‘Het heeft geen zin om dwars door de nagel heen te biopteren bij een verdenking op een subunguaal melanoom.’

Delen via:

Pigmentafwijkingen van de nagels hebben in de meeste gevallen een onschuldige oorzaak, maar er kan ook sprake zijn van een subunguaal melanoom. Juiste en tijdige herkenning van de oorzaak van de verkleuringen kan dus veel ellende voorkomen. Leon Plusjé, onder andere werkzaam als dermatoloog in het Erasmus MC in Rotterdam en een van de twee ‘nagelexperts’ in Nederland, geeft uitleg aan de hand van afbeeldingen.  

Een belangrijke eerste stap in de beoordeling van nagelpigmentatie is het onderscheid tussen verkleuringen door melanine of door andere oorzaken.1 Plusjé: “Een exogene oorsprong van pigmentatie – het bekendste voorbeeld is nagellak – is vaak snel te herkennen en komt meestal ook naar voren in de anamnese. Exogene pigmentatie verdwijnt als de nagel uitgroeit. Na enige tijd zie je een blanco stukje tevoorschijn komen, precies in de vorm van de nagelriem.” Naast deze pigmentatie ‘van buitenaf’ zijn er enkele endogene oorzaken van verkleuringen die niet komen door activatie of proliferatie van melanocyten. “Mogelijke oorzaken zijn een schimmelinfectie, subunguaal hematoom of bepaalde medicijnen, om er een paar te noemen”, zegt Plusjé.

Melanine in de nagelplaat

Melanonychia op basis van een lentigo

Figuur 1. Melanonychia op basis van een lentigo

Bij pigmentafwijkingen door melanine ontstaat melano: een bruine tot zwarte bandvormige verkleuring van de nagel. Plusjé: “Zo’n verkleuring begint altijd klein, als een puntje, en groeit met de nagel mee uit tot een streep: een longitudinale melanonychia.” Er kan dan sprake zijn van gehyperpigmenteerde keratocyten, een zogenoemd lentigo, wat zich presenteert als een egale, monochrome, lichtbruine band in de nagel, zonder kleurschakeringen (figuur 1). Daarnaast kunnen verschillende factoren leiden tot activatie van melanocyten in de nagelmatrix, die meer melanine gaan produceren, waardoor meer pigmenten worden ingebouwd in de nagel. Activatie van melanocyten kan onder andere ontstaan bij mensen met een donker huidtype, door hormonale invloeden, schimmelinfecties, bepaalde huidziekten en geneesmiddelen als chemotherapeutica en antivirale middelen. Een belangrijke diagnostische aanwijzing is het aantal betrokken nagels, waarbij verkleuring van meer dan een nagel vaak wijst op activatie van melanocyten door een van deze oorzaken.

Een onschuldige naevus

Figuur 2a en b. Melanonychia op basis van een naevus (beide foto’s zijn van dezelfde patiënte)

De meest frequente uiting van activatie van melanocyten is nog niet besproken: de vorming van een naevus in de nagelmatrix. De kenmerken van een naevus onder de nagel komen erg overeen met die van een naevus op de huid, vertelt Plusjé. “Meestal is de band maximaal 3 tot 4 millimeter breed, net als bij een naevus op de huid. In de band zijn subtiele kleurschakeringen zichtbaar, met lichtere en donkerdere bruintinten. Er is sprake van een mooi rustig patroon met parallelle lijnen en een scherpe afgrenzing.” Anamnestisch is het van belang om na te gaan op welke leeftijd de band is ontstaan. Plusjé: ”Naevi – ook die in de nagel – ontstaan voor het dertigste levensjaar. De mate waarin is erfelijk bepaald.” Plusjé geeft een voorbeeld uit zijn eigen praktijk (figuur 2 a en b). “Het gaat hier om een Hindoestaans meisje met een wat donkerder huidtype. Er is een scherp afgegrensde band zichtbaar met parallelle lijntjes erin op een gezonde nagel. Dit is duidelijk een naevus.”

Een maligne melanoom

Figuur 3a en b. Melanonychia op basis van een melanoom, met Hutchinson’s sign (2 verschillende patiënten)

Melanonychia kan niet alleen ontstaan door activatie van melanocyten in de nagelmatrix, maar ook door proliferatie van dit celtype. Wanneer die proliferatie maligne is, is er sprake van een subunguaal melanoom. Ook hierbij is het zo dat er veel overeenkomsten zijn tussen een melanoom onder de nagel en op de huid. Plusjé: “Suspect voor een melanoom zijn de naevi die op latere leeftijd ontstaan, een grillige vorm hebben en diverse kleurschakeringen vertonen. Zo ook onder de nagel. We gebruiken de ABCDEF-regel om te bepalen of er sprake kan zijn van een subunguaal melanoom (zie kader).” Plusjé geeft weer voorbeelden aan de hand van foto’s uit zijn eigen praktijk. “De eerste foto toont een melanoom (figuur 3a). De band is breder dan 3 à 4 millimeter, bevat kleurschakeringen, heeft een onregelmatig patroon en geen scherpe afgrenzing. Bij een vergevorderd melanoom ontstaat door aantasting van de nagelmatrix ook onychodystrofie: verstoorde aanleg met splijting van de nagel (figuur 3b).” De kans dat een melanonychia kwaadaardig is, neemt toe met de leeftijd. Dat betekent niet dat melanomen nooit op jonge leeftijd kunnen ontstaan. “Het is uitzonderlijk, maar je kunt het nooit helemaal uitsluiten”, vertelt Plusjé. “Ik heb een patiëntje gehad van een jaar of 12 met een subunguaal melanoom. Je moet dus altijd alert zijn en alle kenmerken in ogenschouw nemen bij de diagnostiek.”

Een alarmsignaal voor de aanwezigheid van een melanoom is daarnaast het Hutchinson’s sign: bruine verkleuring van de huid rondom de nagel, meestal in de nagelplooi, veroorzaakt door pigment van ingroeiende melanoomcellen. “Bij een subunguaal melanoom komt bijna altijd een Hutchinson’s sign voor, al zijn er uitzonderingen”, vertelt Plusjé. Beide foto’s tonen een Hutchinson’s sign (figuur 3a en 3b). Plusjé: “Een zeer sterke aanwijzing voor een melanoom is dus de combinatie van een longitudinale melanonychia in 1 nagel met een Hutchinson’s sign en eventueel ook splijting van de nagel.”

Melanoom zonder pigment

Een bijzonder geval is het subunguale amelanotische melanoom, volgens Plusjé een instinker. “Daar zit geen pigment in; het begint vaak als een klein rood vlekje. Aangezien het eigenlijk nergens op lijkt, is het risico dat je de juiste diagnose pas in een late fase stelt, wanneer de nagel uit elkaar valt zonder goede verklaring zoals een ontsteking of trauma.” Een voorbeeld uit Plusjé’s eigen praktijk is een 47-jarige vrouw met een kapotte teennagel, die na 1 jaar behandeling met antischimmelmiddelen bij hem terechtkwam. “Zij had een amelanotisch melanoom die bij presentatie al was gemetastaseerd naar de inguinale lymfeklieren.”

Biopt op de juiste plek

Bij enige twijfel of er sprake is van een melanoom, adviseert Plusjé om te biopteren. Het is daarbij van belang om het biopt op de juiste plaats te nemen, namelijk bij de origo van de pigmentatie in het meest proximale deel van de nagelmatrix. Plusjé: “Dat betekent dat je de nagelriem moet terugvouwen en het proximale deel van de nagel geheel of gedeeltelijk moet verwijderen. Vervolgens neem je een tangentieel excisiebiopt door een partiële dikte van de nagelmatrix weg te snijden. Het heeft geen zin om dwars door de nagel heen te gaan biopteren, want de kans is erg groot dat je dan weefsel op de verkeerde plek wegneemt.” Plusjé merkt op dat in zijn ervaring verwijdering van de nagel vaak aversie oproept. “Mijn collega’s doen de meest ingewikkelde operaties, maar als er een nagel af moet, zie ik de gezichten vertrekken. Maar het gaat om het belang van de patiënt. Het is per slot maar een stukje keratine, dat groeit wel weer aan.”

Prognose

De prognose van een subunguaal melanoom hangt onder meer af van de Breslow-dikte. “Gelukkig is een melanonychia goed zichtbaar en zie ik de meeste subunguale melanomen in een vroeg stadium,” zegt Plusjé. “Maar in sommige gevallen kan de tumor al zijn uitgezaaid naar de lymfeklieren, zoals bij de patiënte met het amelanotische melanoom. Ik heb deze patiënte verwezen naar het Antoni van Leeuwenhoek. Tot mijn grote plezier kwam ze anderhalf jaar later mijn spreekkamer binnen. Ze was genezen na een amputatie van de hallux en immunotherapie. Ik heb veel dramatische situaties meegemaakt van patiënten met een subunguaal melanoom, maar dit verhaal had gelukkig een goed einde. Dat was heel fijn.”

De ABCDEF-regel

De ABCDEF2,3-regel voor verdenking op subunguaal melanoom:

  1. Age en Race. Komt vooral voor bij ouderen (50 tot 70 jaar). De novo melanonychia na de leeftijd van 30 jaar in 1 vinger of teen is verdacht voor melanoom. Komt vaker voor bij mensen met een Afrikaans-Amerikaanse, inheems Amerikaanse en Aziatische afkomst.
  2. Brown or black band. Vooral indien > 3 mm breed en met een irregulaire/onscherpe grens.
  3. Change in nail morphology. Als de band is veranderd: breder geworden, wisselende kleuren, donker geworden.
  4. Digit involved. Vooral aan de duim, grote teen en wijsvinger.
  5. Extendend Hutchinson’s sign. Uitbreiding van pigment naar de omliggende huid.
  6. Family history. Komt familiair voor.

Referenties

  1. Alessandrini A, Dika E, Starace M, et al. Diagnosis of Melanonychia. Dermatol Clin. 2021;39(2):255-67.
  2. Levit EK, Kagen MH, Scher RK, et al. The ABC rule for clinical detection of subungual melanoma. J Am Acad Dermatol. 2000;42:269-74.
  3. Mekkes, JR. Subunguaal melanoom. Geraadpleegd van huidziekten.nl. https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/stxt/subunguaal-melanoom.htm

Mozaïek 2.0-beurs voor Naweed Shifai voor melanoomonderzoek

jun 2025 | Dermato-oncologie

Lees meer over Mozaïek 2.0-beurs voor Naweed Shifai voor melanoomonderzoek

Transcriptoomsignatuur als voorspeller voor de effectiviteit van abrocitinib

jun 2025 | Eczeem

Lees meer over Transcriptoomsignatuur als voorspeller voor de effectiviteit van abrocitinib

Risico op arthritis psoriatica bij patiënten met psoriasis die een biological gebruiken

jun 2025 | Arthritis psoriatica, Psoriasis

Lees meer over Risico op arthritis psoriatica bij patiënten met psoriasis die een biological gebruiken

Huidkankerpreventie als speerpunt van Nederlandse preventiebeleid

jun 2025 | Dermato-oncologie

Lees meer over Huidkankerpreventie als speerpunt van Nederlandse preventiebeleid

Behandeling van mannelijke partner om recidiverende bacteriële vaginose te voorkomen

jun 2025 | Bacteriële infecties

Lees meer over Behandeling van mannelijke partner om recidiverende bacteriële vaginose te voorkomen

Samen de zorg passend maken 

jun 2025

Lees meer over Samen de zorg passend maken 

Gordelroospreventie in medische risicogroepen - van indicatie tot vaccinatie

2 jul 2025 om 20:00 | Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over Gordelroospreventie in medische risicogroepen - van indicatie tot vaccinatie

PsD Hand in hand: De kracht van samenwerking tussen dermatoloog en reumatoloog

30 jun 2025 om 20:00 | Arthritis psoriatica, Artritis, Psoriasis

Lees meer over PsD Hand in hand: De kracht van samenwerking tussen dermatoloog en reumatoloog

Vitiligo, de ziektelast en nieuwe behandelopties

25 jun 2025 om 20:00

Lees meer over Vitiligo, de ziektelast en nieuwe behandelopties

De rol van de apotheek voor allergie- en dermatologiepatiënten

21 mei 2025 om 20:00 | Eczeem, Huidinfecties

Lees meer over De rol van de apotheek voor allergie- en dermatologiepatiënten

Eczeem bij kinderen - Behandelopties onder de loep

19 mei 2025 om 20:00 | Eczeem

Lees meer over Eczeem bij kinderen - Behandelopties onder de loep

DermaDialogen: Kinderen met eczeem en hun ouders

10 mrt 2025 | Eczeem

Lees meer over DermaDialogen: Kinderen met eczeem en hun ouders

DermaDialogen: serie e-learnings

10 mrt 2025 | Eczeem

Lees meer over DermaDialogen: serie e-learnings

DermaDialogen: Uitdagingen bij handeczeem

10 mrt 2025 | Eczeem

Lees meer over DermaDialogen: Uitdagingen bij handeczeem

DermaDialogen: Jeuk

10 mrt 2025 | Eczeem

Lees meer over DermaDialogen: Jeuk

E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Lymfoom

Lees meer over E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Lees meer over Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Persistentie en effectiviteit van ixekizumab versus andere DMARD’s bij PsA

jun 2025 | Arthritis psoriatica

Lees meer over Persistentie en effectiviteit van ixekizumab versus andere DMARD’s bij PsA

Microbioom beïnvloedt kweekkwaliteit van allergeenextracten

jun 2025 | Bacteriële infecties, Parasitaire infecties, Schimmelinfecties

Lees meer over Microbioom beïnvloedt kweekkwaliteit van allergeenextracten

ChatGPT bij allergologie? Overtuigend, maar dat is juist de valkuil

jun 2025

Lees meer over ChatGPT bij allergologie? Overtuigend, maar dat is juist de valkuil

Hoe nieuwe chemische stoffen de epitheliale barrière bedreigen

jun 2025 | Astma, Coeliakie, COPD, Dementie, Eczeem, Oesofagitis

Lees meer over Hoe nieuwe chemische stoffen de epitheliale barrière bedreigen

DoxyPEP verlaagt het risico op gonorroe

mrt 2025 | Bacteriële infecties, SOA, Venereologie

Lees meer over DoxyPEP verlaagt het risico op gonorroe

DoxyPEP vermindert de incidentie van bacteriële soa’s bij mannen die seks hebben met mannen en PrEP gebruiken

nov 2024 | Bacteriële infecties, HIV, SOA, Venereologie

Lees meer over DoxyPEP vermindert de incidentie van bacteriële soa’s bij mannen die seks hebben met mannen en PrEP gebruiken

Handeczeem op afstand diagnosticeren? Kan gewoon

okt 2024 | Eczeem

Lees meer over Handeczeem op afstand diagnosticeren? Kan gewoon

Melanoom in vroeg stadium op het spoor

okt 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Melanoom in vroeg stadium op het spoor

Sociale media hebben meer skininfluencers nodig

okt 2024

Lees meer over Sociale media hebben meer skininfluencers nodig

Podcast 3 (pre)maligne huidafwijkingen - Aandoeningen onder de loep

jan 2025

Lees meer over Podcast 3 (pre)maligne huidafwijkingen - Aandoeningen onder de loep

Podcast 2 (pre)maligne huidafwijkingen - behandeling onder de loep

jan 2025

Lees meer over Podcast 2 (pre)maligne huidafwijkingen - behandeling onder de loep

Podcast 1 (pre)maligne huidafwijkingen - Biopteren onder de loep

jan 2025

Lees meer over Podcast 1 (pre)maligne huidafwijkingen - Biopteren onder de loep

Podcastserie (pre)maligne huidafwijkingen

jan 2025

Lees meer over Podcastserie (pre)maligne huidafwijkingen

Podcastserie Psoriasis

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Diabetes, Psoriasis

Lees meer over Podcastserie Psoriasis

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

okt 2022 | Psoriasis

Lees meer over Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

Psoriasis - Why is real world evidence data important?

nov 2020 | Psoriasis

Lees meer over Psoriasis - Why is real world evidence data important?

The ambition in the treatment of psoriasis

okt 2019 | Psoriasis

Lees meer over The ambition in the treatment of psoriasis

MedNet Dermatologie 2024-04

okt 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-04

MedNet Dermatologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-03

MedNet Dermatologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-02

MedNet Dermatologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Dermatologie 2024-01

MedNet Dermatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-04

MedNet Dermatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-02

MedNet Dermatologie 2023-01

apr 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-01

MedNet Dermatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-04

MedNet Dermatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-03