Spreekkamerdilemma’s samen oplossen met zorgevaluatie

Delen via:

Er zijn binnen de neurologie allerlei handelingen bij grote patiëntengroepen aan te wijzen, waarbij veel praktijkvariatie bestaat. NVN-bestuurslid dr. Esther Verstraete, neuroloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, helpt deze zogeheten spreekkamerdilemma’s te signaleren, er onderzoek naar te doen, en de resultaten te implementeren. Verstraete vertelt welke studies er ondanks de (te) beperkte middelen lopen.

Verstraete is vanuit de NVN al jaren betrokken bij zorgevaluatie in de neurologie. In dat kader is inmiddels twee keer een kennisagenda opgesteld: voor 2018–2022 en voor 2023–2027. De kennisagenda signaleert waar in de dagelijkse praktijk behoefte is aan meer wetenschappelijke onderbouwing, in de vorm van 12 geprioriteerde openstaande kennisvragen binnen de neurologie. “Naar aanleiding van de eerste kennisagenda zijn er verschillende onderzoeksgroepen ontstaan. Het leek ons kansrijk om de vragen van de tweede kennisagenda gezamenlijk, via een netwerk, te beantwoorden middels zorgevaluatie. Zeker ook omdat het spreekkamerdilemma’s zijn: vraagstukken die elke algemeen neuroloog tegenkomt. Ik noem het ook wel de huis-, tuin- en keukenneurologie.”

Noemt u eens een voorbeeld van een spreekkamerdilemma?

“De eerste kwestie die wij als geprioriteerde kennisvraag hebben bestempeld, was de beste behandeling voor het carpaletunnelsyndroom. In sommige ziekenhuizen werd bijna iedereen geopereerd, in andere werd doorgaans eerst een injectie gegeven. Beide behandelstrategieën zijn nooit goed met elkaar vergeleken. In de richtlijn staat dat dat ze allebei effectief zijn. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd. Eerst een injectie geven lijkt minder gunstig uit te pakken dan meteen een operatie. Na anderhalf jaar follow-up was een significant groter deel in de chirurgiegroep klachtenvrij, ook al was de helft van de patiënten die eerst een injectie had gekregen alsnog geopereerd.”

Was dit een netwerkstudie?

“Nee. Wel hebben we van deze studie geleerd om meer in netwerkverband te willen werken. De inclusie verliep namelijk traag, waardoor de studie langer dan verwacht heeft geduurd. Een andere reden is de continuïteit. Niet als studiegroep weer uiteenvallen wanneer een studie gereed is, maar verdergaan met een volgende kennisvraag en dan de geleerde lessen kunnen benutten in de volgende zorgevaluatie.”

Staan er al netwerkstudies in de steigers?

“Twee vragen uit de kennisagenda pakken we als netwerk op in studies; deze gaan binnenkort van start. Eén studie onderzoekt of statines bij kwetsbare ouderen na een herseninfarct of TIA meerwaarde hebben. De andere vraag betreft de beste diagnostische strategie na een eerste epileptische aanval, om epilepsie te kunnen onderscheiden van een geïsoleerde gebeurtenis.”

Hoe motiveer je centra mee te doen en de belasting zo laag mogelijk te houden?

“Het is belangrijk om inclusievergoeding te regelen. Van deze vergoedingen kun je als centrum dan weer wat ondersteuning organiseren. En aan meerdere studies meedoen maakt participatie efficiënter. Dat is een voordeel dat merkbaar wordt als het eenmaal echt gaat lopen. Daarbij komt dat centra van elkaar kunnen leren en lastige kwesties in het netwerk kunnen bespreken. Maar echt lucratief is deelname niet; er moet dus ook enige intrinsieke motivatie aanwezig zijn. Per centrum sluit in principe één afgevaardigde aan. Die bekijkt aan welke studies dat centrum goed kan bijdragen, bijvoorbeeld omdat het centrum al dan niet voldoende patiënten kan includeren.”

Hoe kunnen de resultaten snel worden geïmplementeerd?

“Het helpt om veel aangesloten centra in het netwerk te hebben. Een centrum dat participeert in een studie, zal de resultaten ook zelf snel implementeren. Verder proberen we nieuwe inzichten sneller in richtlijnen te krijgen. Maar daarmee zijn we er niet. Het is goed dat er nu een implementatieagenda is: een lijst van bewezen wel of juist niet effectieve handelingen, opgesteld door het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik, oftewel ZE&GG, waarmee daadwerkelijk bij ziekenhuizen getoetst wordt of nieuwe kennis geïmplementeerd is.”

Hoe blijven neurologen gemotiveerd voor dit onderzoek?

“Het allerbelangrijkste is denk ik dat we van de studies die nu worden afgerond, duidelijk laten zien wat zij hebben opgeleverd en we daarmee ook het belang onderstrepen om meer van dit soort studies te gaan doen. Het is goed dat er nu resultaten komen die ook echt impact hebben op ons dagelijks handelen en op de richtlijnen. Daar doen we het voor.”

Hoe financieren jullie deze studies?

“Voor het netwerk is er geen separate financiering; dat drijft nu op het enthousiasme van collega’s die het belangrijk vinden dat vragen uit de praktijk worden opgepakt. De NVN investeert in het netwerk met ondersteuning vanuit het bureau. We hebben als NVN wel onlangs een subsidieaanvraag gedaan op voordracht van ZE&GG voor meer researchcoördinatie vanuit de NVN. Daarnaast hopen we voor de lange termijn ook op financiering vanuit zorgverzekeraars. Onze studies hebben uiteindelijk als doel onze zorg kosteneffectiever te maken. De studie naar het carpaletunnelsyndroom bijvoorbeeld, kan leiden tot een korter behandeltraject en dus lagere kosten. Wat ik jammer vind, is dat we er veel tijd en energie in steken, maar onvoldoende gefaciliteerd worden door zorgverzekeraars, terwijl zij ook nadrukkelijk de vruchten plukken van deze inspanningen.”

Welke brandende kwesties zou u bijvoorbeeld graag snel onderzoeken?

“In sommige gevallen hebben we het idee dat een ziekenhuisopname niet per se nodig is, bijvoorbeeld bij patiënten met beperkt traumatisch hersenletsel of een niet-invaliderend herseninfarct. Een ander voorbeeld is de follow-up van patiënten met een meningeoom; waarschijnlijk kunnen we met veel minder MRI-scans volstaan dan nu gebeurt. Over MRI gesproken: we zijn momenteel bezig met een studie om te bepalen of een MRI scan bij acute vertigo altijd nodig is of alleen in specifieke gevallen. Als een scan kosteneffectief is omdat je er bijvoorbeeld toekomstige herseninfarcten mee kunt voorkomen, dan is het winst. En als een scan niet altijd nodig blijkt, is het ook winst. De beste zorg is uiteindelijk ook altijd de meest doelmatige zorg.”

Persoonlijke motivatie

Verstraete was nog in opleiding toen ze in 2012 meeschreef aan het visiedocument De Medisch Specialist 2015. De verwachte ontwikkelingen rond de demografie, het aantal zorgverleners op de arbeidsmarkt en de zorgkosten maakten haar duidelijk dat er een enorm probleem aankwam. “Voor de oplossing daarvan moeten medisch specialisten zich niet afhankelijk maken van derden”, meent ze. “We moeten kijken wat wij als beroepsgroep kunnen bijdragen. Zo’n bijdrage is: zelf onderzoeken welke behandelingen anders en beter kunnen, of veilig achterwege kunnen blijven. Daarom ben ik me met zorgevaluatie binnen de neurologie gaan bezighouden.”

Spierontspanning perfect te meten met magnetische hersenstimulatie

apr 2024 | Neuro-musculair

Lees meer over Spierontspanning perfect te meten met magnetische hersenstimulatie

Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

apr 2024

Lees meer over Wennen aan de Europese regels voor geneesmiddelenonderzoek

Effectiviteit en veiligheid van vamorolone gedurende 48 weken bij Duchenne

apr 2024 | Neuro-musculair

Lees meer over Effectiviteit en veiligheid van vamorolone gedurende 48 weken bij Duchenne

Mantelzorgers positief over bloedtest dementie, maar nog niet als bevolkingsonderzoek

apr 2024 | Dementie

Lees meer over Mantelzorgers positief over bloedtest dementie, maar nog niet als bevolkingsonderzoek

Veiligheid en effectiviteit van laquinimod bij Huntington

apr 2024 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Veiligheid en effectiviteit van laquinimod bij Huntington

Klinisch bewijs binnen handbereik met behulp van AI

apr 2024 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Epilepsie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose, Neuro-vasculair

Lees meer over Klinisch bewijs binnen handbereik met behulp van AI

Keynote webinar | Spotlight on sleep in brain health

2 mei 2024 om 18:00

Lees meer over Keynote webinar | Spotlight on sleep in brain health

Neurologisch Jaaroverzicht 2023

20 feb 2024 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Epilepsie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose, Neuro-vasculair

Lees meer over Neurologisch Jaaroverzicht 2023

Masterclass Wervelkolom Welzijn: hedendaagse inzichten en oplossingen

30 jan 2024 om 20:00

Lees meer over Masterclass Wervelkolom Welzijn: hedendaagse inzichten en oplossingen

Plaatsbepaling van device-aided therapies (DATs) bij de ziekte van Parkinson

7 aug 2023 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Plaatsbepaling van device-aided therapies (DATs) bij de ziekte van Parkinson

MS: welk middel voor welke patiënt?

9 mrt 2023 | Multipele Sclerose

Lees meer over MS: welk middel voor welke patiënt?

Neurologisch Jaaroverzicht 2022

1 feb 2023 | Bewegingsstoornissen, Dementie, Epilepsie, Hoofdpijn, Multipele Sclerose, Neuro-vasculair

Lees meer over Neurologisch Jaaroverzicht 2022

Antistolling en bloedingen

8 dec 2022 om 20:00

Lees meer over Antistolling en bloedingen

Masterclass Diabetes: Pijn & Polyfarmacie

20 okt 2022 | Diabetes

Lees meer over Masterclass Diabetes: Pijn & Polyfarmacie

Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog

12 okt 2022 | Immuuntherapie

Lees meer over Webcast Immuuntherapie: herkennen van bijwerkingen en acties voor de niet-oncoloog
Er zijn geen e-learnings gevonden.

B-cel therapieën bij MS: impact op immunologie

maandag 10 jun 2024 van 18:00 tot 21:30 | Multipele Sclerose, Vaccinatie

Lees meer over B-cel therapieën bij MS: impact op immunologie

EAN in ORANJE 2024

maandag 1 jul 2024 van 18:00 tot 21:45 | Bewegingsstoornissen, Epilepsie, Neuro-vasculair

Lees meer over EAN in ORANJE 2024

Patiënten gebruiken niet-orale migrainemedicatie voor beter en sneller effect

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Patiënten gebruiken niet-orale migrainemedicatie voor beter en sneller effect

Veel MS-patiënten hebben ook migraine

dec 2023 | Hoofdpijn, Multipele Sclerose

Lees meer over Veel MS-patiënten hebben ook migraine

Werkelijke migraineprevalentie bij mannen moeilijk te schatten

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Werkelijke migraineprevalentie bij mannen moeilijk te schatten

Hoofdpijn na COVID-19-vaccinatie

dec 2023 | Hoofdpijn, Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over Hoofdpijn na COVID-19-vaccinatie

De rol van genetica en biomarkers bij migraine nog niet opgehelderd

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over De rol van genetica en biomarkers bij migraine nog niet opgehelderd

Triptanen te vaak onterecht voorgeschreven

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Triptanen te vaak onterecht voorgeschreven

CAPTURE-studie zal inzicht geven in het leven van de migrainepatiënt

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over CAPTURE-studie zal inzicht geven in het leven van de migrainepatiënt

Grotere kans non-respons op CGRP bij mensen met psychiatrische problemen

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Grotere kans non-respons op CGRP bij mensen met psychiatrische problemen

Beweging kan helpen bij clusterhoofdpijn

dec 2023 | Hoofdpijn

Lees meer over Beweging kan helpen bij clusterhoofdpijn

Podcast: AI in stroke - Using deep learning to predict clinical outcomes after stroke

jan 2024 | Neuro-vasculair

Lees meer over Podcast: AI in stroke - Using deep learning to predict clinical outcomes after stroke

Podcast: Stem cell therapy for PD - A new era for managing Parkinson’s disease?

dec 2023 | Bewegingsstoornissen

Lees meer over Podcast: Stem cell therapy for PD - A new era for managing Parkinson’s disease?

Podcasts migraine: de laatste ontwikkelingen in de behandeling van migraine

aug 2021 | Hoofdpijn

Lees meer over Podcasts migraine: de laatste ontwikkelingen in de behandeling van migraine

Real World Evidence in MS

jan 2020 | Multipele Sclerose

Lees meer over Real World Evidence in MS

MedNet Neurologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Neurologie 2024-01

MedNet Neurologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-04

MedNet Neurologie 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-03

MedNet Neurologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-02

MedNet Neurologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Neurologie 2023-01

MedNet Neurologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-04

MedNet Neurologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-03

MedNet Neurologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-02

MedNet Neurologie 2022-01

mrt 2022

Lees meer over MedNet Neurologie 2022-01