Internist-nefroloog Karin Gerritsen (UMC Utrecht) ontvangt een Pionier+ beurs van de Nierstichting voor het BAKtotheFuture-project. Doel van het project is om een bioartificiële kunstnier (BAK) te ontwikkelen die de bloedzuivering met hemodialyse verbetert en nuttige stoffen beter behoudt.
De kunstnier waar Gerritsen aan werkt bootst naast de glomeruli ook de tubuli van de nieren na. Huidige hemodialyseapparaten zijn daar niet toe in staat. Daardoor hopen eiwitgebonden afvalstoffen op in het lichaam van de patiënt. Deze tasten het hart, de bloedvaten, het zenuwstelsel en de nieren (verder) aan. Ook worden nuttige stoffen na hemodialyse niet weer terug in het lichaam opgenomen.
De universiteiten van Utrecht, Twente en Maastricht ontwikkelden al kunsttubuli in het lab. Het BAKtotheFuture-project verfijnt de technologie verder, legt Gerritsen uit in een persbericht van de Nierstichting. Het onderzoeksteam gaat de grotere en sterkere kunsttubuli vervolgens testen bij ratten met slecht werkende nieren. Ook een kosten-batenanalyse staat op de planning. Bij goede resultaten kan de BAK na afloop van het huidige project getest worden bij hemodialysepatiënten, verwacht Gerritsen. In eerste instantie wordt de BAK gekoppeld aan een dialyseapparaat. Daarna volgt mogelijk een implanteerbare kunstnier.
De Pionier+ beurs van de Nierstichting betreft een subsidie van 100.000 euro. Het BAKtotheFuture-project loopt 5 jaar en wordt mede gefinancierd door NWO.
Bron: