Digitale toepassingen om het zorgvak weer aantrekkelijk te maken

Delen via:

De media sprongen een aantal maanden geleden met groot enthousiasme op het nieuws dat het UMC Groningen AI ging toepassen om zorgverleners te helpen bij het beantwoorden van schriftelijke vragen van patiënten. Dr. T.P. (Tom) van der Laan, KNO-arts en chief medical information officer (CMIO) in het UMCG, ziet er veel potentieel in, maar kijkt met nog veel meer enthousiasme naar de volgende mogelijkheden die AI kan bieden voor het werk in de zorg.

Het begon allemaal met de explosie aan aandacht die ChatGPT in 2022 met zich meebracht. In gesprek met de raad van bestuur – aan wie Van der Laan als CMIO rapporteert over het ziekenhuisinformatiesysteem EPIC – ging het ineens niet meer over de dagelijkse gang van zaken, maar over het feit dat EPIC fors had ingezet op de ontwikkeling van een large language model in haar EPD. Zou Nederland als eerste land buiten de Verenigde Staten geïnteresseerd zijn om daarmee ervaring op te doen, voor de schriftelijke vragen die de patiënt aan zorgverleners stelt via het patiëntportaal? De belofte: het model bereidt een antwoord voor, zodat de zorgverlener het alleen nog hoeft te controleren en eventueel aan te vullen alvorens het naar de patiënt te zenden. Dat zou zorgverleners veel tijd besparen.

Van der Laan: “We hebben in Nederland 10 EPIC-ziekenhuizen en samen met een daarvan, het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis, besloten wij de software in ons EPD te installeren en er een proef mee te doen. Eerder was ik altijd sceptisch over de vraag in hoeverre ambigue context van de patiënt met AI kan worden verwerkt, maar ik werd enthousiast toen ik zag hoe goed dit inmiddels kan. Nog meer zelfs toen ik zag hoe snel EPIC in staat was het in onze infrastructuur in te passen.”

Concept antwoord

Hoe werkt het? De vraag die de patiënt schriftelijk stelt in het patiëntportaal wordt door het model beoordeeld op wat voor type vraag het is. Gaat het om een lopende of afgeronde behandeling? Gaat het over medicatie, over bijwerkingen of complicaties? Op basis daarvan componeert het een concept antwoord, dat natuurlijk geen medisch advies mag bevatten omdat de tool immers geen medical device is. Het haalt hierbij uit het patiëntdossier die informatie die voor het beantwoorden van de vraag relevant is. 

Van der Laan: “Dit antwoord wordt als antwoordsuggestie klaargezet voor de zorgverlener. Die kan kiezen om te antwoorden op basis van dit concept, eventueel na aanpassingen of aanvullingen, of kan alsnog een blanco antwoordveld invullen. Als het conceptantwoord al voor 80% goed is, bespaart die eerste optie veel tijd.”

Het is geen zelflerend systeem, maar kan wel worden aangepast op basis van praktijkbevindingen. Voor een kinderarts bijvoorbeeld is het goed als in antwoorden aan een vraagsteller tot 18 jaar wordt getutoyeerd. “Ik verwacht dat we in de toekomst het model met informatie gaan voeden die het mogelijk maakt om tot meer concrete antwoorden te komen. Bijvoorbeeld of bij een bepaalde ingreep het wel of niet normaal is dat de patiënt een paar dagen later nog wat bloed verliest. We zullen tot een prompt per medische discipline komen, verwacht ik.”

Eerste ervaringen

De basis is GPT4 in EPIC. Het bedrijf heeft servers draaien in Europa om aan internationale privacywetgeving te voldoen. Data wordt niet hergebruikt om het model te laten leren. Het UMCG heeft met het model eerst in een testomgeving ervaring opgedaan met dummy-patiënten, daarna in een testfase met echte patiënten. 

“Het is nu in de productieomgeving gebracht en dat gaan we opschalen”, zegt Van der Laan. “De eerste ervaring is dat de voorgestelde antwoorden heel goed zijn.” En zelfs wel iets meer dan dat. Hij vervolgt: “Bij leveringsproblemen met een medicijn krijgt de patiënt een alternatief voorgesteld. Stelt de patiënt hierover dan een vraag, dan geeft het model eerst een empathische reactie – ‘Wat vervelend voor u’ – alvorens inhoudelijke uitleg te bieden over het feit dat het alternatief dezelfde werkzame stof bevat en dus geschikt is. En heeft iemand een vraag over aanpassing van een routine in verband met een vakantievlucht, dan wenst het de patiënt een prettige vakantie.”

Verder kijken

Een interessante ontwikkeling en heel waardevol, stelt Van der Laan, maar de grote winst van AI op dit gebied ligt naar zijn mening elders. “Het maken van samenvattingen vergt heel veel tijd van zorgverleners”, vertelt hij, “vooral vanwege de vele ongestructureerde informatie in vrije tekst. We gaan daarom nu aan de slag met een oplossing die alle informatie sinds het laatste contactmoment beoordeelt op relevantie en samenvat voorafgaand aan het consult. Hetzelfde procedé kan worden toegepast voor de verpleegkundige overdracht – wat heeft er gespeeld in de afgelopen 24 uur – of de overdracht naar het weekend.”

Zeker zo interessant is een andere vervolgstap. Van der Laan legt uit: “Stel dat je gewoon een consult kunt doen met de patiënt. Je stelt vragen, verricht onderzoek, bespreekt het resultaat en de behandeling die je gaat uitvoeren. En de computer geeft een samenvatting van alles wat is afgesproken. Met alle informatie geplaatst in de juiste velden en als het aan de orde is ook meteen de reservering voor de operatiekamer klaarzet. Nuance, een dochteronderneming van Microsoft, is hiermee al ervaring aan het opdoen in de Verenigde Staten. Het is echt heel dichtbij al. Als je dit kunt gaan toepassen, kan het beeldscherm er tussenuit in het gesprek in de spreekkamer en heb je echt contact met de patiënt.”

Verlagen van werklast

De grootste meerwaarde hiervan ziet Van der Laan niet eens de productieverbetering die het – door de drastische reductie van administratie – mogelijk maakt om meer patiënten te zien. “Natuurlijk is dat ook belangrijk, maar het gaat mij vooral om het verlagen van de werklast”, zegt hij, “daar moeten de baten komen te liggen. Daarmee kunnen we het vak weer aantrekkelijk maken voor de jonge generatie en bij de zorgverleners van nu burn-out voorkomen. Dat zou wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de oplossing van het nu zo dreigende zorginfarct. Het is echt een gamechanger. Het is niet revolutionair meer maar echt disruptief.”

Spierontspanning perfect te meten met magnetische hersenstimulatie

apr 2024 | Neuro-musculair

Lees meer over Spierontspanning perfect te meten met magnetische hersenstimulatie

Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

apr 2024

Lees meer over Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

Effectiviteit en veiligheid van vamorolone gedurende 48 weken bij Duchenne

apr 2024 | Neuro-musculair

Lees meer over Effectiviteit en veiligheid van vamorolone gedurende 48 weken bij Duchenne

Mantelzorgers positief over bloedtest dementie, maar nog niet als bevolkingsonderzoek

apr 2024 | Dementie

Lees meer over Mantelzorgers positief over bloedtest dementie, maar nog niet als bevolkingsonderzoek

Veiligheid en effectiviteit van laquinimod bij Huntington

apr 2024 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Veiligheid en effectiviteit van laquinimod bij Huntington

Klinisch bewijs binnen handbereik met behulp van AI

apr 2024 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Epilepsie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose, Neuro-vasculair

Lees meer over Klinisch bewijs binnen handbereik met behulp van AI

Keynote webinar | Spotlight on sleep in brain health

2 mei 2024 om 18:00

Lees meer over Keynote webinar | Spotlight on sleep in brain health

Neurologisch Jaaroverzicht 2023

20 feb 2024 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Epilepsie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose, Neuro-vasculair

Lees meer over Neurologisch Jaaroverzicht 2023

Masterclass Wervelkolom Welzijn: hedendaagse inzichten en oplossingen

30 jan 2024 om 20:00

Lees meer over Masterclass Wervelkolom Welzijn: hedendaagse inzichten en oplossingen

Plaatsbepaling van device-aided therapies (DATs) bij de ziekte van Parkinson

7 aug 2023 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Plaatsbepaling van device-aided therapies (DATs) bij de ziekte van Parkinson

MS: welk middel voor welke patiënt?

9 mrt 2023 | Multipele Sclerose

Lees meer over MS: welk middel voor welke patiënt?

Neurologisch Jaaroverzicht 2022

1 feb 2023 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Epilepsie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose, Neuro-vasculair

Lees meer over Neurologisch Jaaroverzicht 2022

Antistolling en bloedingen

8 dec 2022 om 20:00

Lees meer over Antistolling en bloedingen

Masterclass Diabetes: Pijn & Polyfarmacie

20 okt 2022 | Diabetes

Lees meer over Masterclass Diabetes: Pijn & Polyfarmacie

Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

12 okt 2022 | Immuuntherapie

Lees meer over Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog
Er zijn geen e-learnings gevonden.

B-cel therapieën bij MS: impact op immunologie

maandag 10 jun 2024 van 18:00 tot 21:30 | Multipele Sclerose, Vaccinatie

Lees meer over B-cel therapieën bij MS: impact op immunologie

EAN in ORANJE 2024

maandag 1 jul 2024 van 18:00 tot 21:45 | Bewegingsstoornissen, Epilepsie, Neuro-vasculair

Lees meer over EAN in ORANJE 2024

Patiënten gebruiken niet-orale migrainemedicatie voor beter en sneller effect

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Patiënten gebruiken niet-orale migrainemedicatie voor beter en sneller effect

Veel MS-patiënten hebben ook migraine

dec 2023 | Hoofdpijn, Multipele Sclerose

Lees meer over Veel MS-patiënten hebben ook migraine

Werkelijke migraineprevalentie bij mannen moeilijk te schatten

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Werkelijke migraineprevalentie bij mannen moeilijk te schatten

Hoofdpijn na COVID-19-vaccinatie

dec 2023 | Hoofdpijn, Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over Hoofdpijn na COVID-19-vaccinatie

De rol van genetica en biomarkers bij migraine nog niet opgehelderd

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over De rol van genetica en biomarkers bij migraine nog niet opgehelderd

Triptanen te vaak onterecht voorgeschreven

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Triptanen te vaak onterecht voorgeschreven

CAPTURE-studie zal inzicht geven in het leven van de migrainepatiënt

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over CAPTURE-studie zal inzicht geven in het leven van de migrainepatiënt

Grotere kans non-respons op CGRP bij mensen met psychiatrische problemen

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Grotere kans non-respons op CGRP bij mensen met psychiatrische problemen

Beweging kan helpen bij clusterhoofdpijn

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Beweging kan helpen bij clusterhoofdpijn

Podcast: AI in stroke - Using deep learning to predict clinical outcomes after stroke

jan 2024 | Neuro-vasculair

Lees meer over Podcast: AI in stroke - Using deep learning to predict clinical outcomes after stroke

Podcast: Stem cell therapy for PD - A new era for managing Parkinson’s disease?

dec 2023 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Podcast: Stem cell therapy for PD - A new era for managing Parkinson’s disease?

Podcasts migraine: de laatste ontwikkelingen in de behandeling van migraine

aug 2021 | Hoofdpijn

Lees meer over Podcasts migraine: de laatste ontwikkelingen in de behandeling van migraine

Real World Evidence in MS

jan 2020 | Multipele Sclerose

Lees meer over Real World Evidence in MS

MedNet Neurologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Neurologie 2024-01

MedNet Neurologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-04

MedNet Neurologie 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-03

MedNet Neurologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-02

MedNet Neurologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-01

MedNet Neurologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-04

MedNet Neurologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-03

MedNet Neurologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-02

MedNet Neurologie 2022-01

mrt 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-01