Tijdens een operatie voor diepe hersenstimulatie (DBS) bij de ziekte van Parkinson is de patiënt meestal wakker, zodat artsen kunnen testen of de elektrode juist is geplaatst. Niet nodig, blijkt uit het proefschrift van neurochirurg Saman Vinke van het Radboudumc.
Een MRI-scan maakt metingen en testen tijdens de operatie overbodig. Hierdoor kan de operatie onder narcose en is het mogelijk om 2 in plaats van 1 operatie per dag uit te voeren. De narcose trekt vooral vrouwen met Parkinson over de streep, die minder vaak kiezen voor een operatie in wakkere toestand.
Bij de klassieke operatiemethode is de patiënt grotendeels wakker. Dankzij de wakkere toestand kan de chirurg meteen checken of de symptomen verminderen. Maar aan die klassieke methode kleven nadelen. Zo duurt de operatie bijna een hele werkdag, waarvan de patiënt het grootste deel wakker is terwijl het hoofd vast ligt.
Vinke onderzocht of de metingen en testen tijdens de operatie bijdragen aan het bepalen van de beste plek van de DBS-elektrode. De studie van Vinke laat zien dat dit niet het geval is. Het Radboudumc voert inmiddels alleen nog operaties bij Parkinson uit op geleide van MRI en onder narcose.
Bron: