Onderzoek met hersenweefsel van overleden hersendonoren met multipele sclerose (MS) heeft nieuwe inzichten opgeleverd in het beloop van de ziekte. De hersenontstekingen van mensen met MS die snel achteruitgaan hebben vaker een kenmerkend uiterlijk, blijkt uit onderzoek waaraan neuroloog Joost Smolders (Erasmus MC) meewerkte. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Medicine.
Samen met onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut, de universiteit van Münster (Duitsland) en de universiteit van Turku (Finland), ontdekte Smolders dat de ontstekingen in de hersenen van mensen met MS die snel achteruit zijn gegaan in neurologisch functioneren vaker een brede ontstekingsrand hadden: broad rim lesions.
In de hersenen van MS-patiënten die langzaam achteruit zijn gegaan vonden de onderzoekers deze laesies vrijwel niet. Het is de eerste keer dat deze brede rand in de hersenontstekingen van MS-patiënten wordt opgemerkt. Op de brede rand rondom de laesies werden afweercellen aangetroffen en stoffen die betrokken zijn bij actieve ontsteking.
Voor het onderzoek gebruikten Smolders en collega’s hersenweefsel van mensen met MS die hun brein na hun overlijden aan de Nederlandse Hersenbank hebben gedoneerd. Ze vergeleken het hersenweefsel van 2 uitersten: 26 hersendonoren met MS die traag achteruitgingen en 18 hersendonoren met MS die snel achteruitgingen.
Bron: