<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> master

Gezonder microbioom bij veel plantaardig voedsel en weinig vlees

Delen via:

Onderzoekers van het UMCG Groningen vonden een verband tussen de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, brood, vis, noten en wijn, en een toename van de hoeveelheid nuttige darmbacteriën. Deze bevindingen ondersteunen het idee dat een gezond dieet een effectieve manier is om darmziekten door de modulatie van darmbacteriën te verbeteren.

In dit onderzoek zijn 4 groepen onderzocht: personen uit de algemene bevolking en patiënten met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of prikkelbare-darmsyndroom. In fecesmonsters werd het microbioom van de gastheer geanalyseerd. Dat werd vergeleken met de bevindingen van een vragenlijst naar de voedselinname. Er werden 61 individuele voedingsmiddelen gevonden die gepaard gaan met microbiële populaties, en 49 correlaties tussen voedselpatronen en microbiële groepen.

Dieetpatronen met veel brood, peulvruchten, vis en noten gingen gepaard met een afname van de hoeveelheid potentieel schadelijke aerobe bacteriën. Een hogere consumptie van deze voedingsmiddelen ging tevens gepaard met lagere spiegels van inflammatoire markers in de ontlasting, waarvan bekend is dat ze stijgen tijdens een darmontsteking. In lijn hiermee ging de consumptie van rode wijn, peulvruchten, groenten, fruit, granen, vis en noten gepaard met een grotere hoeveelheid bacteriën met ontstekingsremmende functies.

Daarnaast werd een verband gevonden tussen de consumptie van op planten gebaseerde diëten en een toegenomen bacteriële productie van korte-ketenvetzuren, de belangrijkste energiebron voor coloncellen. Planteneiwit bleek de synthese van vitamines en aminozuren en de afbraak van suikeralcoholen en ammoniumuitscheiding te stimuleren. Daarentegen ging een hogere inname van vlees, fastfood en snoep juist gepaard met een afname van de hoeveelheid gunstige bacteriën en een toename van de ontstekingsmarkers.

“De resultaten wijzen erop dat voeding – door modulatie van het microbioom in de darmen – waarschijnlijk een belangrijke en serieuze behandeloptie zal worden bij de aanpak van darmziekten”, laat hoofdonderzoeker Laura Bolte weten.

 

Bronnen:
Bolte L, et al. Towards anti-inflammatory dietary recommendations based on the relation between food and the gut microbiome composition in 1423 individuals. Abstract OP052. UEG Week 2019, 21 oktober, Barcelona, Spanje.

Prevalentie van PDS-achtige symptomen bij IBD in remissie

jan 2021 |

Lees meer over Prevalentie van PDS-achtige symptomen bij IBD in remissie

Promotie: darmflora beïnvloedt mucosale immuniteit bij hiv

jan 2021 |

Lees meer over Promotie: darmflora beïnvloedt mucosale immuniteit bij hiv

Nieuwe bacterie krijgt naam van Amsterdamse hoogleraar

jan 2021 |

Lees meer over Nieuwe bacterie krijgt naam van Amsterdamse hoogleraar

Te vaak chemotherapie in laatste levensfase

jan 2021 |

Lees meer over Te vaak chemotherapie in laatste levensfase

Eerstelijnsbehandeling met infliximab beter dan standaardtherapie bij kinderen met Crohn

jan 2021 |

Lees meer over Eerstelijnsbehandeling met infliximab beter dan standaardtherapie bij kinderen met Crohn

Gunstige effecten van dieetgemoduleerde fecestransplantatie op gewicht

jan 2021 |

Lees meer over Gunstige effecten van dieetgemoduleerde fecestransplantatie op gewicht

Darmgezondheid: diagnostiek en het brein

2 feb 2021 om 20:30 | Gastro-enterologie

Lees meer over Darmgezondheid: diagnostiek en het brein

Darmgezondheid bij jong en oud

2 feb 2021 om 18:30 | Gastro-enterologie

Lees meer over Darmgezondheid bij jong en oud

Symposium 85 jaar darmgezondheid: wetenschap van jong tot oud

2 feb 2021 | Gastro-enterologie

Lees meer over Symposium 85 jaar darmgezondheid: wetenschap van jong tot oud

Precisiezorg dichterbij dan we denken

2 nov 2020 | Cardiologie

Lees meer over Precisiezorg dichterbij dan we denken

Verwardheid en een leverziekte, een urgente situatie

31 mei 2017 om 20:30 | Gastro-enterologie

Lees meer over Verwardheid en een leverziekte, een urgente situatie
Er zijn geen e-learnings gevonden.
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

COVID-19 heeft grote impact op de praktijk

Lees meer
Lees meer over COVID-19 heeft grote impact op de praktijk

Recidieven na lokale endoscopische resectie van T1 colorectaal carcinoom

Lees meer
Lees meer over Recidieven na lokale endoscopische resectie van T1 colorectaal carcinoom

Lager recidiefrisico bij hogere inductiedosis mesalazine en langere behandelduur

Lees meer
Lees meer over Lager recidiefrisico bij hogere inductiedosis mesalazine en langere behandelduur

Meer dosisflexibiliteit, maar geen betere uitkomsten met ultraproactieve TDM

Lees meer
Lees meer over Meer dosisflexibiliteit, maar geen betere uitkomsten met ultraproactieve TDM

Remissie blijft behouden na dosisverlaging van tofacitinib

Lees meer
Lees meer over Remissie blijft behouden na dosisverlaging van tofacitinib

MicroRNA’s in pancreassap blijken nuttig voor vroegdetectie van pancreaskanker

Lees meer
Lees meer over MicroRNA’s in pancreassap blijken nuttig voor vroegdetectie van pancreaskanker

Filgotinib effectief als inductietherapie voor colitis ulcerosa

Lees meer
Lees meer over Filgotinib effectief als inductietherapie voor colitis ulcerosa

Betere overleving na minimaal invasieve slokdarmresectie dan na oesofagectomie

Lees meer
Lees meer over Betere overleving na minimaal invasieve slokdarmresectie dan na oesofagectomie

Nieuwe behandeloptie voor NAFLD bij hiv in onderzoek

Lees meer
Lees meer over Nieuwe behandeloptie voor NAFLD bij hiv in onderzoek

Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

jan 2020 |

Lees meer over Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

Medicamenteuze behandelmogelijkheden bij hepatische encefalopathie

okt 2019 |

Lees meer over Medicamenteuze behandelmogelijkheden bij hepatische encefalopathie