Gezonder microbioom bij veel plantaardig voedsel en weinig vlees

Delen via:

Onderzoekers van het UMCG Groningen vonden een verband tussen de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, brood, vis, noten en wijn, en een toename van de hoeveelheid nuttige darmbacteriën. Deze bevindingen ondersteunen het idee dat een gezond dieet een effectieve manier is om darmziekten door de modulatie van darmbacteriën te verbeteren.

In dit onderzoek zijn 4 groepen onderzocht: personen uit de algemene bevolking en patiënten met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of prikkelbare-darmsyndroom. In fecesmonsters werd het microbioom van de gastheer geanalyseerd. Dat werd vergeleken met de bevindingen van een vragenlijst naar de voedselinname. Er werden 61 individuele voedingsmiddelen gevonden die gepaard gaan met microbiële populaties, en 49 correlaties tussen voedselpatronen en microbiële groepen.

Dieetpatronen met veel brood, peulvruchten, vis en noten gingen gepaard met een afname van de hoeveelheid potentieel schadelijke aerobe bacteriën. Een hogere consumptie van deze voedingsmiddelen ging tevens gepaard met lagere spiegels van inflammatoire markers in de ontlasting, waarvan bekend is dat ze stijgen tijdens een darmontsteking. In lijn hiermee ging de consumptie van rode wijn, peulvruchten, groenten, fruit, granen, vis en noten gepaard met een grotere hoeveelheid bacteriën met ontstekingsremmende functies.

Daarnaast werd een verband gevonden tussen de consumptie van op planten gebaseerde diëten en een toegenomen bacteriële productie van korte-ketenvetzuren, de belangrijkste energiebron voor coloncellen. Planteneiwit bleek de synthese van vitamines en aminozuren en de afbraak van suikeralcoholen en ammoniumuitscheiding te stimuleren. Daarentegen ging een hogere inname van vlees, fastfood en snoep juist gepaard met een afname van de hoeveelheid gunstige bacteriën en een toename van de ontstekingsmarkers.

“De resultaten wijzen erop dat voeding – door modulatie van het microbioom in de darmen – waarschijnlijk een belangrijke en serieuze behandeloptie zal worden bij de aanpak van darmziekten”, laat hoofdonderzoeker Laura Bolte weten.

 

Bronnen:
Bolte L, et al. Towards anti-inflammatory dietary recommendations based on the relation between food and the gut microbiome composition in 1423 individuals. Abstract OP052. UEG Week 2019, 21 oktober, Barcelona, Spanje.

Medicamenteuze versus chirurgische behandeling van PPI-refractaire zuurbranden

feb 2020 | Gastro-enterologie

Lees meer over Medicamenteuze versus chirurgische behandeling van PPI-refractaire zuurbranden

‘Personalized medicine’ bij gastro-intestinale kankersoorten

feb 2020 | Farmacie

Lees meer over ‘Personalized medicine’ bij gastro-intestinale kankersoorten

Carcinogene componenten in zure reflux blootgelegd

feb 2020 | Gastro-enterologie

Lees meer over Carcinogene componenten in zure reflux blootgelegd

‘Zorg kan veel vaker buiten het ziekenhuis’

feb 2020 | Cardiologie

Lees meer over ‘Zorg kan veel vaker buiten het ziekenhuis’

Silencing van het hepatitis B-virus S-gen door CRISPR‐gemedieerde base editing

feb 2020 | Gastro-enterologie

Lees meer over Silencing van het hepatitis B-virus S-gen door CRISPR‐gemedieerde base editing

Invloed van CD44 op groei intestinale tumoren

feb 2020 | Gastro-enterologie

Lees meer over Invloed van CD44 op groei intestinale tumoren

Verwardheid en een leverziekte, een urgente situatie

31 May 2017 om 20:30 | Gastro-enterologie

Lees meer over Verwardheid en een leverziekte, een urgente situatie
Er zijn geen e-learnings gevonden.
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Pancreascyste: wanneer negeren, wanneer reseceren en hoe te volgen?

Lees meer
Lees meer over Pancreascyste: wanneer negeren, wanneer reseceren en hoe te volgen?

Criteria voor transplantatie vanwege HCC in ontwikkeling

Lees meer
Lees meer over Criteria voor transplantatie vanwege HCC in ontwikkeling

Functionele en organische slokdarmaandoeningen vormen continuüm

Lees meer
Lees meer over Functionele en organische slokdarmaandoeningen vormen continuüm

Bariatrie: chirurgisch of endoscopisch?

Lees meer
Lees meer over Bariatrie: chirurgisch of endoscopisch?

Resectie van maagkanker: vroege ziekte bij voorkeur endoscopisch

Lees meer
Lees meer over Resectie van maagkanker: vroege ziekte bij voorkeur endoscopisch

Endoscopische karakterisering van poliepen en familiaire polyposis

Lees meer
Lees meer over Endoscopische karakterisering van poliepen en familiaire polyposis

Pro/contra-debat over drug monitoring

Lees meer
Lees meer over Pro/contra-debat over drug monitoring

Work-up van aminotransferasestijging tijdens de zwangerschap

Lees meer
Lees meer over Work-up van aminotransferasestijging tijdens de zwangerschap

Krachtig verband performance status en overleving na transplantatie

Lees meer
Lees meer over Krachtig verband performance status en overleving na transplantatie

Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

jan 2020 | Gastro-enterologie

Lees meer over Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

Medicamenteuze behandelmogelijkheden bij hepatische encefalopathie

okt 2019 | Gastro-enterologie

Lees meer over Medicamenteuze behandelmogelijkheden bij hepatische encefalopathie