Halm’s criteria voor klinische stabiliteit zijn nog steeds effectief om patiënten met community-acquired pneumonia (CAP) met verschillend ziektebeloop te classificeren. Bij oudere patiënten duurt het wel langer om stabiliteit te bereiken. Dat concluderen Deense onderzoekers na een studie met bijna 3.000 patiënten.
De Halm’s criteria voor klinische stabiliteit zijn bij patiënten met CAP lange tijd leidend geweest bij keuzes voor behandeling met antibiotica en ontslag uit het ziekenhuis. De criteria zijn geïntroduceerd in 1998 en waren gebaseerd op een relatief kleine en selecte patiëntenpopulatie. Het doel van de huidige studie was om de toepassing van de criteria opnieuw vast te stellen bij het management van CAP in een hedendaagse real-world setting.
Het studiecohort bestond uit 2.918 immunocompetente patiënten van 3 Deense ziekenhuizen die vanwege CAP waren opgenomen tussen 2017 en 2020. De primaire uitkomst was de tijd tot het bereiken van klinische stabiliteit volgens de Halm’s criteria. Daarnaast bestudeerden de onderzoekers terugkeer van klinische instabiliteit en ernstige complicaties.
De studiepopulatie bestond voornamelijk uit oudere patiënten (mediane leeftijd 75 jaar) met behoorlijke comorbiditeit. De mediane tijd tot klinische stabiliteit volgens Halm’s criteria was 4 dagen. Een vijfde van de patiënten vertoonde terugkeer van instabiliteit na vroege klinische respons (stabiliteit binnen 3 dagen). Ernstige complicaties binnen 30 dagen betroffen vooral mortaliteit: 5,1% (64/1257) bij degenen met vroege klinische respons, 1,7% (18/1045) in de subgroep zonder niet-reanimerenverklaring en 17,3% (276/1595) bij de overigen.
De onderzoekers concluderen dat Halm’s criteria voor klinische stabiliteit effectief CAP-patiënten met verschillend ziektebeloop konden classificeren. Maar in deze patiëntengroep met hogere leeftijd, behoorlijke comorbiditeiten en meer ernstige ziekte duurde het wel langer om stabiliteit te bereiken, met name in de subgroep zonder niet-reanimerenverklaring.
Bron: