Meer onderzoek naar de bijwerkingen van immuuntherapie voor kanker is hard nodig. Die boodschap brengen Utrechtse onderzoekers naar buiten met een artikel in Nature Cancer. Deze bijwerkingen lopen enorm uiteen, van huiduitslag tot ontsteking aan het hart.
Onderzoekers Karijn Suijkerbuijk (hoogleraar Immuuntherapie voor solide tumoren), Mick van Eijs (arts-onderzoeker) en Femke van Wijk (hoogleraar Weefselimmunologie) van het UMC Utrecht, en Alexander Eggermont (Chief Scientific Officer) van het Prinses Máxima Centrum geven in het artikel een overzicht van de huidige kennis over bijwerkingen van de immuuntherapie met checkpointremmers.
Bijwerkingen van immuuntherapie lopen erg uiteen. Patiënten kunnen last krijgen van huiduitslag, diarree, spierpijn, hartkloppingen of ontstekingen. Deze variatie aan bijwerkingen is niet vreemd. Door de behandeling verandert het immuunsysteem, wat effect heeft door het hele lichaam heen.
Acute bijwerkingen openbaren zich tijdens de behandeling, zoals huidklachten en diarree. Maar er zijn ook langetermijneffecten die meer sluimeren en niet direct zichtbaar zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met langetermijneffecten op hart en bloedvaten? Of met het effect op vruchtbaarheid? Het is niet bekend hoe groot de impact van immuuntherapie hierop is. Om goede conclusies te trekken, zijn meer gegevens nodig.
Bron: