Gezonder microbioom bij veel plantaardig voedsel en weinig vlees

Delen via:

Onderzoekers van het UMCG Groningen vonden een verband tussen de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, brood, vis, noten en wijn, en een toename van de hoeveelheid nuttige darmbacteriën. Deze bevindingen ondersteunen het idee dat een gezond dieet een effectieve manier is om darmziekten door de modulatie van darmbacteriën te verbeteren.

In dit onderzoek zijn 4 groepen onderzocht: personen uit de algemene bevolking en patiënten met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of prikkelbare-darmsyndroom. In fecesmonsters werd het microbioom van de gastheer geanalyseerd. Dat werd vergeleken met de bevindingen van een vragenlijst naar de voedselinname. Er werden 61 individuele voedingsmiddelen gevonden die gepaard gaan met microbiële populaties, en 49 correlaties tussen voedselpatronen en microbiële groepen.

Dieetpatronen met veel brood, peulvruchten, vis en noten gingen gepaard met een afname van de hoeveelheid potentieel schadelijke aerobe bacteriën. Een hogere consumptie van deze voedingsmiddelen ging tevens gepaard met lagere spiegels van inflammatoire markers in de ontlasting, waarvan bekend is dat ze stijgen tijdens een darmontsteking. In lijn hiermee ging de consumptie van rode wijn, peulvruchten, groenten, fruit, granen, vis en noten gepaard met een grotere hoeveelheid bacteriën met ontstekingsremmende functies.

Daarnaast werd een verband gevonden tussen de consumptie van op planten gebaseerde diëten en een toegenomen bacteriële productie van korte-ketenvetzuren, de belangrijkste energiebron voor coloncellen. Planteneiwit bleek de synthese van vitamines en aminozuren en de afbraak van suikeralcoholen en ammoniumuitscheiding te stimuleren. Daarentegen ging een hogere inname van vlees, fastfood en snoep juist gepaard met een afname van de hoeveelheid gunstige bacteriën en een toename van de ontstekingsmarkers.

“De resultaten wijzen erop dat voeding – door modulatie van het microbioom in de darmen – waarschijnlijk een belangrijke en serieuze behandeloptie zal worden bij de aanpak van darmziekten”, laat hoofdonderzoeker Laura Bolte weten.

 

Bronnen:
Bolte L, et al. Towards anti-inflammatory dietary recommendations based on the relation between food and the gut microbiome composition in 1423 individuals. Abstract OP052. UEG Week 2019, 21 oktober, Barcelona, Spanje.

ASCO GI 2020: nieuwe GE-behandelingen gepaard met betere kwaliteit van leven

apr 2020 | Gastro-enterologie

Lees meer over ASCO GI 2020: nieuwe GE-behandelingen gepaard met betere kwaliteit van leven

Europees advies over behandeling leverziekten in tijden van COVID-19

apr 2020 | Gastro-enterologie

Lees meer over Europees advies over behandeling leverziekten in tijden van COVID-19

Wat betekent COVID-19 voor de MDL-zorg?

mrt 2020 | Gastro-enterologie

Lees meer over Wat betekent COVID-19 voor de MDL-zorg?

MLDS beantwoordt vragen over het coronavirus

mrt 2020 | Gastro-enterologie

Lees meer over MLDS beantwoordt vragen over het coronavirus

Bevolkingsonderzoeken tijdelijk stopgezet

mrt 2020 | Gastro-enterologie

Lees meer over Bevolkingsonderzoeken tijdelijk stopgezet

Restrictieve strategie versus standaardzorg voor selectie patiënten met symptomatisch galsteenlijden voor cholecystectomie

mrt 2020 | Gastro-enterologie

Lees meer over Restrictieve strategie versus standaardzorg voor selectie patiënten met symptomatisch galsteenlijden voor cholecystectomie

Verwardheid en een leverziekte, een urgente situatie

31 May 2017 om 20:30 | Gastro-enterologie

Lees meer over Verwardheid en een leverziekte, een urgente situatie
Er zijn geen e-learnings gevonden.
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Combinatietherapie bij ernstige alcoholische hepatitis

Lees meer
Lees meer over Combinatietherapie bij ernstige alcoholische hepatitis

Nieuwe ´core inhibitor´ bij chronische hepatitis B

Lees meer
Lees meer over Nieuwe ´core inhibitor´ bij chronische hepatitis B

Kinderen uit coeliakiegezinnen profiteren van vroege diagnose en behandeling

Lees meer
Lees meer over Kinderen uit coeliakiegezinnen profiteren van vroege diagnose en behandeling

Kosteneffectiviteitsanalyse biedt duidelijkheid over surveillance van barrettoesofagus

Lees meer
Lees meer over Kosteneffectiviteitsanalyse biedt duidelijkheid over surveillance van barrettoesofagus

Endoscopische galdrainage bij palliatie van cholangiocarcinoom

Lees meer
Lees meer over Endoscopische galdrainage bij palliatie van cholangiocarcinoom

‘Helicobacter’, intracellulaire stress en autofagie gerelateerd aan het ontstaan van maagkanker

Lees meer
Lees meer over ‘Helicobacter’, intracellulaire stress en autofagie gerelateerd aan het ontstaan van maagkanker

Obstipatie: Amerikaanse richtlijn biedt duidelijke handvaten voor beleid

Lees meer
Lees meer over Obstipatie: Amerikaanse richtlijn biedt duidelijke handvaten voor beleid

Pancreascyste: wanneer negeren, wanneer reseceren en hoe te volgen?

Lees meer
Lees meer over Pancreascyste: wanneer negeren, wanneer reseceren en hoe te volgen?

Criteria voor transplantatie vanwege HCC in ontwikkeling

Lees meer
Lees meer over Criteria voor transplantatie vanwege HCC in ontwikkeling

Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

jan 2020 | Gastro-enterologie

Lees meer over Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

Medicamenteuze behandelmogelijkheden bij hepatische encefalopathie

okt 2019 | Gastro-enterologie

Lees meer over Medicamenteuze behandelmogelijkheden bij hepatische encefalopathie