Dynamiek van klonale hematopoëse geeft inzicht in mutatiepatronen met hoog risico op bloedkanker

Delen via:

Hoewel bij 39% van alle 60-plussers klonale hematopoëse (CH) wordt geconstateerd, ontwikkelen weinigen een hematologische maligniteit. Onlangs verschenen in Cancer Cell de resultaten van een grootschalig genetisch onderzoek naar de relatie tussen mutaties, de groei van de betreffende klonen van gemuteerde bloedcellen en de kans op maligne ontaarding, met speciale focus op cytose en cytopenie.1 Eerste auteur drs. Isabelle van Zeventer: “Samen met andere studies zullen dit soort gegevens vormgeven aan hoe wij moeten omgaan met CH, en met name met het nieuwe ziektebeeld CCUS.”

Klonale hematopoëse (clonal hematopoiesis, CH) beschrijft de aanwezigheid van een kloon bloedcellen met een leukemie-geassocieerde mutatie, en blijkt ook voor te komen tijdens veroudering in verder gezonde individuen. CH is geassocieerd met een verhoogd risico op bloedkankers en cardiovasculaire aandoeningen. 

“Sinds 2014 is bekend dat je in zo’n klonale proliferatie van bloedcellen vaak oncologische mutaties aantreft, zonder dat sprake is van een hematologische kanker”2, vertelt Isabelle van Zeventer, promovendus in het UMCG en aios interne geneeskunde. “Mutaties die worden gezien bij patiënten met een myelodysplastisch syndroom (MDS) zijn dus ook aantoonbaar bij veel verouderende, maar verder gezonde mensen. Die opmerkelijke bevinding is de afgelopen jaren aanleiding geweest tot talloze follow-upstudies naar de implicaties. Zo bleek dat een bepaald mutatieprofiel voorspellend kan zijn voor AML.”3,4

CCUS

De publicatie over CH in Cancer Cell vormt het sluitstuk van een onderzoekstraject waarop Van Zeventer binnenkort in Groningen hoopt te promoveren bij prof. dr. Gerwin Huls, hoofd van de afdeling hematologie van het UMCG, en prof. dr. Joop Jansen, hoofd van de afdeling moleculaire hematologie in het Radboudumc. Het project is mede vormgegeven door de Nijmeegse laboratoriumspecialist en klinisch chemicus dr. Aniek de Graaf. 

Met ondersteuning van een EU-subsidie hadden Huls en Jansen al eerder een project opgezet om het spectrum en de dynamiek van CH bij 60-plussers met anemie beter te begrijpen5 – dit op basis van next-generation sequencing (NGS) van 1.298 perifere bloedmonsters uit de biobank van het al in 2006 gestarte Groningse Lifelines-cohort. Dit prospectieve, populatie-gebaseerde cohort bevat inmiddels ruim 150.000 ongeselecteerde deelnemers die regelmatig lichaamsmaterialen afstaan en bepaalde metingen laten doen. Het uiteindelijke doel is inzicht te krijgen in hoe mensen gezond oud kunnen worden. Aan alle onderzoekers die hieraan een bijdrage willen leveren, kunnen de lichaamsmaterialen en data ter beschikking worden gesteld. 

Van Zeventer: “Van de 80-plussers bleek zelfs ruim 60% CH te hebben.6 Dus wie moet je in de gaten houden? Wie heeft mogelijk een voorstadium van bloedkanker? Om dat te achterhalen is het van groot belang te weten hoe dergelijke klonen zich in de loop der tijd gedragen, hoe een mutatieprofiel zich ontwikkelt. Bovendien ontstaat er binnen het hematologieveld steeds meer belangstelling voor het fenomeen ‘clonal cytopenia of undetermined significance’ (CCUS), een term bedacht voor mensen met CH die tevens een cytopenie hebben zonder duidelijke onderliggende verklaring, maar wel met mutaties die typisch zijn voor hemato-oncologische maligniteiten, zoals MDS of AML. Eigenlijk weten we niet goed wat we met dit fenomeen aan moeten. Moeten we het bij iedereen wel een ‘ziekte’ noemen? De WHO en de ICC hebben CCUS nu als ziekte-entiteit opgenomen in de myeloïde neoplasmata-classificatie. Er is binnen CCUS inderdaad een groep patiënten met een mutatiespectrum dat is geassocieerd met hoog risico op maligniteit, en dus duidelijk afwijkend van de grote populatie en van ‘normale’ veroudering. Maar voor veel mensen met CH zou dit nauwelijks consequenties kunnen hebben.”

Speciale DNA-technieken

Het Lifelines-cohort gaf de mogelijkheid een en ander longitudinaal te bestuderen in willekeurige individuen uit de algemene populatie. In dit vervolgonderzoek, waarin overigens ook gegevens van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) zijn gebruikt, zijn 7.045 bloedmonsters van 3.359 60-plussers geanalyseerd. De verandering in variant allelfrequentie (VAF) van een vast panel aan genen werd bepaald, met telkens een periode van bijna 4 jaar ertussen; voor 327 personen werd later nog een derde VAF-meting uitgevoerd. “We hebben hiervoor een zeer gevoelige sequencing-methode toegepast met een grote ‘diepte’, om zo heel lage percentages afwijkende bloedcellen te kunnen vaststellen en ook de kloongrootte zo nauwkeurig mogelijk te kunnen schatten.”

Mutatiespectrum

Het bleek dat de evolutie van de diverse gemuteerde klonen zeer verschillend verliep. De genen met mutaties die samenhingen met de hoogste groeisnelheden waren het voor een tyrosinekinase coderende JAK2-gen, belangrijk in de cellulaire signaaltransductie van cytokines, en de ‘spliceosoomgenen’ SF3B1, SRSF2 en U2AF1. Mutaties in andere genen betrokken bij de epigenetische regulatie, TET2 en ASXL1, bleken grensgevallen. En klonen met mutaties in het tumorsuppressorgen TP53 of in het voor een methyltransferase coderende DNMT3A lieten geen significante groei zien

Van Zeventer: “Dit is de grootste studie naar de evolutie van CH tot nu toe. Met data uit de kankerregistratie konden we vervolgens laten zien dat bepaalde genen een hoog risico gaven op maligniteit. Deze bleken overeen te komen met de genen met de hoogste groeisnelheid. Het hoogste risico op myeloïde kanker gaven mutaties in de spliceosoomgenen SF3B1, SRSF2 en U2AF1, in JAK2, TP53 of in de bekende oncogenen KRAS en NRAS. Mutaties in DNMT3A waren niet voorspellend voor hemato-oncologische maligniteit. Vervolgonderzoek moet uitmaken waarom sommige mutaties een groeivoordeel geven en andere niet, en waarom desondanks nog veel variatie tussen de individuen bestaat. Dit werd niet verklaard door bekende risicofactoren, zoals roken, obesitas en geslacht. Grote studies als deze geven wel richting aan hoe we hiermee moeten omgaan, hoe we moeten aankijken tegen CH als conditie en welke mutatiepatronen een hoog risico op bloedkanker geven. Diverse studies hebben uitgewezen dat een grotere kloonomvang duidelijk een hoger risico geeft, evenals meerdere mutaties, met daarbij eventueel chromosomale afwijkingen. Maar specifieke mutaties zijn dus ook bepalend voor het risico en de evolutie van CH.”

Voor screening van de algemene populatie ziet ze vooralsnog geen rol. “Het zal eerder gaan om mensen die op de poli komen met bijvoorbeeld een bloedarmoede die we niet begrijpen en waarvan we dan het DNA sequencen en CCUS vaststellen. In Nederland moeten we nu richtlijnen gaan ontwikkelen waar deze mensen bij gebaat zijn.”

Referenties:

  1. Van Zeventer IA, De Graaf AO, Salzbrunn JB, et al. Evolutionary landscape of clonal hematopoiesis in 3,359 individuals from the general population. Cancer Cell. 2023; 41:1017-31. 
  2. Genovese G, Kähler AK, Handsaker RE, et al. Clonal hematopoiesis and blood-cancer risk inferred from blood DNA sequence. N Engl J Med. 2014;371:2477-87.
  3. Abelson S, Collord G, Ng SWK, et al. Prediction of acute myeloid leukaemia risk in healthy individuals. Nature. 2018;559:400-4.
  4. Desai P, Mencia-Trinchant N, Savenkov O, et al. Somatic mutations precede acute myeloid leukemia years before diagnosis. Nat Med. 2018;24:1015-23.
  5. Van Zeventer IA, De Graaf AO, Wouters HJCM, et al. Mutational spectrum and dynamics of clonal hematopoiesis in anemia of older individuals. Blood. 2020; 135:1161-70.
  6. Van Zeventer IA, Salzbrunn JB, De Graaf AO, et al. Prevalence, predictors, and outcomes of clonal hematopoiesis in individuals aged ≥80 years. Blood Adv. 2021;5:2115-22.

MRD geassocieerd met behandeluitkomst bij folliculair lymfoom

apr 2024 | Lymfoom

Lees meer over MRD geassocieerd met behandeluitkomst bij folliculair lymfoom

Nieuwe bloedtesttechnieken voor het detecteren van therapierespons bij HL, DLBCL en MM

apr 2024 | Lymfoom, MM

Lees meer over Nieuwe bloedtesttechnieken voor het detecteren van therapierespons bij HL, DLBCL en MM

Overleving Europese adolescenten en jongvolwassenen met kanker is verbeterd

apr 2024 | Leukemie, Neuro-oncologie

Lees meer over Overleving Europese adolescenten en jongvolwassenen met kanker is verbeterd

Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

apr 2024

Lees meer over Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

Focus op bijwerkingen immuuntherapie bij kanker

apr 2024 | Immuuntherapie

Lees meer over Focus op bijwerkingen immuuntherapie bij kanker

Oraal decitabine en cedazuridine plus venetoclax voor oudere of niet-fitte AML-patiënt

apr 2024 | Leukemie, Ouderen

Lees meer over Oraal decitabine en cedazuridine plus venetoclax voor oudere of niet-fitte AML-patiënt

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Vertraagde eliminatie van hoge dosering methotrexaat. Een nefrologisch probleem of oncologisch noodgeval?

21 mei 2024 om 20:00 | Leukemie, Lymfoom

Lees meer over Vertraagde eliminatie van hoge dosering methotrexaat. Een nefrologisch probleem of oncologisch noodgeval?

Targeted therapy binnen de hematologie: welke BTKi voor wie?

29 feb 2024 om 20:00 | Leukemie, Lymfoom

Lees meer over Targeted therapy binnen de hematologie: welke BTKi voor wie?

ITP zorg: kan het anders?
Pathofysiologie, diagnostiek en behandeling

27 sep 2023 om 20:00 | Benigne hematologie

Lees meer over ITP zorg: kan het anders?
Pathofysiologie, diagnostiek en behandeling

CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

6 jun 2023 | Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

16 mei 2023 om 17:30

Lees meer over Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

Antistolling en bloedingen

8 dec 2022 om 20:00

Lees meer over Antistolling en bloedingen

Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

12 okt 2022 | Immuuntherapie

Lees meer over Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

Gewone symptomen van zeldzame ziekten

27 sep 2022

Lees meer over Gewone symptomen van zeldzame ziekten

Twent-EHA 2024 – Het Groene Alternatief

donderdag 13 jun 2024 t/m zondag 16 jun 2024 | Benigne hematologie, Leukemie, Lymfoom, MDS, MM, MPN, Stamceltransplantatie

Lees meer over Twent-EHA 2024 – Het Groene Alternatief

EHA in ORANJE 2024

vrijdag 14 jun 2024 van 18:00 tot 21:45 | Lymfoom, MM

Lees meer over EHA in ORANJE 2024

Hematoloog op Schiermonnikoog - ASH in Nederland

zondag 8 dec 2024 t/m woensdag 11 dec 2024 | Benigne hematologie, Leukemie, Lymfoom, MDS, MM, MPN, Stamceltransplantatie

Lees meer over Hematoloog op Schiermonnikoog - ASH in Nederland

MCL en FL door Tom van Meerten, congresdag 3

dec 2023 | Lymfoom

Lees meer over MCL en FL door Tom van Meerten, congresdag 3

MM door Annemiek Broijl, congresdag 3

dec 2023 | MM

Lees meer over MM door Annemiek Broijl, congresdag 3

Lymfomen door Martine Chamuleau, congresdag 3

dec 2023 | Lymfoom

Lees meer over Lymfomen door Martine Chamuleau, congresdag 3

Revumenib effectief tegen KMT2Ar acute leukemie

dec 2023 | Leukemie

Lees meer over Revumenib effectief tegen KMT2Ar acute leukemie

Combinatie ibrutinib en venetoclax effectiever tegen mantelcellymfoom

dec 2023 | Lymfoom

Lees meer over Combinatie ibrutinib en venetoclax effectiever tegen mantelcellymfoom

Gemodificeerde stamceltransplantatie voor ernstige sikkelcelziekte

dec 2023 | Benigne hematologie, Stamceltransplantatie

Lees meer over Gemodificeerde stamceltransplantatie voor ernstige sikkelcelziekte

Benigne Hematologie door Erfan Nur, congresdag 3

dec 2023 | Benigne hematologie

Lees meer over Benigne Hematologie door Erfan Nur, congresdag 3

AML door Dave de Leeuw, congresdag 3

dec 2023 | Leukemie

Lees meer over AML door Dave de Leeuw, congresdag 3

rADAMTS13 toont effectiviteit bij acute TTP-events bij cTTP

dec 2023 | Benigne hematologie

Lees meer over rADAMTS13 toont effectiviteit bij acute TTP-events bij cTTP

De behandeling van AML, bekeken vanuit de verpleegkundig specialist

okt 2020

Lees meer over De behandeling van AML, bekeken vanuit de verpleegkundig specialist

AML-Podcastserie

jul 2020

Lees meer over AML-Podcastserie

Stamceltransplantatie bij AML

apr 2020 | Transplantatie

Lees meer over Stamceltransplantatie bij AML

AML-behandeling in de perifere setting

apr 2020

Lees meer over AML-behandeling in de perifere setting

Diagnose en testen bij FLT3+ AML

jan 2020 | Leukemie

Lees meer over Diagnose en testen bij FLT3+ AML

MedNet Hematologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-02

MedNet Hematologie 2024-01

feb 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-01

MedNet Hematologie 2023-06

dec 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-06

MedNet Hematologie 2023-05

okt 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-05

MedNet Hematologie 2023-04

aug 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-04

MedNet Hematologie 2023-03

jun 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-03

MedNet Hematologie 2023-02

apr 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-02

MedNet Hematologie 2023-01

feb 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-01

MedNet Hematologie 2022-06

dec 2022

Lees meer over MedNet Hematologie 2022-06