Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een verband aangetoond tussen aanhoudend gewichtsverlies en de levergezondheid. Ze publiceerden hun studie in Gastro Hep Advances.
Het onderzoeksteam gebruikte data van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Deze populatiestudie bevat gegevens van ruim 6800 mensen uit de Verenigde Staten. Deelnemers vulden vragenlijsten in over hun leefstijl en gewicht en ondergingen een fibroscan. Voor de metingen werd onderscheid gemaakt tussen metabole-disfunctie geassocieerde steatotische leverziekte (MASLD), metabole-disfunctie geassocieerde steatohepatitis (MASH) en leverfibrose.
Uit de studie volgt dat de levergezondheid waarschijnlijk verbetert als mensen doorgaan met afvallen nadat ze voldoen aan het huidige advies om 3 tot 10% lichaamsgewicht te verliezen. Dit verband was nog niet eerder aangetoond, aldus een persbericht van Erasmus MC.
“Mensen die meer dan 15% van hun gewicht verliezen, hebben 80% minder kans op leververvetting, 50% minder kans op leverontsteking en 60% minder kans op leverfibrose”, zegt eerste auteur dr. Laurens van Kleef. Bij 3 tot 10% gewichtsverlies liggen die percentages tussen 20 en 35%.
Van Kleef wil meer bewustwording creëren over levergezondheid bij huisartsen en internisten. “Bij een verhoogd risico op fibrose (…) kunnen ze hun patiënt doorverwijzen voor een fibroscan.” De onderzoeker werkt mee aan de ontwikkeling van screeningsprogramma’s voor de lever.
Bron: