Mensen met chronische aandoeningen ervaren weinig persoonsgerichte zorg bij de huisarts. Ze zijn veelal wel positief over de kwaliteit van de medische zorg. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Nivel heeft namens Nederland de internationale Patient-Reported Indicators Survey (PaRIS) van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) uitgevoerd. 4939 huisartspatiënten van 45 jaar en ouder vulden de enquête in. Een derde had 1 chronische aandoening en 45% had er 2 of meer. 9 op de 10 patiënten waren positief over de medische zorg van hun huisarts. Ze voelden zich voldoende betrokken bij beslissingen.
Er kwamen ook verbeterpunten naar voren. Zo valt op dat er verschillen zijn in ervaringen tussen patiënt en praktijk. 72% van de 60 huisartsenpraktijken die een praktijkenquête invulden, maakt routinematig gebruik van individuele zorgplannen. Desondanks heeft minder dan 10% van de mensen met chronische aandoening(en) naar eigen weten zo’n zorgplan. Ook heerst niet de ervaring dat er regelmatig naar hun persoonlijke doelen wordt gevraagd en vinden patiënten dat naasten onvoldoende betrokken worden. Volgens een deel van de patiënten kan de afstemming tussen verschillende zorgverleners bovendien beter.
Zorgcoördinatie moet meer aandacht krijgen in de chronische zorg, schrijft Nivel in haar persbericht. Dit vereist goede samenwerking tussen huisartsen, ziekenhuizen en thuiszorg, die daarbij ondersteund moeten worden.
Bron: