Een digitale intaketool kan 60 tot 70% van de eerste polikliniekbezoeken vervangen die nodig zijn na een positieve uitslag van het bevolkingsonderzoek darmkanker. MDL-arts en hoogleraar Manon Spaander (Erasmus MC) bedacht en onderzocht de tool.
Spaanders digitale intaketool kan de wachtlijsten van MDL-artsen fors verkorten, aldus het persbericht van het Erasmus MC. Spaander berekende dat de tool jaarlijks kan zorgen voor 45.000 tot 55.000 minder polikliniekbezoeken (60 tot 70%) en dat de intakekosten met 60% kunnen dalen. Bovendien zou de CO2-uitstoot 2 ton per jaar lager zijn, omdat patiënten minder kilometers afleggen.
Mensen kunnen de intake digitaal doen als uit een vragenlijst blijkt dat het risico op complicaties bij een coloscopie laag wordt ingeschat. Daarna krijgen ze via de tool uitleg over de coloscopie en wordt er een dossier aangemaakt. Informed, maker van medische animaties en content, ontwikkelde het voorlichtingsmateriaal en de instructies, bijvoorbeeld over het legen van de darmen voorafgaand aan het onderzoek. “Mensen die de tool gebruikten, hadden net zulke schone darmen als mensen die bij een verpleegkundige waren geweest”, zegt Spaanders. Ook worden deelnemers via een digitale intake minimaal evenveel gerustgesteld als via een fysieke intake.
Bevolkingsonderzoek Nederland onderzoekt via een pilot bij diverse centra of een digitale intake landelijk kan worden ingevoerd.
Bron: