Gezonder microbioom bij veel plantaardig voedsel en weinig vlees

Delen via:

Onderzoekers van het UMCG Groningen vonden een verband tussen de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, brood, vis, noten en wijn, en een toename van de hoeveelheid nuttige darmbacteriën. Deze bevindingen ondersteunen het idee dat een gezond dieet een effectieve manier is om darmziekten door de modulatie van darmbacteriën te verbeteren.

In dit onderzoek zijn 4 groepen onderzocht: personen uit de algemene bevolking en patiënten met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of prikkelbare-darmsyndroom. In fecesmonsters werd het microbioom van de gastheer geanalyseerd. Dat werd vergeleken met de bevindingen van een vragenlijst naar de voedselinname. Er werden 61 individuele voedingsmiddelen gevonden die gepaard gaan met microbiële populaties, en 49 correlaties tussen voedselpatronen en microbiële groepen.

Dieetpatronen met veel brood, peulvruchten, vis en noten gingen gepaard met een afname van de hoeveelheid potentieel schadelijke aerobe bacteriën. Een hogere consumptie van deze voedingsmiddelen ging tevens gepaard met lagere spiegels van inflammatoire markers in de ontlasting, waarvan bekend is dat ze stijgen tijdens een darmontsteking. In lijn hiermee ging de consumptie van rode wijn, peulvruchten, groenten, fruit, granen, vis en noten gepaard met een grotere hoeveelheid bacteriën met ontstekingsremmende functies.

Daarnaast werd een verband gevonden tussen de consumptie van op planten gebaseerde diëten en een toegenomen bacteriële productie van korte-ketenvetzuren, de belangrijkste energiebron voor coloncellen. Planteneiwit bleek de synthese van vitamines en aminozuren en de afbraak van suikeralcoholen en ammoniumuitscheiding te stimuleren. Daarentegen ging een hogere inname van vlees, fastfood en snoep juist gepaard met een afname van de hoeveelheid gunstige bacteriën en een toename van de ontstekingsmarkers.

“De resultaten wijzen erop dat voeding – door modulatie van het microbioom in de darmen – waarschijnlijk een belangrijke en serieuze behandeloptie zal worden bij de aanpak van darmziekten”, laat hoofdonderzoeker Laura Bolte weten.

 

Bronnen:
Bolte L, et al. Towards anti-inflammatory dietary recommendations based on the relation between food and the gut microbiome composition in 1423 individuals. Abstract OP052. UEG Week 2019, 21 oktober, Barcelona, Spanje.

Het auto brewery syndrome verdient verder onderzoek

dec 2020 |

Lees meer over Het auto brewery syndrome verdient verder onderzoek

Innovatieve endoscopische technieken vergelijkbaar in detectie van neoplasie

nov 2020 |

Lees meer over Innovatieve endoscopische technieken vergelijkbaar in detectie van neoplasie

Risico op huidaandoeningen verhoogd bij patiënten met coeliakie

nov 2020 |

Lees meer over Risico op huidaandoeningen verhoogd bij patiënten met coeliakie

Mylan en Upjohn gaan verder als Viatris

nov 2020 |

Lees meer over Mylan en Upjohn gaan verder als Viatris

Profylactische negatieve-druktherapie voorkomt postoperatieve wondinfecties bij buikoperaties

nov 2020 |

Lees meer over Profylactische negatieve-druktherapie voorkomt postoperatieve wondinfecties bij buikoperaties

Promotie: effecten van JAK-remming bij IBD

nov 2020 |

Lees meer over Promotie: effecten van JAK-remming bij IBD

Precisiezorg dichterbij dan we denken

2 nov 2020 | Cardiologie

Lees meer over Precisiezorg dichterbij dan we denken

Verwardheid en een leverziekte, een urgente situatie

31 mei 2017 om 20:30 | Gastro-enterologie

Lees meer over Verwardheid en een leverziekte, een urgente situatie
Er zijn geen e-learnings gevonden.
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Kwart nuttigt binnen een jaar na levertransplantatie alcohol

Lees meer
Lees meer over Kwart nuttigt binnen een jaar na levertransplantatie alcohol

DDW 2017: Gemengde resultaten met relamorelin bij diabetische gastroparese

Lees meer
Lees meer over DDW 2017: Gemengde resultaten met relamorelin bij diabetische gastroparese

DDW 2017: Risicoscore voorspelt kans op herhaalde gastro-intestinale bloeding bij gebruik antistolling

Lees meer
Lees meer over DDW 2017: Risicoscore voorspelt kans op herhaalde gastro-intestinale bloeding bij gebruik antistolling

DDW 2017: Biosimilar even effectief als infliximab in fase III-studie bij ziekte van Crohn

Lees meer
Lees meer over DDW 2017: Biosimilar even effectief als infliximab in fase III-studie bij ziekte van Crohn

Vezelrijk dieet vermindert mortaliteit onder patiënten met darmkanker

Lees meer
Lees meer over Vezelrijk dieet vermindert mortaliteit onder patiënten met darmkanker

DDW 2017: Abrilumab effectief bij colitis ulcerosa

Lees meer
Lees meer over DDW 2017: Abrilumab effectief bij colitis ulcerosa

Split-dose voorbereiding bij coloscopie verbetert de adenoomdetectiegraad

Lees meer
Lees meer over Split-dose voorbereiding bij coloscopie verbetert de adenoomdetectiegraad

DDW 2017: Enzym uit schimmel vermindert gluten in darmkanaal

Lees meer
Lees meer over DDW 2017: Enzym uit schimmel vermindert gluten in darmkanaal

ECCO IBD 2017 - Wat is momenteel ‘hip & happening’ in IBD-land?

Lees meer
Lees meer over ECCO IBD 2017 - Wat is momenteel ‘hip & happening’ in IBD-land?

Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

jan 2020 |

Lees meer over Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

Medicamenteuze behandelmogelijkheden bij hepatische encefalopathie

okt 2019 |

Lees meer over Medicamenteuze behandelmogelijkheden bij hepatische encefalopathie