Gezonder microbioom bij veel plantaardig voedsel en weinig vlees

Delen via:

Onderzoekers van het UMCG Groningen vonden een verband tussen de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, brood, vis, noten en wijn, en een toename van de hoeveelheid nuttige darmbacteriën. Deze bevindingen ondersteunen het idee dat een gezond dieet een effectieve manier is om darmziekten door de modulatie van darmbacteriën te verbeteren.

In dit onderzoek zijn 4 groepen onderzocht: personen uit de algemene bevolking en patiënten met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of prikkelbare-darmsyndroom. In fecesmonsters werd het microbioom van de gastheer geanalyseerd. Dat werd vergeleken met de bevindingen van een vragenlijst naar de voedselinname. Er werden 61 individuele voedingsmiddelen gevonden die gepaard gaan met microbiële populaties, en 49 correlaties tussen voedselpatronen en microbiële groepen.

Dieetpatronen met veel brood, peulvruchten, vis en noten gingen gepaard met een afname van de hoeveelheid potentieel schadelijke aerobe bacteriën. Een hogere consumptie van deze voedingsmiddelen ging tevens gepaard met lagere spiegels van inflammatoire markers in de ontlasting, waarvan bekend is dat ze stijgen tijdens een darmontsteking. In lijn hiermee ging de consumptie van rode wijn, peulvruchten, groenten, fruit, granen, vis en noten gepaard met een grotere hoeveelheid bacteriën met ontstekingsremmende functies.

Daarnaast werd een verband gevonden tussen de consumptie van op planten gebaseerde diëten en een toegenomen bacteriële productie van korte-ketenvetzuren, de belangrijkste energiebron voor coloncellen. Planteneiwit bleek de synthese van vitamines en aminozuren en de afbraak van suikeralcoholen en ammoniumuitscheiding te stimuleren. Daarentegen ging een hogere inname van vlees, fastfood en snoep juist gepaard met een afname van de hoeveelheid gunstige bacteriën en een toename van de ontstekingsmarkers.

“De resultaten wijzen erop dat voeding – door modulatie van het microbioom in de darmen – waarschijnlijk een belangrijke en serieuze behandeloptie zal worden bij de aanpak van darmziekten”, laat hoofdonderzoeker Laura Bolte weten.

 

Bronnen:
Bolte L, et al. Towards anti-inflammatory dietary recommendations based on the relation between food and the gut microbiome composition in 1423 individuals. Abstract OP052. UEG Week 2019, 21 oktober, Barcelona, Spanje.

Promotie: combinatietherapie voor behandeling van colorectaal carcinoom

okt 2020 |

Lees meer over Promotie: combinatietherapie voor behandeling van colorectaal carcinoom

Computer analyseert weefsel bij barrettslokdarm

okt 2020 |

Lees meer over Computer analyseert weefsel bij barrettslokdarm

Herinfectie met HCV bij MSM na succesvolle behandeling met DAA’s

okt 2020 |

Lees meer over Herinfectie met HCV bij MSM na succesvolle behandeling met DAA’s

UMCG-onderzoek naar relatie darmen en hersenen krijgt 1 miljoen euro van Hersenstichting

okt 2020 |

Lees meer over UMCG-onderzoek naar relatie darmen en hersenen krijgt 1 miljoen euro van Hersenstichting

Zoektocht naar betere diagnostiek van peri-ampullaire tumoren

okt 2020 |

Lees meer over Zoektocht naar betere diagnostiek van peri-ampullaire tumoren

Thiopurine effectief bij colitis ulcerosa, maar minder bij Crohn

okt 2020 |

Lees meer over Thiopurine effectief bij colitis ulcerosa, maar minder bij Crohn

Precisiezorg dichterbij dan we denken

21 sep 2020 om 20:30 | Cardiologie

Lees meer over Precisiezorg dichterbij dan we denken

Verwardheid en een leverziekte, een urgente situatie

31 mei 2017 om 20:30 | Gastro-enterologie

Lees meer over Verwardheid en een leverziekte, een urgente situatie
Er zijn geen e-learnings gevonden.
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Nivolumab verbetert overleving van HCC-patiënten

Lees meer
Lees meer over Nivolumab verbetert overleving van HCC-patiënten

Minder heropnames cirrosepatiënten dankzij telehealth-platform

Lees meer
Lees meer over Minder heropnames cirrosepatiënten dankzij telehealth-platform

Cholestatische pruritus bij PBC verbeterde of verdween door nieuwe remmer

Lees meer
Lees meer over Cholestatische pruritus bij PBC verbeterde of verdween door nieuwe remmer

Een derde van eerstelijnspatiënten heeft leververvetting

Lees meer
Lees meer over Een derde van eerstelijnspatiënten heeft leververvetting

B-celdepletie verbetert biochemie bij UDCA-responsieve PBC-patiënten

Lees meer
Lees meer over B-celdepletie verbetert biochemie bij UDCA-responsieve PBC-patiënten

Meer sterfte na levertransplantatie bij nierfunctiestoornis

Lees meer
Lees meer over Meer sterfte na levertransplantatie bij nierfunctiestoornis

Begeleiding getrainde eerstelijnsapotheker even goed

Lees meer
Lees meer over Begeleiding getrainde eerstelijnsapotheker even goed

Hispanics hebben vaakst leververvetting

Lees meer
Lees meer over Hispanics hebben vaakst leververvetting

SVR na DAA-therapie vermindert mortaliteit en HCC-risico

Lees meer
Lees meer over SVR na DAA-therapie vermindert mortaliteit en HCC-risico

Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

jan 2020 |

Lees meer over Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

Medicamenteuze behandelmogelijkheden bij hepatische encefalopathie

okt 2019 |

Lees meer over Medicamenteuze behandelmogelijkheden bij hepatische encefalopathie