Dermatoloog én ondernemer

Delen via:

Werken als dermatoloog in een ziekenhuis, en tegelijk een eigen bedrijf runnen. Het kan, en het is boeiend en leerzaam. Dermatologen Marjolein Leenarts (Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum, Beverwijk) en dr. Daniel Kadouch (Centrum Oosterwal, Alkmaar) vertellen over hun ervaringen en motivatie.

Leenarts startte haar bedrijf Drs Leenarts zo’n 5 jaar geleden. Het idee daarvoor ontstond toen haar oudste dochter waterpokken kreeg. Ze ging op zoek naar een middel maar kon niets vinden wat goed hielp. Daarom gebruikte ze haar kennis en ontwikkelde ze zelf een verkoelende lotion tegen de jeuk bij waterpokken. Die werkte zo goed dat al snel ook bevriende ouders ernaar vroegen. “Als dermatoloog word ik regelmatig om advies gevraagd over simpele huidkwaaltjes zoals eczeem, een droge huid of rode billetjes. Het is ons vak om te weten welke ingrediënten wel en welke niet werken, maar ook welke stoffen je moet vermijden vanwege kans op allergie of irritatie. Zo ben ik begonnen met de ontwikkeling van mijn eigen productlijn, gebaseerd op dermatologische wetenschap en vrij van parfum en alcohol.

Met input aan de slag

Leenarts’ producten worden in Nederland geproduceerd bij twee verschillende producenten. Zij geeft alle input over wat zij wel en niet in haar producten wil. Zo bevat de babybillenzalf veel meer zink dan de bestaande producten, en uiteraard geen parfum. “Veel mensen denken dat huidproducten voor baby’s geen parfum bevatten, maar dat zit er doorgaans wel in. De afgelopen jaren is mijn merk flink uitgebreid met gezichtsverzorging, zonnebrand, lippenbalsem, haarverzorging en vele andere producten.”

Leenarts ziet dat veel producenten vaak onterechte claims doen over hun producten. Bijvoorbeeld dat een product goed is bij een droge huid, terwijl het feitelijk weinig doet. “Ik ontwikkelde een body- en een handcrème met onder andere ureum, waarvan bekend is dat het heel goed werkt bij een droge huid. Een ander voorbeeld is shampoo en conditioner zonder cocamidopropylbetaïne, een schuimmaker waartegen dermatologen vaak allergische reacties zien. Voor consumenten is het heel moeilijk om producten te vinden zonder deze stof.”

Veel regels

Als ondernemer kwam Leenarts in een wereld die heel anders is dan de zorg. Voor de verkoop van producten bestaan veel regels, die zij niet altijd logisch vindt. “Zo mocht ik mijn eerste product niet de naam waterpokkenlotion geven, want dan zou het een medisch hulpmiddel zijn en dat mag je als arts niet op de markt brengen. Ik heb daarover uitgebreid overlegd met de reclamecodecommissie. Het product heet nu verkoelende lotion voor de verzorging van waterpokken. Je moet dus heel erg letten op wat je wel en niet mag zeggen. Dit zijn dingen waar je geen notie van hebt als je begint. Je leert er veel van.”

De verkoop van de huidproducten groeit hard, laat Leenarts weten. Haar producten zijn online te bestellen en worden verkocht bij drogisterijketen Etos. Op haar website geeft Leenarts ook toegankelijke informatie over huidverzorging en aandoeningen.

In eerste instantie deed zij alles zelf, naast haar baan in het ziekenhuis. Maar inmiddels is er een heel team en heeft zij meer een leidinggevende rol. De afwisseling met de zorg vindt zij leuk: “Dit is heel anders dan werken in het ziekenhuis, maar ik ben toch met de dermatologie bezig. In de spreekkamer houd ik de twee werkgebieden echt gescheiden. Ik laat de keuze voor huidproducten uiteraard bij de patiënt zelf. Ik merk wel dat steeds meer patiënten mijn producten kennen. ‘Ik had uw zonnebrandcrème mee op vakantie’, hoor ik steeds vaker. Dat is erg leuk natuurlijk.”

Preventie van huidkanker

Daniel Kadouch heeft in 2020 het merk Tenue de Soleil gelanceerd, met duurzame zonwerende zwemkleding voor kinderen. Hij wilde iets doen tegen de stijging in incidentie van huidkanker. “Dermatologen worden overspoeld met plekjes door zonschade. Ik voel me bevoorrecht om mensen daarmee te helpen, maar ik voel ook een sterke verantwoordelijkheid voor preventie. Dat gaat vooral over verstandig gedrag bij zonnen, en dan met name gericht op kinderen. Hun huid is extra kwetsbaar, dus je wilt hen het best beschermen en hen meegeven dat voorzichtigheid met zonnen belangrijk is. Want als de huid vijf of meer keer verbrandt, vooral in de kindertijd, verdubbelt dat de kans op huidkanker later in het leven. De ondernemer in mij zag een kans om met preventie aan de slag te gaan, en dan op de meest verantwoorde en milieuvriendelijke manier. Zo is mijn bedrijf ontstaan.”

Kadouch heeft het idee voor zijn producten ontwikkeld met zijn vrouw, die een achtergrond heeft in de modewereld. Zij had altijd moeite om leuke zonwerende kleding te vinden voor hun kinderen. Dus ontstond het idee om dat zelf op de markt te gaan brengen. “Ik denk dat we veel ouders bereiken die feitelijk helemaal niet bewust op zoek zijn naar zonwerende zwemkleding. Maar door de ontwerpen, het verhaal eromheen en de kwaliteit kunnen we hen er toch voor interesseren. Vanuit eigen ervaring met onze kinderen kunnen we nu mooie en goede producten aanbieden.”

Visnetten

De stof van de kinderkleding wordt gemaakt in Italië. Bijzonder is dat deze stof wordt gemaakt van visnetten die uit zee worden gehaald. Er worden jaarlijks vele visnetten achtergelaten in zeeën en oceanen, vertelt Kadouch. “Er zijn organisaties die de netten eruit halen. Die worden samengevoegd met ander textielafval en daar worden onder de merknaam Econyl nieuwe producten van gemaakt. Dat merk is heel snel aan het groeien en hun stoffen worden gebruikt door grote modeontwerpers.”

De zwemkleding van Kadouch heeft een beschermingsfactor van 50+, de hoogste factor die er is. Groot voordeel is dat zonnebrand niet meer nodig is waar de huid wordt bedekt. “Voor de beste werking moet zonnebrand iedere twee uur worden gesmeerd, en bovendien iedere keer als het kind uit het water komt. Dat vraagt veel van ouders en kinderen. Met een beschermend zwempak heeft iedereen een ontspannen dag. De stof is zacht, sneldrogend en ademend. Bovendien is er geen nadelige invloed meer van de zonnebrandcrème op de huid.”

Uit marktonderzoek van Kadouch onder ouders bleek dat die erg positief waren over zowel de kleding als het idee erachter. Er is dan ook een toename in de verkoop. Op de website geeft Kadouch uitleg over duurzaamheid en de achtergelaten visnetten, over huidtypen en zonneallergie, en tips voor veilig zonnen. Duurzaamheid is een actueel onderwerp, ook in de modewereld. “Dus duurzame kleding is cool om te dragen. Voor mijzelf is het erg leuk en boeiend om hiermee in een andere wereld te stappen, terwijl ik tegelijk van patiënten in de spreekkamer hoor wat er speelt. Van collega-dermatologen hoor ik dat zij ook de kleding bestellen voor hun kinderen. Dat vind ik het grootste compliment dat ik kan krijgen.”

36% van de geregistreerde klinische trials heeft geen gepubliceerde resultaten

mrt 2024

Lees meer over 36% van de geregistreerde klinische trials heeft geen gepubliceerde resultaten

AI-model voorspelt risico op huidkanker beter dan bestaande methoden

mrt 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over AI-model voorspelt risico op huidkanker beter dan bestaande methoden

Medisch bewijs sneller vinden met EvidenceHunt

mrt 2024

Lees meer over Medisch bewijs sneller vinden met EvidenceHunt

Sluisgeneesmiddelen: alle ins en outs

mrt 2024

Lees meer over Sluisgeneesmiddelen: alle ins en outs

Update KEYNOTE-716: aanhoudend voordeel pembrolizumab bij melanoom

mrt 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Update KEYNOTE-716: aanhoudend voordeel pembrolizumab bij melanoom

Evidence-based anti-aging door te smeren

mrt 2024 | Cosmetische dermatologie

Lees meer over Evidence-based anti-aging door te smeren

Kijk verder dan de huid #2 - Patiënt Management

8 jul 2022 | Lymfoom, Radiotherapie

Lees meer over Kijk verder dan de huid #2 - Patiënt Management

Masterclass niet-melanoom huidkanker #3

8 mrt 2022 | Chirurgie, Dermato-oncologie

Lees meer over Masterclass niet-melanoom huidkanker #3

Kijk verder dan de huid

14 jan 2022 | Eczeem, Huidinfecties, Psoriasis

Lees meer over Kijk verder dan de huid

Crossing borders in type 2 inflammation 2021

16 nov 2021 om 19:30 | Astma, Eczeem

Lees meer over Crossing borders in type 2 inflammation 2021

Webcast Long covid: wat weten we, wat kunt u verwachten, wat kunt u doen?

10 nov 2021 om 20:30

Lees meer over Webcast Long covid: wat weten we, wat kunt u verwachten, wat kunt u doen?

Masterclass vergevorderd cutaan plaveiselcelcarcinoom #2

21 sep 2021

Lees meer over Masterclass vergevorderd cutaan plaveiselcelcarcinoom #2

Masterclass vergevorderd cutaan plaveiselcelcarcinoom

27 jan 2021 om 20:30

Lees meer over Masterclass vergevorderd cutaan plaveiselcelcarcinoom

Masterclass The Psoriasis Complex

23 sep 2019 | Psoriasis

Lees meer over Masterclass The Psoriasis Complex

Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1

Lees meer over Serious game Kijk verder dan de huid; casus 1
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Teleurstellende uitkomsten doxyPEP en vaccin tegen gonorroe

mrt 2024 | Bacteriële infecties, SOA, Venereologie

Lees meer over Teleurstellende uitkomsten doxyPEP en vaccin tegen gonorroe

Zo veilig zijn COVID-vaccins bij gebruik immuunsuppressiva

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis, Vaccinatie

Lees meer over Zo veilig zijn COVID-vaccins bij gebruik immuunsuppressiva

Eerder, vaker en langer remissie met anifrolumab bij SLE

nov 2023 | SLE

Lees meer over Eerder, vaker en langer remissie met anifrolumab bij SLE

Positieve resultaten voor neoadjuvant cemiplimab bij cutaan plaveiselcelcarcinoom

okt 2023 | Chirurgie, Dermato-oncologie, Immuuntherapie

Lees meer over Positieve resultaten voor neoadjuvant cemiplimab bij cutaan plaveiselcelcarcinoom

Paradigmaverschuiving op komst bij alopecia areata?

okt 2023

Lees meer over Paradigmaverschuiving op komst bij alopecia areata?

Zo beïnvloedt comorbiditeit de behandeling voor vitiligo

okt 2023 | Eczeem, Psoriasis

Lees meer over Zo beïnvloedt comorbiditeit de behandeling voor vitiligo

Drug survival bij alle IL-17- en IL-23-remmers hoog, maar één middel springt eruit

okt 2023 | Psoriasis

Lees meer over Drug survival bij alle IL-17- en IL-23-remmers hoog, maar één middel springt eruit

Wat een opluchting: binnen 2 weken verlost van jeuk

okt 2023 | Eczeem

Lees meer over Wat een opluchting: binnen 2 weken verlost van jeuk

Hoe herkent u kanker in de donkere huid?

okt 2023 | Actinische keratose, Dermato-oncologie

Lees meer over Hoe herkent u kanker in de donkere huid?

Podcastserie Psoriasis

nov 2023 | Arthritis psoriatica, Diabetes, Psoriasis

Lees meer over Podcastserie Psoriasis

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

okt 2022 | Psoriasis

Lees meer over Conventioneel systemische therapie; is dat nog nodig?

Psoriasis - Why is real world evidence data important?

nov 2020 | Psoriasis

Lees meer over Psoriasis - Why is real world evidence data important?

The ambition in the treatment of psoriasis

okt 2019 | Psoriasis

Lees meer over The ambition in the treatment of psoriasis

MedNet Dermatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-04

MedNet Dermatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-02

MedNet Dermatologie 2023-01

apr 2023

Lees meer over MedNet Dermatologie 2023-01

MedNet Dermatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-04

MedNet Dermatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-03

MedNet Dermatologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-02

MedNet Dermatologie 2022-01

apr 2022

Lees meer over MedNet Dermatologie 2022-01