Op een ‘digitale tweeling’ van een patiënt met een herseninfarct of hersenbloeding testen wat de beste behandeling is voor deze patiënt. Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een Horizon-subsidie van 10 miljoen euro gekregen om dit in 6 jaar tijd werkelijkheid te maken.
Met het Gemini-project willen de onderzoekers uit 12 landen de behandeling voor individuele patiënten met een beroerte eerst gaan testen op een digitale tweeling. Onderzoekers voeren van de patiënt met een beroerte de bloeddruk in, het hartritme, de informatie uit de hersenscan en andere medische gegevens. Vervolgens rolt er een soort ‘digitale tweeling’ uit waarop ze behandelingen kunnen simuleren.
Een voorbeeld is de verwijdering van een bloedprop bij een herseninfarct. Door simulaties uit te voeren, kunnen artsen zien of een specifieke behandeling de bloedprop van de patiënt intact laat of deze juist uiteen doet vallen. Door vooraf te testen krijgt de patiënt de meest optimale behandeling.
Naast de 10 miljoen euro van de EU brengen 2 partners uit Zwitserland en een partner uit Taiwan samen 3 miljoen euro in. Iedere partner uit de 12 landen levert een aandeel van eigen expertise op het gebied van computersimulatie en geneeskunde. Amsterdam UMC leidt het onderzoek.
Bron: