Bij iedereen verloopt artrose anders, wat vraagt om behandeling op maat. Dankzij de gesubsidieerde onderzoeksinspanningen van het samenwerkingsverband TopTreat gaan hier meer mogelijkheden voor komen.
De onderzoekers van het Interdisciplinair Consortium voor Klinische Bewegingswetenschappen & Technologie (ICMS) starten in november met het project TopTreat. Zij gaan de komende 5 jaar 500 mensen met artrose volgen en hun kenmerken uitgebreid in kaart brengen.
Het doel is inzicht krijgen in wie voor welke behandeling in aanmerking komt. Want de diversiteit onder mensen met artrose is zo groot, dat een universele behandeling niet voor iedereen effectief is. Het is voor het eerst dat de verschillende verschijningsvormen van artrose met geavanceerde technologie worden gemeten en in een platform verzameld.
Het is de bedoeling om uiterst nauwkeurig in kaart te brengen hoe mensen met artrose zich voelen, hoe zij bewegen, hoe hun ziekte zich ontwikkelt en welke behandeling het meest effectief is bij wie. Omdat zowel lichamelijke, psychologische als sociale factoren een rol spelen bij gezondheid, kijken de onderzoekers naar het gehele spectrum en voeren ze het onderzoek uit in samenspraak met de patiënten zelf. De inzichten maken het mogelijk om de behandeling te personaliseren.
Bron: