibrilleren, waarin zowel kortademigheid als moeheid een rol spelen. “Dit kan te maken hebben met zuurstoftransport naar de bewegende spieren”, vertelt Van den Aardweg. “Die kunnen daardoor tijdelijk zuurstoftekort krijgen. Dan worden ze zwakker en moeten ze sterker neurologisch geactiveerd worden, wat vermoeidheid geeft. Bij COPD kun je mensen helpen middels ademhalingstechnieken. Iets wat mij zeer aanspreekt, want je kunt niet alles met medicijnen oplossen.”

Dezelfde kennis kan ook van belang zijn in relatie tot de ziekte van Fabry, waarbij het hart en de spieren minder goed functioneren. “Vaak is sprake van minder vermogen tot inspanning, zonder dat altijd duidelijk is waardoor dit komt”, vertelt hij. “De klacht begrijpen kan helpen om achter de oorzaak van het probleem te komen bij de individuele patiënt. Dat is een belangrijke reden om die fysiologie goed te willen begrijpen. Er zijn wel geneesmiddelen om de enzymen aan te vullen waaraan bij de ziekte van Fabry een tekort is. Maar een goed advies over inspanningstraining is ook belangrijk. Het is dus zaak om per individuele patiënt te kijken wat voor hem of haar de beste manier is om zich in te spannen. Juist dat vind ik ook het boeiende aspect van mijn werk. Ik werk veel met patiënten met ademhalingsproblemen en het blijft moeilijk maar ook heel mooi om te achterhalen wat er precies aan de hand is. En dat is een combinatie van interviewen en fysiologische kennis.”

Oscillatietechniek

Op het gebied van astma en COPD kan gebruikgemaakt worden van geforceerde oscillatietechniek om meer inzicht te krijgen in wat gebeurt bij deze ziekten. “Verbetering in software maakt het mogelijk om de geregistreerde signalen beter te analyseren”, zegt Van den Aardweg. “Om de eigenschappen van de longen en luchtwegen van deze patiënten goed in kaart te brengen dus en hoe die wisselen tijdens de in- en uitademhaling. Dit wordt nu vooral nog in research gebruikt, maar ik denk dat het in onderzoek een grotere rol zal gaan spelen dan nu al het geval is. En dat kan dan ook weer wegen openen voor behandeling,”

Samen met het Nederlands Slaap Instituut onderzoekt Van den Aardweg of analyse in de golven van ademhaling iets kan zeggen over de ernst van de ziektelast bij slaapapneu. “Het is belangrijk om een objectieve maat te hebben voor de impact van apneu op de slaapstructuur”, zegt hij hierover. “Er zijn mensen die 30 ademstilstanden per uur hebben en weinig last en mensen met 12 per uur en veel last. Die ‘last’ is moeheid, maar het is lastig de moeheid van slaapapneu te onderscheiden van andere zaken die tot moeheid leiden. Daarom kijken we ook of de ernst van de oscillatie samenhangt met veranderingen in de hersenen. Wellicht helpt dit om een beter onderscheid te maken in die factoren voor vermoeidheid.”

Een bijzondere vorm van apneu is het Pitt-Hopkins-syndroom. “Dit komt vooral voor bij kinderen en die kunnen in een apneufase echt blauw worden”, vertelt hij. “Het lijkt verband te houden met agitatie of opwinding, maar hoe het precies zit is onduidelijk. Met meer kennis kunnen we kinderen misschien beter begeleiden, en wellicht ook behandelen.”

Samenwerking

Het zijn allemaal onderzoeksgebieden die vragen om samenwerking met andere disciplines. “Die is er ook en dat is waardevol”, zegt Van den Aardweg. “Je moet geneeskunde altijd integraal bekijken en niet stoppen bij het orgaan van je specialisme. Ik vind het juist leuk om samen te werken met mensen die dingen weten die ik niet weet en vice versa.”

Hij is ook opleider en in die rol vindt hij het belangrijk om fysiologie een plaats te geven in de opleiding geneeskunde. “Die heeft het wel in de eerste paar jaar”, zegt hij. “Maar in de vervolgopleiding en tijdens de coschappen is het waardevol als de studenten die kennis blijven toepassen. Ik vind het zaak om ze te leren hoe ze de fysiologische kennis kunnen toepassen in het klinisch kader. Daarom betreur ik het dat een aantal fysiologie vakgroepen is opgeheven of is opgegaan in andere structuren, waardoor de kennisontwikkeling erover minder wordt gestimuleerd dan in het verleden. Fysiologen zijn helaas niet altijd goed in staat geweest om het belang van de fysiologie uit te dragen. En dat is jammer, want de kennis van hoe het menselijk lichaam werkt is heel belangrijk voor de individuele geneeskunde.”

“Een arts op TikTok bereikt jongeren via hun leefwereld”

apr 2024 | Longoncologie

Lees meer over “Een arts op TikTok bereikt jongeren via hun leefwereld”

Dupilumab bij kinderen met astma veilig op langere termijn

apr 2024 | Astma

Lees meer over Dupilumab bij kinderen met astma veilig op langere termijn

Longkankerscreening effectiever dan stoppen met roken-programma voor hoogrisicorokers

apr 2024 | Longoncologie

Lees meer over Longkankerscreening effectiever dan stoppen met roken-programma voor hoogrisicorokers

Meer resistentiegenen in longen van ouderen

apr 2024 | Bacteriële infecties, Ouderen

Lees meer over Meer resistentiegenen in longen van ouderen

Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

apr 2024

Lees meer over Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

Focus op bijwerkingen immuuntherapie bij kanker

apr 2024 | Immuuntherapie

Lees meer over Focus op bijwerkingen immuuntherapie bij kanker

Keynote webinar | Spotlight on sleep in brain health

2 mei 2024 om 18:00

Lees meer over Keynote webinar | Spotlight on sleep in brain health

Pulmo Lounge 2: Exacerbaties in COPD

26 mrt 2024 om 20:00 | COPD, Vaccinatie

Lees meer over Pulmo Lounge 2: Exacerbaties in COPD

Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

19 feb 2024 om 17:30 | Borstkanker

Lees meer over Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

Online live GOLD-café 15 januari 2024

15 jan 2024 om 19:30 | COPD

Lees meer over Online live GOLD-café 15 januari 2024

Is Disease Remission haalbaar bij ernstig astma?

5 jan 2024 | Astma

Lees meer over Is Disease Remission haalbaar bij ernstig astma?

RSV: inzichten en casuïstiek vanuit de eerste en tweede lijn

27 nov 2023 om 20:00 | Ouderen, Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over RSV: inzichten en casuïstiek vanuit de eerste en tweede lijn

Pulmo Pubquiz 2023

31 okt 2023 om 20:00 | Astma, COPD, ILD

Lees meer over Pulmo Pubquiz 2023

Ernstig astma: zijn de behandeldoelen ambitieus genoeg? De huisarts en longarts in gesprek

11 jul 2023 | Astma

Lees meer over Ernstig astma: zijn de behandeldoelen ambitieus genoeg? De huisarts en longarts in gesprek

Biologicals voor de bovenste en onderste luchtwegen, kunt u rationeel kiezen?

26 jun 2023 | Astma

Lees meer over Biologicals voor de bovenste en onderste luchtwegen, kunt u rationeel kiezen?

ERS 2023 videoverslagen

COPD

Lees meer over ERS 2023 videoverslagen
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Eerste onderzoek naar Long COVID bij kinderen en adolescenten

mrt 2024 | Virale infecties

Lees meer over Eerste onderzoek naar Long COVID bij kinderen en adolescenten

Ami-laz als eerstelijnsbehandeling bij EGFR-gemuteerd, gevorderd NSCLC

okt 2023 | Longoncologie

Lees meer over Ami-laz als eerstelijnsbehandeling bij EGFR-gemuteerd, gevorderd NSCLC

Vertragingen in kankerzorgtraject en de rol van AI

okt 2023 | Borstkanker, Longoncologie, Maag-darm-leveroncologie, Uro-oncologie

Lees meer over Vertragingen in kankerzorgtraject en de rol van AI

Meerwaarde perioperatieve toevoeging nivolumab bij NSCLC

okt 2023 | Immuuntherapie, Longoncologie

Lees meer over Meerwaarde perioperatieve toevoeging nivolumab bij NSCLC

ESMO in FOCUS 2023

okt 2023 | Borstkanker, Longoncologie, Uro-oncologie

Lees meer over ESMO in FOCUS 2023

Afbouw ICS bij type 2-laag, obesitas-gerelateerd astma mogelijk zonder verlies astmacontrole

okt 2023 | Astma

Lees meer over Afbouw ICS bij type 2-laag, obesitas-gerelateerd astma mogelijk zonder verlies astmacontrole

Atopie beschermt tegen alvleesklierkanker

okt 2023 | Astma, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Atopie beschermt tegen alvleesklierkanker

Anafylactische reactie door biological voor astma is zeldzaam

okt 2023 | Astma

Lees meer over Anafylactische reactie door biological voor astma is zeldzaam

Toename klinische remissie bij type 2 astma door behandeling met dupilumab

okt 2023 | Astma

Lees meer over Toename klinische remissie bij type 2 astma door behandeling met dupilumab

Zorgtransitie: Thuistoedieningspilot met anti-IL5 behandelingen voor ernstig astma

nov 2021 | Astma

Lees meer over Zorgtransitie: Thuistoedieningspilot met anti-IL5 behandelingen voor ernstig astma

MedNet Longziekten 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Longziekten 2024-01

MedNet Longziekten 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Longziekten 2023-04

MedNet Oncologie special Longkanker 2023-2

nov 2023

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2023-2

MedNet Longziekten 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Longziekten 2023-03

MedNet Longziekten 2023-02

jul 2023

Lees meer over MedNet Longziekten 2023-02

MedNet Oncologie special Longkanker 2023

mei 2023

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2023

MedNet Longziekten 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Longziekten 2023-01

MedNet Longziekten 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Longziekten 2022-04

MedNet Oncologie special Longkanker 2022

nov 2022

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2022