In kwetsbare wijken doen minder mensen mee aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker dan in de rest van Nederland. Prof. dr. Manon Spaander, mdl-arts in het Erasmus MC Kanker Instituut, leidt een onderzoek naar de redenen hiervoor. Hiermee hopen de onderzoekers de gezondheidskloof in Nederland te verkleinen.
Jaarlijks doen veel van de uitgenodigde mensen mee aan darmkankerscreening; in 2021 bijna 72%. Dit opkomstpercentage ligt een stuk lager in kwetsbare wijken. In Rotterdam Zuid lag de opkomst bijvoorbeeld onder de 60%. Onderzoekers van het Erasmus MC willen uitzoeken wat de redenen zijn voor de lage opkomst, want hier is maar weinig over bekend.
Ze hebben voorlichtingsfilmpjes ontwikkeld over darmkankerscreening in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch; de meest voorkomende talen in kwetsbare wijken. Het filmpje geeft op een laagdrempelige manier uitleg over darmkankerscreening en wordt verspreid via sociale welzijnsnetwerken in kwetsbare wijken van Rotterdam, waaronder voedselbanken, buurthuizen en huisartsen en via bestaande app-groepen. De video verwijst bovendien naar de Twijfeltelefoon. Hier kunnen bellers vragen stellen over het bevolkingsonderzoek en darmkanker en de onderzoekers hopen zo informatie te verzamelen over barrières voor deelname. Het onderzoek start in Rotterdam, maar kan ook in de rest van Nederland ingezet worden.
Bron: