IBD-verbeterprogramma leidt tot uniformer zorgbeleid

Delen via:

Minder calprotectinetesten, minder MRI-scans en betere registratie van ziekteactiviteit. Dat zijn resultaten van het IBD-verbeterprogramma van de 7 Santeon ziekenhuizen. “Door onderling zorgresultaten te vergelijken, zijn we op zoek gegaan naar de beste zorg”, vertelt kinderarts dr. Frederiek Estourgie-van Burk van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. “Bij ons ging het vooral om verbetering van de zorg voor kinderen met IBD. Bij hen vinden nu minder onderzoeken plaats. Momenteel werken we aan een zorgpad voor IBD.”

Het verbeterprogramma voor zorg rond IBD (Inflammatory Bowel Disease; ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) is een initiatief van Santeon en onderdeel van het programma Samen Beter, gebaseerd op de methodiek van waardegedreven zorg. De Santeon-ziekenhuizen behandelen circa 12.000 IBD-patiënten. Het Catharina Ziekenhuis (Eindhoven), Maasstad (Rotterdam), Medisch Spectrum Twente en St. Antonius behandelen samen ook nog zo’n 200 kinderen met IBD. “De zorg voor kinderen is onderdeel van het IBD-verbeterprogramma”, vertelt Estourgie. “We zijn met de 4 ziekenhuizen gestart met analyse van data over IBD-zorg bij kinderen. We hielden fysieke en online bijeenkomsten om deze data te vergelijken en te bespreken. We zagen veel overeenkomsten maar ook verschillen.”

Minder testen

Een van de verschillen lag bij het aantal onderzoeken bij kinderen, met name calprotectinetesten en MRI’s. Een calprotectinetest wordt gedaan in ontlasting, maar patiënten vinden het niet prettig om dat mee te nemen naar het ziekenhuis. En een MRI-scan is duur. Daarom werd het verminderen van het aantal onderzoeken een belangrijk aandachtspunt om de zorg voor kinderen met IBD te verbeteren. Doel was meer standaardisatie en een uniformer beleid. “We hebben uitvoerig gekeken naar de noodzaak van deze onderzoeken en hebben goede praktijkvoorbeelden met elkaar gedeeld”, legt Estourgie uit. “Dat heeft geleid tot Santeon-richtlijnen, waarmee het aantal onderzoeken in de ziekenhuizen flink is gedaald. In een jaar tijd zijn 22% minder calprotectinetesten gedaan en 8% minder MRI-scans. Deze dalingen hadden geen invloed op het zorgresultaat.”

Ook registratie werd een focuspunt. Lokalisatie en gedrag van de ziekte worden vastgelegd met de Paris-classificatie. De ziekteactiviteit wordt gemeten met een gestandaardiseerde schaal (PCDAI en PUCAI). Estourgie: “Deze scores kunnen we nu in het elektronisch patiëntendossier vastleggen. Ontbrekende waardes hebben we zoveel mogelijk aangevuld. Alleen met goede registratie kunnen we data betrouwbaar met elkaar vergelijken, wat mede belangrijk is voor onderzoek in de toekomst. Want voor kinder-IBD zijn de aantallen patiënten lager dan voor IBD bij volwassenen, dus dan is het mooi als je data uit verschillende ziekenhuizen kunt combineren.”

Ook ICT

Door data-analyse is dus gebleken dat data soms op verschillende manieren of onvolledig zijn geregistreerd. Bij de IBD-zorg voor volwassenen komt dat onder andere doordat er veel zorgverleners betrokken zijn. Bij de kinder-IBD speelt dat minder omdat het over kleinere aantallen patiënten gaat. Verbeteren van registratie leidt ook tot verbetering van de ICT daarachter. “Daar blijven we aan werken”, zegt Estourgie. “We willen bereiken dat bepaalde gegevens in het EPD ingevoerd kunnen worden en voor bijvoorbeeld onderzoek ook weer uitgelezen kunnen worden, ongeacht het gebruikte EPD.”

Een andere aanpassing is de invoering van een PROM (patient reported outcome measure) voor angst en depressie. Dat is een vragenlijst voor patiënten die als screening wordt gebruikt, omdat angst en depressie bij IBD regelmatig voorkomen. Momenteel wordt tevens gezamenlijk gewerkt aan een zorgpad voor kinderen met IBD, eveneens om de zorg en bepalingen of scans meer te uniformeren. “Uiteraard geven richtlijnen adviezen voor deze zorg, maar er is altijd variatie tussen centra en behandelaars. Dat heeft onder andere te maken met ieders opleiding en ervaring. Maar we willen de zorg toch zo veel mogelijk gelijktrekken, zowel voor vergelijking van data als voor het opstellen van uniforme zorgpaden. En ook gezien de kosten die we kunnen besparen door onnodige onderdelen van de zorg weg te laten. Dat is ook een pluspunt voor behandelaars, omdat het gaat om vrij intensieve zorg.”

Best practices delen

Doel van de besprekingen tussen de ziekenhuizen is vooral ook om best practices met elkaar te delen. Hoe zijn bijvoorbeeld vaccinaties van kinderen in de dagelijkse praktijk opgenomen? Veel IBD-patiënten zijn immers immuungecompromitteerd door gebruik van afweeronderdrukkende middelen. Niet alle vaccins uit het Rijksvaccinatieprogramma zijn dan geschikt of voldoende werkzaam. “Vaccinaties doen we zelf al enige tijd, maar een collega in de regio Eindhoven heeft de GGD erbij betrokken. Dat is interessant, maar hoe gaat dat dan in de praktijk? Wat zijn de ervaringen ermee en zijn de partijen er tevreden over? Wat is de meerwaarde van de samenwerking met de GGD?”

De mooie resultaten van het IBD-verbeterprogramma komen volgens Estourgie met name door met elkaar in gesprek te gaan over de zorgverlening, elkaar aan te spreken als dingen beter kunnen en duidelijke afspraken te maken. Die afspraken worden verwerkt in het zorgpad. “Pluspunt voor de 4 ziekenhuizen die kinderen behandelen is natuurlijk wel dat de aantallen patiënten veel kleiner zijn dan in de IBD-zorg voor volwassenen. Veranderingen die we willen doorvoeren hoef ik alleen met mijn collega kort te sluiten. Wij hebben samen circa 60 patiënten, dat is wat anders dan wanneer je er met je vakgroep 1.200 hebt.”

Meer uniformiteit

De grootste winst van de samenwerking in het IBD-project zit vooral in meer uniformiteit in de zorg en daarmee meer duidelijkheid voor de patiënt. “Ik denk dat de patiënt daar veel aan gaat hebben”, besluit Estourgie. “We proberen bijvoorbeeld overdiagnostiek te voorkomen. Dat is goed voor de patiënt en het scheelt onnodige kosten. Voor de behandelaars is het een groot winstpunt dat we veel leren van elkaar. Dat zal ook weer afstralen op de patiënt en meer vertrouwen geven in de zorg die we bieden. Ik denk dat vooral het IBD-zorgpad iedereen veel zal gaan brengen.”

Voorbeelden

Estourgie noemt nog enkele voorbeelden van best practices, zoals voedingstherapie. “Hoe begin je ermee? Bij wie pas je welke therapie toe? Ook infuusbehandeling met infliximab is een bespreekpunt. Deze behandeling wordt op de dagbehandeling gegeven aan een groot deel van onze patiënten en ook aan volwassen patiënten. Recent is gebleken dat het veilig is om infliximab in kortere tijd te laten inlopen. Dat kan wel een uur schelen, wat fijn is voor de patiënt en ook voor de logistiek op de dagbehandeling. Enkele collega’s doen dit al en ook wij willen ermee beginnen. Regelmatig komen we als projectleiders van de 4 ziekenhuizen bij elkaar om dit soort zaken te bespreken en van elkaar te leren. We kennen elkaar goed en we zijn enthousiast om met elkaar deze zorg te verbeteren en het zorgpad te ontwikkelen. We stoppen er allemaal veel energie in, maar we krijgen er ook veel voor terug.”

Risankizumab veelbelovend voor behandeling van Crohn

apr 2024 | IBD

Lees meer over Risankizumab veelbelovend voor behandeling van Crohn

Klinisch bewijs binnen handbereik met behulp van AI

apr 2024 | IBD

Lees meer over Klinisch bewijs binnen handbereik met behulp van AI

Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

apr 2024

Lees meer over Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

Kwart Nederlanders ervaart problemen met de stoelgang

apr 2024

Lees meer over Kwart Nederlanders ervaart problemen met de stoelgang

Europese subsidie voor FATGAP-onderzoek naar alcoholproductie in darm bij overgewicht

apr 2024

Lees meer over Europese subsidie voor FATGAP-onderzoek naar alcoholproductie in darm bij overgewicht

Niet-invasieve detectie van postoperatief recidief bij Crohn

apr 2024 | Endoscopie, IBD

Lees meer over Niet-invasieve detectie van postoperatief recidief bij Crohn

Mastering Chronic Pancreatitis Pain: A Multidisciplinary Approach and Practical Solutions

6 feb 2024 om 20:00

Lees meer over Mastering Chronic Pancreatitis Pain: A Multidisciplinary Approach and Practical Solutions

Minder besproken symptomen bij colitis ulcerosa: hoe pakken we ze aan?

1 sep 2023 | IBD

Lees meer over Minder besproken symptomen bij colitis ulcerosa: hoe pakken we ze aan?

CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

6 jun 2023 | Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

Nieuwe behandeloptie voor Eosinofiele Oesofagitis (EoE)

16 mei 2023 om 20:00 | Oesofagitis

Lees meer over Nieuwe behandeloptie voor Eosinofiele Oesofagitis (EoE)

Antistolling en bloedingen

8 dec 2022 om 20:00

Lees meer over Antistolling en bloedingen

Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

12 okt 2022 | Immuuntherapie

Lees meer over Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

Gewone symptomen van zeldzame ziekten

27 sep 2022

Lees meer over Gewone symptomen van zeldzame ziekten

JAK-remmers in de klinische praktijk: inzichten vanuit verschillende disciplines

28 mrt 2022 om 19:30 | IBD

Lees meer over JAK-remmers in de klinische praktijk: inzichten vanuit verschillende disciplines

Webcast Bridging the Gaps in Inflammatory bowel disease (IBD)

25 mrt 2022 | IBD

Lees meer over Webcast Bridging the Gaps in Inflammatory bowel disease (IBD)

e-learning Acute pancreatitis

Pancreatitis

Lees meer over e-learning Acute pancreatitis

e-learning: Verbeterde zorg voor slokdarm- en maagkanker

Chirurgie

Lees meer over e-learning: Verbeterde zorg voor slokdarm- en maagkanker

UEG in ORANJE 2024

zondag 13 okt 2024 van 18:00 tot 21:45 | IBD

Lees meer over UEG in ORANJE 2024

Semaglutide vermindert ernst van leverziekte bij mensen met hiv

mrt 2024 | Diabetes, Hepatologie, HIV

Lees meer over Semaglutide vermindert ernst van leverziekte bij mensen met hiv

Mortaliteit hiv-/HCV-co-infectie en HCV-mono-infectie bij SVR gelijk

mrt 2024 | Hepatitis, HIV, Virale infecties

Lees meer over Mortaliteit hiv-/HCV-co-infectie en HCV-mono-infectie bij SVR gelijk

NAFLD bij hiv sterkst geassocieerd met traditionele risicofactoren

mrt 2024 | Hepatologie, HIV, Virale infecties

Lees meer over NAFLD bij hiv sterkst geassocieerd met traditionele risicofactoren

Identificatie van een genexpressieprofiel bij patiënten met colitis ulcerosa en een respons op vedolizumab

feb 2024 | IBD

Lees meer over Identificatie van een genexpressieprofiel bij patiënten met colitis ulcerosa en een respons op vedolizumab

Tofacitinib snel werkzaam bij de meerderheid van de patiënten met acute ernstige colitis ulcerosa

feb 2024 | IBD

Lees meer over Tofacitinib snel werkzaam bij de meerderheid van de patiënten met acute ernstige colitis ulcerosa

Resectie met uitgebreide mesenterectomie niet superieur aan mesenteriumsparende resectie

feb 2024 | Chirurgie, IBD

Lees meer over Resectie met uitgebreide mesenterectomie niet superieur aan mesenteriumsparende resectie

AI-ondersteunde endoscopie identificeert patiënten met colitis ulcerosa en een hoog risico op recidief

feb 2024 | Endoscopie, IBD

Lees meer over AI-ondersteunde endoscopie identificeert patiënten met colitis ulcerosa en een hoog risico op recidief

Geen betere werkzaamheid met darvadstrocel bij patiënten met de ziekte van Crohn en complexe perianale fistels

feb 2024 | IBD

Lees meer over Geen betere werkzaamheid met darvadstrocel bij patiënten met de ziekte van Crohn en complexe perianale fistels

Surveillance met langere witlicht-endoscopie niet inferieur aan chromo-endoscopie bij patiënten met IBD

feb 2024 | Endoscopie, IBD, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Surveillance met langere witlicht-endoscopie niet inferieur aan chromo-endoscopie bij patiënten met IBD

Podcast Exocriene pancreasinsufficiëntie

nov 2023 | Pancreatitis

Lees meer over Podcast Exocriene pancreasinsufficiëntie

Podcast - Optimalisatie van biologicals bij patiënten met inflammatoire darmziekten

sep 2023 | IBD

Lees meer over Podcast - Optimalisatie van biologicals bij patiënten met inflammatoire darmziekten

Podcast Acute pancreatitis

apr 2023 | Pancreatitis

Lees meer over Podcast Acute pancreatitis

Podcast pancreascarcinoom

dec 2022 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Podcast pancreascarcinoom

Podcast - Periampullaire tumoren: maak onderscheid

nov 2021

Lees meer over Podcast - Periampullaire tumoren: maak onderscheid

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

Diagnose en behandeling van inflammatoire darmziekten (IBD)

dec 2020 | IBD

Lees meer over Diagnose en behandeling van inflammatoire darmziekten (IBD)

Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

jan 2020 | Hepatologie

Lees meer over Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

MedNet gatro-enterologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet gatro-enterologie 2024-01

MedNet Gastro-enterologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-04

MedNet Gastro-enterologie 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-03

MedNet Oncologie special Colectoraal carcinoom 2023

sep 2023

Lees meer over MedNet Oncologie special Colectoraal carcinoom 2023

MedNet Gastro-enterologie 2023-02

jul 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-02

MedNet Gastro-enterologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-01

MedNet Gastro-enterologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2022-04

MedNet Gastro-enterologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2022-03

MedNet Gastro-enterologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2022-02