Gezonder microbioom bij veel plantaardig voedsel en weinig vlees

Delen via:

Onderzoekers van het UMCG Groningen vonden een verband tussen de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, brood, vis, noten en wijn, en een toename van de hoeveelheid nuttige darmbacteriën. Deze bevindingen ondersteunen het idee dat een gezond dieet een effectieve manier is om darmziekten door de modulatie van darmbacteriën te verbeteren.

In dit onderzoek zijn 4 groepen onderzocht: personen uit de algemene bevolking en patiënten met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of prikkelbare-darmsyndroom. In fecesmonsters werd het microbioom van de gastheer geanalyseerd. Dat werd vergeleken met de bevindingen van een vragenlijst naar de voedselinname. Er werden 61 individuele voedingsmiddelen gevonden die gepaard gaan met microbiële populaties, en 49 correlaties tussen voedselpatronen en microbiële groepen.

Dieetpatronen met veel brood, peulvruchten, vis en noten gingen gepaard met een afname van de hoeveelheid potentieel schadelijke aerobe bacteriën. Een hogere consumptie van deze voedingsmiddelen ging tevens gepaard met lagere spiegels van inflammatoire markers in de ontlasting, waarvan bekend is dat ze stijgen tijdens een darmontsteking. In lijn hiermee ging de consumptie van rode wijn, peulvruchten, groenten, fruit, granen, vis en noten gepaard met een grotere hoeveelheid bacteriën met ontstekingsremmende functies.

Daarnaast werd een verband gevonden tussen de consumptie van op planten gebaseerde diëten en een toegenomen bacteriële productie van korte-ketenvetzuren, de belangrijkste energiebron voor coloncellen. Planteneiwit bleek de synthese van vitamines en aminozuren en de afbraak van suikeralcoholen en ammoniumuitscheiding te stimuleren. Daarentegen ging een hogere inname van vlees, fastfood en snoep juist gepaard met een afname van de hoeveelheid gunstige bacteriën en een toename van de ontstekingsmarkers.

“De resultaten wijzen erop dat voeding – door modulatie van het microbioom in de darmen – waarschijnlijk een belangrijke en serieuze behandeloptie zal worden bij de aanpak van darmziekten”, laat hoofdonderzoeker Laura Bolte weten.

 

Bronnen:
Bolte L, et al. Towards anti-inflammatory dietary recommendations based on the relation between food and the gut microbiome composition in 1423 individuals. Abstract OP052. UEG Week 2019, 21 oktober, Barcelona, Spanje.

"Verlaag leeftijdsgrens bevolkingsonderzoek darmkanker naar 50 jaar"

dec 2019 | Gastro-enterologie

Lees meer over "Verlaag leeftijdsgrens bevolkingsonderzoek darmkanker naar 50 jaar"

De beste behandeling voor gemetastaseerde maag- en slokdarmkanker

dec 2019 | Gastro-enterologie

Lees meer over De beste behandeling voor gemetastaseerde maag- en slokdarmkanker

Verschillen tussen colon- en rectumcarcinoom

dec 2019 | Gastro-enterologie

Lees meer over Verschillen tussen colon- en rectumcarcinoom

Veiligheid van protonpompremmers op de lange termijn

dec 2019 | Gastro-enterologie

Lees meer over Veiligheid van protonpompremmers op de lange termijn

Verhoogd risico op IBD tijdens behandeling met TNF-remmer

dec 2019 | Gastro-enterologie

Lees meer over Verhoogd risico op IBD tijdens behandeling met TNF-remmer

Aanbevelingen patiëntselectie voor antirefluxchirurgie

dec 2019 | Gastro-enterologie

Lees meer over Aanbevelingen patiëntselectie voor antirefluxchirurgie

Verwardheid en een leverziekte, een urgente situatie

31 May 2017 om 20:30 | Gastro-enterologie

Lees meer over Verwardheid en een leverziekte, een urgente situatie
Er zijn geen e-learnings gevonden.
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Trivalent hepatitis B-vaccin geeft sneller bescherming dan monovalent vaccin

Lees meer
Lees meer over Trivalent hepatitis B-vaccin geeft sneller bescherming dan monovalent vaccin

Vroegtijdig behandelen chronische hepatitis B voorkomt progressie

Lees meer
Lees meer over Vroegtijdig behandelen chronische hepatitis B voorkomt progressie

Gezonde leefstijl voorkomt sterfte aan leverziekten

Lees meer
Lees meer over Gezonde leefstijl voorkomt sterfte aan leverziekten

Tweedegeneratie-thiazolidinedion heeft gunstige werking op biomarkers NASH

Lees meer
Lees meer over Tweedegeneratie-thiazolidinedion heeft gunstige werking op biomarkers NASH

DAA's verbeteren overleving bij aan HCV gerelateerd hepatocellulair carcinoom

Lees meer
Lees meer over DAA's verbeteren overleving bij aan HCV gerelateerd hepatocellulair carcinoom

DUR-928 heeft veelbelovend effect bij acute alcoholische hepatitis

Lees meer
Lees meer over DUR-928 heeft veelbelovend effect bij acute alcoholische hepatitis

Langdurige antivirale behandeling verlaagt incidentie hepatocellulair carcinoom bij chronische hepatitis B

Lees meer
Lees meer over Langdurige antivirale behandeling verlaagt incidentie hepatocellulair carcinoom bij chronische hepatitis B

Duodenal mucosal resurfacing heeft gunstig effect op NASH-biomarkers bij diabetes type 2

Lees meer
Lees meer over Duodenal mucosal resurfacing heeft gunstig effect op NASH-biomarkers bij diabetes type 2

Machine-learning algoritme bruikbaar voor risicoschatting steatohepatitis

Lees meer
Lees meer over Machine-learning algoritme bruikbaar voor risicoschatting steatohepatitis

Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

jan 2020 | Gastro-enterologie

Lees meer over Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

Medicamenteuze behandelmogelijkheden bij hepatische encefalopathie

okt 2019 | Gastro-enterologie

Lees meer over Medicamenteuze behandelmogelijkheden bij hepatische encefalopathie