Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

Delen via:

De Clinical Trials Regulation (CTR)1 die op 1 januari 2022 van kracht is geworden, met een overgangstermijn van 3 jaar, heeft gevolgen voor het indienen en uitvoeren van geneesmiddelenonderzoek. Als EU-vertegenwoordiger van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) speelt dr. ir. M.D.M. (Monique) Al een belangrijke rol in de implementatie van de CTR binnen Nederland. Het aspect ethiek heeft hierbij haar bijzondere aandacht.

“Een belangrijk aspect van de CTR is dat hiermee 1 centraal indieningsportaal voor geneesmiddelenonderzoek is gecreëerd”, zegt Al. “Als je multinationaal geneesmiddelenonderzoek doet, betekent dit dat je dit niet meer per lidstaat hoeft in te dienen en te laten beoordelen, maar dat je dit eenmalig kunt doen. De lidstaten waar het onderzoek gaat plaatsvinden beoordelen het onderzoeksprotocol dan ook samen, waarbij 1 land wordt aangewezen dat de leiding heeft in dit proces.”

Dit kan grote voordelen hebben. Het voorkomt immers dat landen in hun beoordelingen tot verschillende uitkomsten kunnen komen. “Ik zie het ook als positief”, zegt Al. “Maar het is wel een grote verschuiving voor de beoordelende partijen en de medisch-ethische toetsingscommissies (METC’s). Bovendien is de verordening erg rigide in wat moet worden vastgelegd en wat de tijdlijnen zijn. Dat geeft veel onrust in het veld over hoe dit efficiënt kan worden geïmplementeerd in het dagelijkse werk. Aanvankelijk zou bijna alle informatie in het indieningsportaal openbaar worden gemaakt in een publiek deel van het portaal. Dit leidde tot een enorme toename in extra documenten die bewerkt waren om vertrouwelijke informatie te beschermen. Het werd duidelijk dat de regels voor de openbaarmaking vereenvoudigd moesten worden, waarbij wel het belang van de patiënt centraal blijft staan. Vanaf medio 2024 zullen de nieuwe regels geïmplementeerd zijn en worden in ieder geval het onderzoeksprotocol, de samenvatting van het onderzoek, de informatiebrief voor de onderzoeksdeelnemers, de wervingsteksten en de studieresultaten openbaar gemaakt. Het openbaar maken daarvan is niet meer vrijwillig. Ook vindt publicatie plaats als een studie tijdelijk wordt stopgezet of vroegtijdig moet worden beëindigd omdat er bijvoorbeeld sprake is van te veel risico’s.”

De plaats van Europa

De verordening is er gekomen tegen de achtergrond van het feit dat het aantal geneesmiddelenonderzoeken in de EU al langere tijd afnam. “Het idee is dat disharmonisatie en bureaucratie hierin een rol speelden”, vertelt Al. “Daarom is nu gekozen voor strikte regels die geen ruimte laten voor eigen interpretatie. Het is nog te vroeg om te zeggen of dit tot verandering in het aantal ingediende geneesmiddelenonderzoeken zal leiden. Er is immers een overgangstermijn van 3 jaar afgesproken. Wel zien we dat wereldwijd sprake is van een toename en dat Europa daarin niet meedoet. We zien ook dat er relatief weinig multinationale onderzoeken in de EU worden uitgevoerd, terwijl die wel belangrijk zijn, omdat ze meer robuuste data kunnen opleveren en wellicht dus nieuwe geneesmiddelen ook sneller bij de patiënt kunnen brengen. De hoop is dat de verordening hierin verbetering brengt. Ik denk in ieder geval wel dat we als Nederland kunnen laten zien dat we onze zaakjes op orde hebben en de lead kunnen nemen in multinationaal klinisch onderzoek. De zaken die we in ons land op dit vlak goed hebben geregeld, proberen we dan ook bij de uitwerking van de verordening in ons dagelijkse werk in te brengen.”

Tegelijkertijd met de verordening voor geneesmiddelenonderzoek zijn ook verordeningen tot stand gekomen voor medische hulpmiddelen en in vitro diagnostica, respectievelijk de Medical Device Regulation (MDR) en In Vitro Diagnostics Regulation (IVDR). “Er is een samenhang tussen de 3, maar bij het schrijven ervan is daarmee geen rekening gehouden”, zegt Al. “Dus bij een studie waarop meer dan 1 van deze verordeningen betrekking heeft, zorgt dit voor onnodige extra administratieve belasting. De CCMO neemt deel aan het Europese project COMBINE om de regels hiervoor te vereenvoudigen of op zijn minst tot een lean proces te komen.”

Doorlooptermijn

De maximale doorlooptermijnen van het toetsingsproces van geneesmiddelenonderzoek worden voor alle EU-landen gelijk. Creëert dit een ‘level playing field’? “Voor multinationaal onderzoek wel”, zegt Al. “Maar voor nationaal onderzoek kan het ene land nog altijd sneller zijn dan het andere. België bijvoorbeeld heeft voor fase I-onderzoek bepaald dat het dit versneld kan beoordelen. Het heeft – net als Nederland – veel van dit soort onderzoeken. In Nederland hebben we een kortere termijn niet vastgelegd. Maar ik weet wel dat medisch-ethische toetsingscommissies in Nederland voor dit soort onderzoek ook sneller kunnen zijn dan de maximale termijn van 45 dagen in de eerste beoordelingsstap.”

“Voor wat betreft multinationaal onderzoek tijdens of ter voorbereiding op een pandemie lopen er verschillende initiatieven in de EU die wel ruimte bieden voor een versnelde beoordeling”, zegt Al. Zo is er het initiatief Accelerating Clinical Trials in the EU (ACT EU)2 van de European Medicines Agency, European Commission en Heads of Medicines Agencies, als ook het EU4Health project CT-Cure.3 

Overgangsjaar

2024 is het laatste overgangsjaar. In het eerste jaar reageerde iedereen nog heel afwachtend op de EU-verordening en werden aanvragen voor geneesmiddelenonderzoek veelal nog op de oude grondslag ingediend. “Nu zien we een toename van indiening conform de nieuwe verordening en daarmee worden de verschillen tussen de oude en de nieuwe werkwijze wel zichtbaar”, zegt Al. “Ook in de Clinical Trials Coordination Group (CTCG), waarvan ik vicevoorzitter ben, zijn we voorstander van harmonisatie op procedure en inhoud. Het is een kwestie van tijd, en van de manier waarop ieder land zijn rol pakt in het beoordelingsproces. Het versterken van de rol van het land dat de leiding heeft is hiervoor belangrijk.”

Wat betreft de nationale documenten die door de medisch-ethische toetsingscommissie moeten worden beoordeeld, is duidelijk dat geen sprake is van harmonisatie tussen de lidstaten in de documenten die moeten worden ingediend ter beoordeling. Om hierin verbetering te brengen, is MedEthicsEU opgericht, waarvan Al co-chair is samen met een vertegenwoordiger van de Deense Ethische Commissie. “Het is de bedoeling dat alle medisch-ethische toetsingscommissies van alle EU/EEA-landen die betrokken zijn bij de beoordeling van geneesmiddelenonderzoek vertegenwoordigd zullen zijn”, vertelt Al. “Dat zijn er nu 26 van de 30. Als het niet lukt om hierin tot volledige harmonisatie te komen, willen we in ieder geval streven naar het creëren van transparantie in de verschillen die tussen lidstaten bestaan.” 

Het laatste overgangsjaar betekent ook het laatste jaar dat onderzoeken nog onder de oude regelgeving mogen worden uitgevoerd. Al roept iedereen op om tijdig het onderzoek over te zetten naar de CTR. De uiterste datum waarop studies overgezet moeten zijn is 30 januari 2025 en dat betekent dat opdrachtgevers en onderzoekers in 2024 hun dossier moeten gaan indienen voor een administratieve transitie naar de CTR – liefst zo snel mogelijk. De CCMO heeft op haar website een speciale pagina gewijd aan deze transitiestudies.4

Ethische verschillen

Tijdens het opstellen van een Europese handreiking5 over het gebruik van decentrale elementen in een onderzoek – bijvoorbeeld door een deel van het onderzoek bij patiënten thuis te doen, in plaats van in het ziekenhuis – bleek het op een aantal punten niet mogelijk om tot harmonisatie te komen. Al: “Maar we hebben wel de verschillen tussen landen in kaart gebracht. In de hoop dat dit partijen ertoe aanzet erover na te gaan denken. We moeten dus niet denken dat we meteen alles kunnen harmoniseren. Dat vergt tijd.”

Ethiek is altijd iets nationaals, stelt Al. “Vanuit cultuur en historie kunnen ethische verschillen tussen landen bestaan, dat moet je respecteren. Het kan betekenen dat je bepaalde onderzoeken niet doet. Bijvoorbeeld met zwangere vrouwen, met minderjarigen of met wilsonbekwame mensen. Maar ik geloof niet dat dit een echte hindernis is. Die zit meer in details, in de procedurele uitwerking. Recent hebben we ook discussie gehad in Europa over de vraag wanneer het geoorloofd is de stap te zetten naar onderzoek bij kinderen. Pas als de resultaten van onderzoek bij volwassenen al robuust en betrouwbaar zijn? Of al eerder, als ziekten zich bij kinderen anders manifesteren of als er goede tussentijdse resultaten zijn? Of kan al eerder de stap worden gezet naar onderzoek bij adolescenten? Dit is een steeds terugkerende discussie in Europa. En een heel actuele, want er zijn veel initiatieven om tot behandeling op maat voor kinderen te komen. Het staat ook bij de CTCG op de agenda.”

CTR en CCMO

In de Clinical Trials Regulation is vastgelegd dat er per land een contactpunt moet zijn. In Nederland is dit de CCMO, de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek. De CCMO is ervoor verantwoordelijk dat het systeem van het beoordelen van geneesmiddelenonderzoek, samen met de METC, goed verloopt in lijn met de verordening van de CTR. De CCMO heeft een strategisch businessplan opgesteld om dit samen met de METC’s op een toekomstbestendige wijze te kunnen doen. “Alle partijen die een rol spelen in het klinisch onderzoek zijn nog aan het leren hoe we moeten omgaan met de CTR”, zegt Al, “hoe we tot een systeem kunnen komen waarin we ons allemaal kunnen vinden. Misschien wil ik daarin zelf soms iets te snel, dat werkt niet in Europa. Maar we moeten ons niet verstoppen, er is nog veel werk te verzetten.”

Referenties:

  1. Europese verordening voor geneesmiddelenonderzoek (CTR) | Onderzoekers | Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (ccmo.nl)
  2. Accelerating Clinical Trials in the EU (ACT EU) | European Medicines Agency (europa.eu)
  3. CT CURE – EU4Health Programme
  4. Transitiestudies: van CTD naar CTR | Onderzoekers | Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (ccmo.nl)
  5. Recommendation paper on decentralised elements in clinical trials.

MRD geassocieerd met behandeluitkomst bij folliculair lymfoom

apr 2024 | Lymfoom

Lees meer over MRD geassocieerd met behandeluitkomst bij folliculair lymfoom

Nieuwe bloedtesttechnieken voor het detecteren van therapierespons bij HL, DLBCL en MM

apr 2024 | Lymfoom, MM

Lees meer over Nieuwe bloedtesttechnieken voor het detecteren van therapierespons bij HL, DLBCL en MM

Overleving Europese adolescenten en jongvolwassenen met kanker is verbeterd

apr 2024 | Leukemie, Neuro-oncologie

Lees meer over Overleving Europese adolescenten en jongvolwassenen met kanker is verbeterd

Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

apr 2024

Lees meer over Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

Focus op bijwerkingen immuuntherapie bij kanker

apr 2024 | Immuuntherapie

Lees meer over Focus op bijwerkingen immuuntherapie bij kanker

Oraal decitabine en cedazuridine plus venetoclax voor oudere of niet-fitte AML-patiënt

apr 2024 | Leukemie, Ouderen

Lees meer over Oraal decitabine en cedazuridine plus venetoclax voor oudere of niet-fitte AML-patiënt

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Vertraagde eliminatie van hoge dosering methotrexaat. Een nefrologisch probleem of oncologisch noodgeval?

21 mei 2024 om 20:00 | Leukemie, Lymfoom

Lees meer over Vertraagde eliminatie van hoge dosering methotrexaat. Een nefrologisch probleem of oncologisch noodgeval?

Targeted therapy binnen de hematologie: welke BTKi voor wie?

29 feb 2024 om 20:00 | Leukemie, Lymfoom

Lees meer over Targeted therapy binnen de hematologie: welke BTKi voor wie?

ITP zorg: kan het anders?
Pathofysiologie, diagnostiek en behandeling

27 sep 2023 om 20:00 | Benigne hematologie

Lees meer over ITP zorg: kan het anders?
Pathofysiologie, diagnostiek en behandeling

CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

6 jun 2023 | Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

16 mei 2023 om 17:30

Lees meer over Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

Antistolling en bloedingen

8 dec 2022 om 20:00

Lees meer over Antistolling en bloedingen

Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

12 okt 2022 | Immuuntherapie

Lees meer over Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

Gewone symptomen van zeldzame ziekten

27 sep 2022

Lees meer over Gewone symptomen van zeldzame ziekten

Twent-EHA 2024 – Het Groene Alternatief

donderdag 13 jun 2024 t/m zondag 16 jun 2024 | Benigne hematologie, Leukemie, Lymfoom, MDS, MM, MPN, Stamceltransplantatie

Lees meer over Twent-EHA 2024 – Het Groene Alternatief

EHA in ORANJE 2024

vrijdag 14 jun 2024 van 18:00 tot 21:45 | Lymfoom, MM

Lees meer over EHA in ORANJE 2024

Hematoloog op Schiermonnikoog - ASH in Nederland

zondag 8 dec 2024 t/m woensdag 11 dec 2024 | Benigne hematologie, Leukemie, Lymfoom, MDS, MM, MPN, Stamceltransplantatie

Lees meer over Hematoloog op Schiermonnikoog - ASH in Nederland

MCL en FL door Tom van Meerten, congresdag 3

dec 2023 | Lymfoom

Lees meer over MCL en FL door Tom van Meerten, congresdag 3

MM door Annemiek Broijl, congresdag 3

dec 2023 | MM

Lees meer over MM door Annemiek Broijl, congresdag 3

Lymfomen door Martine Chamuleau, congresdag 3

dec 2023 | Lymfoom

Lees meer over Lymfomen door Martine Chamuleau, congresdag 3

Revumenib effectief tegen KMT2Ar acute leukemie

dec 2023 | Leukemie

Lees meer over Revumenib effectief tegen KMT2Ar acute leukemie

Combinatie ibrutinib en venetoclax effectiever tegen mantelcellymfoom

dec 2023 | Lymfoom

Lees meer over Combinatie ibrutinib en venetoclax effectiever tegen mantelcellymfoom

Gemodificeerde stamceltransplantatie voor ernstige sikkelcelziekte

dec 2023 | Benigne hematologie, Stamceltransplantatie

Lees meer over Gemodificeerde stamceltransplantatie voor ernstige sikkelcelziekte

Benigne Hematologie door Erfan Nur, congresdag 3

dec 2023 | Benigne hematologie

Lees meer over Benigne Hematologie door Erfan Nur, congresdag 3

AML door Dave de Leeuw, congresdag 3

dec 2023 | Leukemie

Lees meer over AML door Dave de Leeuw, congresdag 3

rADAMTS13 toont effectiviteit bij acute TTP-events bij cTTP

dec 2023 | Benigne hematologie

Lees meer over rADAMTS13 toont effectiviteit bij acute TTP-events bij cTTP

De behandeling van AML, bekeken vanuit de verpleegkundig specialist

okt 2020

Lees meer over De behandeling van AML, bekeken vanuit de verpleegkundig specialist

AML-Podcastserie

jul 2020

Lees meer over AML-Podcastserie

Stamceltransplantatie bij AML

apr 2020 | Transplantatie

Lees meer over Stamceltransplantatie bij AML

AML-behandeling in de perifere setting

apr 2020

Lees meer over AML-behandeling in de perifere setting

Diagnose en testen bij FLT3+ AML

jan 2020 | Leukemie

Lees meer over Diagnose en testen bij FLT3+ AML

MedNet Hematologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-02

MedNet Hematologie 2024-01

feb 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-01

MedNet Hematologie 2023-06

dec 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-06

MedNet Hematologie 2023-05

okt 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-05

MedNet Hematologie 2023-04

aug 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-04

MedNet Hematologie 2023-03

jun 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-03

MedNet Hematologie 2023-02

apr 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-02

MedNet Hematologie 2023-01

feb 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-01

MedNet Hematologie 2022-06

dec 2022

Lees meer over MedNet Hematologie 2022-06