Wat is pollen-voedselallergiesyndroom (PFAS)?

Delen via:

PFAS is een oraal allergiesyndroom; een allergische reactie die vaak optreedt na inname van bepaald voedsel bij personen die gesensibiliseerd zijn voor pollen. 1

Circa 20-70% van de patiënten die gesensibiliseerd is voor pollenallergenen heeft last van PFAS-symptomen na het eten van rauw fruit, rauwe groenten, noten of bepaalde kruiden. In een Brits cohortonderzoek werd bij 66% van de personen die gesensibiliseerd is voor berk PFAS vastgesteld tijdens een orale voedselprovocatie. Pollen zijn een veel voorkomende oorzaak van astma en rinitis. 2

PFAS onderscheidt zich van primaire voedselallergieën en wordt veroorzaakt door een kruisreactie tussen allergenen in pollen en allergenen in vers fruit en verse groenten. Patiënten hebben vaak last van jeuk of tintelingen in de lippen of mond, een brandend gevoel en zwellingen in de mond, of benauwdheid na inname van vers fruit of verse groenten.

De symptomen van PFAS treden binnen enkele minuten op en kunnen uren aanhouden na het eten van het voedsel in rauwe vorm. In de meeste gevallen worden de verantwoordelijke allergenen snel gedenatureerd door verhitting en spijsvertering (er zijn patiënten die reageren op gekookt voedsel) en ongeveer 2-10% van de patiënten kan nog steeds systemische reacties vertonen. 1,3

Hoe identificeert u deze patiënten?

Er zijn weinig richtlijnen voor de identificatie en behandeling van PFAS. De Amerikaanse voedselallergierichtlijnen adviseren dat artsen rekening moeten houden met de diagnose van PFAS en specifiek IgE-tests moeten uitvoeren voor pollen bij patiënten die last hebben van orofaryngeale symptomen na inname van voedselallergenen die een kruisreactie vertonen met pollenallergenen. 4

Welke voedselallergenen kunnen PFAS veroorzaken?

Gemiddeld hebben patiënten met PFAS vier voedingsmiddelen die leiden tot PFAS-symptomen. In Nederland zijn de meest voorkomende voedselallergenen die PFAS veroorzaken vers fruit (vnl. appel, peer, perzik en kiwi), boomnoten en pinda. 2

Kruisreacties berkenpollen met voedsel 3

Amandel, appel, abrikoos, wortel, selderie, kers, kastanje, cichorei, dadel, venkel, vijg, druif, hazelnoot, nangka (jackfruit), kiwi, meloen, sinaasappel/nectarine, peterselie, pastinaak, perzik, pinda, pistache, peer, pruim, aardappel, spinazie, walnoot, watermeloen

Kruisreacties graspollen met voedsel 3

Appel, wortel, selderie, kamille, kastanje, krent, dadel, aubergine, vijg, druif, kiwi, meloen, paddenstoel, sinaasappel, nectarine, perzik, pistache, tomaat, watermeloen

Kruisreacties bijvoetpollen met voedsel 3

Anijszaad, appel, avocado, karwijzaad, wortel, selderie, kamille, koriander, venkel, mango, mosterd, peterselie, perzik, paprika, zonnebloem, watermeloen

Hoe te testen?

Specifiek IgE onderzoek (ook bekend als Phadiatop en daarvoor als RAST) verschilt niet, wat betreft venapunctie, van de meeste andere bloedonderzoeken. Een kwantitatieve IgE-test levert uitstekende klinische prestaties (sensitiviteit 84-95% en specificiteit 85-94%, afhankelijk van het allergeen). De test kan worden uitgevoerd door uw lokale laboratorium. Een bloedmonster van 1 ml in een serumbuisje is voldoende om op maximaal 10 allergenen te testen en een uitslag van ≥0,1 kUA/l duidt op gevoeligheid.

Wat wordt geadviseerd voor de behandeling van patiënten met PFAS?

De Amerikaanse voedselallergierichtlijnen adviseren PFAS te behandelen door rauw fruit, rauwe groenten of beide (afhankelijk van de ernst van de symptomen van de patiënt) te vermijden in het dieet: patiënten met OAS hebben er baat bij rauw fruit en rauwe groenten te koken om eiwitten te denatureren voor inname.

Echter, indien de symptomen ernstiger zijn, verergeren of verband houden met systemische symptomen, dan wordt aanbevolen het veroorzakende voedsel volledig uit het dieet te schrappen. De NICE-richtlijnen bij voedselallergie adviseren deze patiënten te verwijzen. 4,5

Referenties
1) Up to date. Pollen-food-allergy-syndrome; laatst geraadpleegd in juni 2016.
2) Skypala IJ, et al. Clin Exp Allergy 2013;43:928-940.
3) Price A, et al. Dermatitis 2015;26:78-88.
4) Sampson HA, et al. J Allergy Clin Immunol 2014;134:1016-1025.
5) National Institute for Health and Care Excellence. Food allergy in children and young people (CG116). 2011. Londen: National Institute for Health and Care Excellence.

Voedingsproblemen en -begeleiding tijdens systemische behandeling

aug 2019 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Voedingsproblemen en -begeleiding tijdens systemische behandeling

Nederlandse pilotstudie toont nut van leefstijlinterventie bij IBD

jun 2019 | IBD

Lees meer over Nederlandse pilotstudie toont nut van leefstijlinterventie bij IBD

Onderzoek Vezel-Up van start om vezelinname te verhogen

mei 2019 | Overig

Lees meer over Onderzoek Vezel-Up van start om vezelinname te verhogen

Onnodig afzien van en stoppen met borstvoeding door reuma

mrt 2019 | RA

Lees meer over Onnodig afzien van en stoppen met borstvoeding door reuma

Geïndividualiseerd dieet bij actieve Crohn

mrt 2019 | IBD

Lees meer over Geïndividualiseerd dieet bij actieve Crohn

Urinezuur in serum: rol van voeding en genetica

dec 2018 | Jicht

Lees meer over Urinezuur in serum: rol van voeding en genetica

Bloedglucose variabiliteit: de impact op het welbevinden van mijn patiënt

5 jul 2022 | Diabetes

Lees meer over Bloedglucose variabiliteit: de impact op het welbevinden van mijn patiënt

De diëtist in de hoofdrol

16 mei 2022 om 20:00 | Diabetes

Lees meer over De diëtist in de hoofdrol

Harde noot of een piece of cake

26 mrt 2022 | Astma

Lees meer over Harde noot of een piece of cake

Darmgezondheid: diagnostiek en het brein

24 mrt 2021 | Maag-darm-leveroncologie, Ouderen

Lees meer over Darmgezondheid: diagnostiek en het brein

Darmgezondheid bij jong en oud

24 mrt 2021 | Maag-darm-leveroncologie, Ouderen

Lees meer over Darmgezondheid bij jong en oud

Symposium 85 jaar darmgezondheid: wetenschap van jong tot oud

2 feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie, Ouderen

Lees meer over Symposium 85 jaar darmgezondheid: wetenschap van jong tot oud

Coeliakie 2020

1 dec 2020 | Coeliakie

Lees meer over Coeliakie 2020

Coeliakie

15 aug 2019 | Coeliakie

Lees meer over Coeliakie

Kinderen met koemelkallergie; een wetenschappelijke kijk op voeding en het microbioom

8 dec 2015 om 20:30

Lees meer over Kinderen met koemelkallergie; een wetenschappelijke kijk op voeding en het microbioom

Persoonsgerichte voedingszorg voor mensen met diabetes

Diabetes

Lees meer over Persoonsgerichte voedingszorg voor mensen met diabetes

Eerste hulp bij diabetisch voetulcus – een multidisciplinaire NDF nascholing

Diabetes

Lees meer over Eerste hulp bij diabetisch voetulcus – een multidisciplinaire NDF nascholing

Nationale Diabetes Dag 2022

vrijdag 11 nov 2022 van 09:00 tot 17:00

Lees meer over Nationale Diabetes Dag 2022

Minder CV events en beroertes dankzij zoutvervanging

Lees meer
Lees meer over Minder CV events en beroertes dankzij zoutvervanging

De ernst van allergische reacties op dierlijke voedingsmiddelen varieert

Lees meer
Lees meer over De ernst van allergische reacties op dierlijke voedingsmiddelen varieert

Bevestigde voedselallergie bij zuigelingen risico voor astma op kinderleeftijd

Lees meer
Lees meer over Bevestigde voedselallergie bij zuigelingen risico voor astma op kinderleeftijd

Vroege blootstelling aan koemelk bij zuigelingen voorkomt koemelkallergie

Lees meer
Lees meer over Vroege blootstelling aan koemelk bij zuigelingen voorkomt koemelkallergie

Gastrojejunostomie werkt beter dan stent bij blokkade maag-darmdoorgang

Lees meer
Lees meer over Gastrojejunostomie werkt beter dan stent bij blokkade maag-darmdoorgang

Patiënt met PDS heeft meer baat bij dieet dan bij medicijnen

Lees meer
Lees meer over Patiënt met PDS heeft meer baat bij dieet dan bij medicijnen

Koffie vermindert kans op beroerte en fatale CV-ziekte

Lees meer
Lees meer over Koffie vermindert kans op beroerte en fatale CV-ziekte

Zoutvervanger voorkomt beroerte bij mensen met hypertensie of eerdere beroerte

Lees meer
Lees meer over Zoutvervanger voorkomt beroerte bij mensen met hypertensie of eerdere beroerte

Ultrabewerkt voedsel geassocieerd met cardiovasculaire ziekte

Lees meer
Lees meer over Ultrabewerkt voedsel geassocieerd met cardiovasculaire ziekte

Huisarts en Coeliakie #3

jul 2020 | Coeliakie

Lees meer over Huisarts en Coeliakie #3

Huisarts en Coeliakie #2

jul 2020 | Coeliakie

Lees meer over Huisarts en Coeliakie #2

Huisarts en Coeliakie

jun 2020 | Coeliakie

Lees meer over Huisarts en Coeliakie

Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie

jan 2020 | Hepatologie

Lees meer over Leefstijl en voeding bij levercirrose en hepatische encefalopathie
Geen digitale kranten gevonden.