‘Bij reumachirurgie is altijd overleg nodig met reumatoloog’

Delen via:

Niet alleen de medicamenteuze behandeling van reuma is de afgelopen jaren veranderd, maar ook de hand-polschirurgie. Dat is de specialisatie van plastisch chirurg dr. Arnold Schuurman (UMC Utrecht). Hij blikt terug op de ontwikkelingen. “Een operatie komt niet vaak meer voor, maar soms is het nodig.”

Schuurman is opgeleid in het AMC in Amsterdam en sinds 1994 geregistreerd als plastisch chirurg. Het AMC was vrijwel het eerste centrum in Nederland voor polschirurgie. “Mijn opleider prof. Kurt Bos heeft mij de hand-polschirurgie met de paplepel ingegoten en enthousiast gemaakt voor het vak. In die tijd zijn twee scholingsboeken gepubliceerd over reumachirurgie die heel praktisch gericht zijn, met veel tips and tricks. Huidige leerboeken bevatten veel tekst maar weinig praktische tips en adviezen. Als ik zelf les geef aan assistenten, maak ik soms nog gebruik van de boeken van toen.”

Veel ‘klussen’

Over de motivatie voor zijn keuze voor hand-polschirurgie zegt Schuurman: “Ik klus graag. En hand-polschirurgie is veel ‘klussen’. Het is interessant dat je te maken hebt met weke delen, maar ook met botten. Bovendien komt er veel biomechanica bij kijken, wat mij erg aanspreekt. Waar is het draaipunt van een gewricht? Hoe gaat een pees over een knobbel heen? Wat is het effect als een pees afglijdt? Als je dat soort vragen leuk vindt en begrijpt, dan kun je de patiënt beter helpen.”

In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw kwam deformatie aan de handen en polsen bij reumapatiënten veel voor. Dat werd operatief behandeld. Maar door veel betere medicatie wordt dit tegenwoordig nog slechts incidenteel gezien. “De huidige operatietechnieken zijn verfijnder dan vroeger. Rond de eeuwwisseling plaatsten we regelmatig siliconen protheses bij reumapatiënten, maar de laatste jaren gebeurt dat nog maar weinig. We zien soms wel jongvolwassen patiënten met deformaties die zijn ontstaan in hun jeugd. Dan moet je de oude technieken weer tevoorschijn halen.”

Dat laatste kan een knelpunt zijn, omdat jongere plastisch chirurgen minder ervaring hebben met zulke patiënten of er niet voor zijn opgeleid. Daarom moeten reumapatiënten volgens Schuurman in een multidisciplinair team worden behandeld, met onder anderen een reumatoloog, een handchirurg en een ergotherapeut. “Dat gebeurt nog niet in alle ziekenhuizen. De assistenten die ik begeleid lopen mee met het maandelijkse MDO met de reumatologie. Maar toch zien zij weinig reumapatiënten met gewrichtsklachten aan de handen. Echter vanuit de traumatologie moeten soms wel kunstgewrichten in de handen of pols worden geplaatst. Ik hoop dat dat voldoende vaak blijft gebeuren om de expertise te behouden voor incidentele plaatsing bij een reumapatiënt. Operatietechnieken moet je nu leren bij traumapatiënten met algemene handproblemen.”

Prothesen

De siliconen prothesen van enkele decennia geleden waren recht en waren niet meer dan een spacer om de botstukjes uit elkaar te houden. Nu hebben deze prothesen een buigstand van 30 graden. “Sowieso heeft niemand de vingers helemaal recht, en vanuit de gebogen stand is het makkelijker om de vingers te buigen dan vanuit volledige strekstand”, legt Schuurman uit. “Daarnaast zijn er nu ook vingerprotheses van carbon en andere materialen. Maar bij tweecomponenten protheses ben je afhankelijk van de weke delen om zijwaartse stabiliteit te verkrijgen. En bij reumapatiënten zijn juist die delen vaak aangedaan, waardoor toch een siliconen spacer wordt geplaatst in plaats van een vingerprothese.”

Schuurman voegt hier aan toe dat er eveneens snelle ontwikkelingen zijn wat betreft polsprothesen: “De afgelopen jaren is er een waslijst aan verbeteringen geweest. Met name fixatie aan het distale deel van het polsgewricht is sterk verbeterd. Dat is gunstig voor reumapatiënten met zachte botten, bij wie een prothese makkelijk distaal kan uitbreken. We kunnen nu dus meer doen voor meer patiënten.”

Samen met de patiënt

Bij hand-polschirurgie vindt behandeling altijd plaats in overleg met de patiënt. De dokter beslist allang niet meer in z’n eentje, aldus Schuurman. “We komen samen met de patiënt tot een beslissing, waarbij wij de voor- en nadelen goed moeten uitleggen. Zo is een polsprothese slechts beperkt beweeglijk. Doel van de prothese is vooral pijnreductie. Een reumapatiënt is al goed geholpen als men de pols kan bewegen zonder pijn. Veelal zijn dit geen mensen die zwaar werk doen. Maar als iemand ondanks reuma toch graag bijvoorbeeld aan zijn auto wil blijven sleutelen, dan moet je geen prothese plaatsen. Want dat geeft risico op slijtage en uitbreken. Bij deze mensen is het vastzetten van het polsgewricht, oftewel arthrodese, meer geschikt.”

Overleg met de patiënt betekent ook dat de patiënt vragen mag stellen. Schuurman vindt dat dat nog te weinig gebeurt: “Patiënten worden weliswaar mondiger, maar nog niet genoeg. Ze mogen wat mij betreft meer vragen stellen, ook over hoe vaak je als chirurg deze operatie hebt gedaan en wat de resultaten daarvan zijn. Het is daarnaast belangrijk dat je je als behandelaar inleeft in de patiënt en goed luistert. Vraag goed uit wat de beperkingen en de wensen zijn van de patiënt, weeg de mogelijkheden af en bespreek die.”

Ook de revalidatie kan met de patiënt worden besproken. Schuurman weet dat sommige patiënten behandeling willen van zowel de vingers als de pols. Maar in de handtherapie is het heel moeilijk om zowel de vingers als de pols te oefenen. “Het plaatsen van vier vingergewrichtjes is al een grote ingreep en vereist daarna veel oefening. De nabehandeling moet goed met de patiënt worden besproken. Want het gaat om intensieve en langdurige therapie.”

Net zo effectief

Schuurman noemt nog een verandering: de spalken voor vingergewrichten. In de jaren ’90 werden outriggers gebruikt: spalken met grote stalen veren die de vingers recht trokken. De patiënt kon daarmee oefenen om vingers te buigen. Tegenwoordig zijn vingerspalken klein en handzaam, waardoor de patiënt er makkelijker mee kan slapen en zich aan- en uitkleden. “En ze zijn net zo effectief gebleken.”

Over zo’n twee jaar gaat Schuurman met pensioen. Hij was nog niet van plan om al ‘af te bouwen’ maar vanwege corona is de productie sterk verminderd. Hij ziet de huidige periode als een soort gedwongen prepensioen. “Ik merk wel dat ik dingen moet gaan regelen. Ik probeer iemand enthousiast te maken om mij op te volgen. Dat moet iemand zijn die interesse heeft voor dit vak en die ‘klussen’ en opleiden leuk vindt. Hier ligt de komende tijd nog een uitdaging.”

Schuurman is ook bezig om zijn kennis over te dragen: “Vanwege corona hebben we veel meer onderwijs gegeven waarbij ik de reumatologie onder mijn hoede had. Met assistenten heb ik de reumachirurgie behandeld, waarbij altijd overleg nodig is met een reumatoloog. Medicamenteuze behandeling komt immers op de eerste plaats. Chirurgen zijn pas later aan de beurt, als medicijnen over een langere periode niet helpen. Operaties komen niet vaak meer voor, wat niet bevorderlijk is voor je expertise. Maar soms zijn ze nodig.”

 

Miljoenensubsidie voor onderzoek naar kandidaatgeneesmiddelen artrose

jan 2023 | Artrose

Lees meer over Miljoenensubsidie voor onderzoek naar kandidaatgeneesmiddelen artrose

Placeborespons in klinische studies bij artrose: een meta-analyse

dec 2022 | Artrose

Lees meer over Placeborespons in klinische studies bij artrose: een meta-analyse

Pre- en perioperatieve risicofactoren voor 'S. aureus'-infectie van een gewrichtsprothese

dec 2022 | Arteriitis, Artrose, Bacteriële infecties, Orthopedie, RA

Lees meer over Pre- en perioperatieve risicofactoren voor 'S. aureus'-infectie van een gewrichtsprothese

Effectiviteit ixekizumab na herstarten van de therapie bij patiënten met axSpA

dec 2022 | Spondyloartritis

Lees meer over Effectiviteit ixekizumab na herstarten van de therapie bij patiënten met axSpA

1,6 miljoen voor 4 projecten naar zeldzame reuma

dec 2022 | JIA, Sclerodermie, SLE

Lees meer over 1,6 miljoen voor 4 projecten naar zeldzame reuma

Risico op MACE en VTE bij RA-patiënten blootgesteld aan JAK-remmers of adalimumab

dec 2022 | RA

Lees meer over Risico op MACE en VTE bij RA-patiënten blootgesteld aan JAK-remmers of adalimumab

SpA café 5:
De nieuwe ASAS-EULAR aanbevelingen voor de behandeling van axSpA

9 mrt 2023 om 18:30

Lees meer over SpA café 5:
De nieuwe ASAS-EULAR aanbevelingen voor de behandeling van axSpA

Expertdebat SLE en lupus nefritis - Deel 2

21 dec 2022 | Immuuntherapie, SLE

Lees meer over Expertdebat SLE en lupus nefritis - Deel 2

Webinar: Reumatologie actueel

15 nov 2022

Lees meer over Webinar: Reumatologie actueel

Webinars ‘Op de hoogte blijven van medicamenteuze behandeling van reumatische ziekten’

1 nov 2022 | Arthritis psoriatica, Artritis

Lees meer over Webinars ‘Op de hoogte blijven van medicamenteuze behandeling van reumatische ziekten’

Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

12 okt 2022 | Immuuntherapie

Lees meer over Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

SpA café 4:
Treat-to-target bij axiale SpA: evidence en praktijkervaringen

4 okt 2022 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 4:
Treat-to-target bij axiale SpA: evidence en praktijkervaringen

Autoinflammatoire aandoeningen

30 sep 2022

Lees meer over Autoinflammatoire aandoeningen

Gewone symptomen van zeldzame ziekten

27 sep 2022

Lees meer over Gewone symptomen van zeldzame ziekten

Behandeling van eosinofiele aandoeningen EGPA en HES

21 sep 2022 | Astma

Lees meer over Behandeling van eosinofiele aandoeningen EGPA en HES

e-learning SpA in de praktijk

Psoriasis, Spondyloartritis

Lees meer over e-learning SpA in de praktijk

Geaccrediteerde e-learning: Management & Gender Differences in axSpA

Lees meer over Geaccrediteerde e-learning: Management & Gender Differences in axSpA

Bones Meeting

dinsdag 7 feb 2023 van 17:00 tot 20:30 | Orthopedie

Lees meer over Bones Meeting

Baricitinib geassocieerd met langere tijd tot flares bij patiënten met eerder behandelde juveniele idiopathische artritis

Lees meer
Lees meer over Baricitinib geassocieerd met langere tijd tot flares bij patiënten met eerder behandelde juveniele idiopathische artritis

Nieuwe vaccinatiestrategie verbetert humorale respons bij patiënten met ANCA-geassocieerde vasculitis

Lees meer
Lees meer over Nieuwe vaccinatiestrategie verbetert humorale respons bij patiënten met ANCA-geassocieerde vasculitis

Detectie van lupusnefritis bij patiënten met SLE en een initiële diagnose van lichte proteïnurie

Lees meer
Lees meer over Detectie van lupusnefritis bij patiënten met SLE en een initiële diagnose van lichte proteïnurie

Lagere incidentie van ernstige infecties met belimumab versus immuunsuppressiva bij SLE zonder lupusnefritis

Lees meer
Lees meer over Lagere incidentie van ernstige infecties met belimumab versus immuunsuppressiva bij SLE zonder lupusnefritis

Veelbelovende uitkomst met telitacicept plus standaardtherapie bij patiënten met SLE

Lees meer
Lees meer over Veelbelovende uitkomst met telitacicept plus standaardtherapie bij patiënten met SLE

Cardiovasculaire toxiciteit bij patiënten met actieve reumatoïde artritis behandeld met tofacitinib of TNF-remmers

Lees meer
Lees meer over Cardiovasculaire toxiciteit bij patiënten met actieve reumatoïde artritis behandeld met tofacitinib of TNF-remmers

Denosumab verbetert de uitkomst bij patiënten met erosieve artrose van de handen

Lees meer
Lees meer over Denosumab verbetert de uitkomst bij patiënten met erosieve artrose van de handen

Algoritme Vision Transformer presteert goed bij de beoordeling van capillaroscopiebeelden van systemische sclerose

Lees meer
Lees meer over Algoritme Vision Transformer presteert goed bij de beoordeling van capillaroscopiebeelden van systemische sclerose

Peresolimab veilig en werkzaam bij eerder behandelde patiënten met actieve reumatoïde artritis

Lees meer
Lees meer over Peresolimab veilig en werkzaam bij eerder behandelde patiënten met actieve reumatoïde artritis

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

Patiëntvoorkeuren en therapietrouw bij fractuurpreventie

jan 2022 | Osteoporose

Lees meer over Patiëntvoorkeuren en therapietrouw bij fractuurpreventie

Fractuur Risico Management: 10 jaar denosumab

dec 2021 | Osteoporose

Lees meer over Fractuur Risico Management: 10 jaar denosumab

Samendraads - Unieke samenwerking tussen 1e en 2e lijn voor Fractuur Risico Management

sep 2021 | Osteoporose

Lees meer over Samendraads - Unieke samenwerking tussen 1e en 2e lijn voor Fractuur Risico Management

Principes van sequentiële behandeling van fractuur risico management

sep 2021 | Osteoporose

Lees meer over Principes van sequentiële behandeling van fractuur risico management

Herken en behandel de patiënt met een hoog fractuurrisico

aug 2021 | Osteoporose

Lees meer over Herken en behandel de patiënt met een hoog fractuurrisico

Highlight van ASBMR 2020: Treat to Target

dec 2020 | Osteoporose

Lees meer over Highlight van ASBMR 2020: Treat to Target

Fractuurpreventie bij Glucocorticoïd-geïnduceerde Osteoporose – Standpunt NVR

dec 2020 | Osteoporose

Lees meer over Fractuurpreventie bij Glucocorticoïd-geïnduceerde Osteoporose – Standpunt NVR

De voor- en nadelen van zorg op afstand: ervaringen van Nederlandse reumatologen tijdens COVID

nov 2020

Lees meer over De voor- en nadelen van zorg op afstand: ervaringen van Nederlandse reumatologen tijdens COVID

MedNet Reumatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-04

MedNet Reumatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-03

MedNet Reumatologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-02

MedNet Reumatologie 2022-01

mrt 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-01