Bij mensen met allergie geven geroosterde pinda’s vaak een heviger immuunreactie dan gewone pinda’s. Opmerkelijk, want de structuren van de pinda-opslagallergenen Ara h 1, 2 en 3 verschillen sterk van elkaar. Is het kruisreactiviteit, zoals vaak gedacht, of is er een andere verklaring?1
De hypothese van de onderzoekers is dat het roosteren van pinda’s leidt tot nieuwe verbindingen tussen de pinda-allergenen Ara h 1, 2 en 3: complexen die ontstaan via disulfidebruggen. Dit kan leiden tot het herkennen van gecombineerde epitopen en die lijken voor het immuunsysteem op kruisreactiviteit.
Ara h 1 en 2
Om hun veronderstelling te toetsen, hebben de onderzoekers extracten van geroosterde en niet-geroosterde pinda’s geanalyseerd met technieken als SDS-PAGE, immunoblotting en een speciaal ontwikkelde hybride sandwich-ELISA. Hiervoor hebben zij monoklonale IgE- en IgG-antilichamen gebruikt tegen Ara h 1 en Ara h 2.
Andere prikkeling
De studie laat zien dat het roosteren van pinda’s inderdaad leidt tot een versterkte complexvorming tussen Ara h 1 en Ara h 2. Een groot deel van Ara h 2 is gebonden in hoge-molecuulgewichtcomplexen (boven 50 kDa), geïsoleerd met behulp van ultrafiltratie, SEC en affiniteitschromatografie. De Ara h 1 en Ara h 2 complexen lijken het immuunsysteem op een andere manier te activeren dan de individuele eiwitten. Dat verklaart mogelijk waarom allergische reacties vaak heviger zijn op geroosterde pinda’s. De nieuw gevormde complexen zijn bovendien verrijkt met een specifiek IgG-antilichaam gericht tegen Ara h 2.
Vervolgonderzoek
In vervolgonderzoek willen de onderzoekers nagaan hoe deze complexen precies bijdragen aan sensibilisatie en allergische respons, door ze toe te voegen aan coculturen van B- en T-celklonen van patiënten met pinda-allergie. De onderzoekers hopen zo een beter begrip te krijgen van de sterkere reactie op geroosterde pinda’s dan op ongebrande.
Bron:
- Akkerdaas JH, Castenmiller C, Tropper G, et al. Characterization of peanut roasting-enhanced Ara h 2 – Ara h 1 complexes. EAACI 2025, poster presentation D3.351.